Η μπύρα παρασκευαζόταν στην Ελλάδα από την Εποχή του Χαλκού

Η Ελλάδα είναι γνωστή για το κρασί της, αλλά φαίνεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν μόνο οινοποιοί αλλά και λάτρεις της ζυθοποιίας και της κατανάλωσης μπύρας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Τα στοιχεία που βρέθηκαν σε δύο αρχαίους οικισμούς, το Αρχοντικό και την Άργισσα στην κεντρική Ελλάδα, αποκαλύπτουν ότι η μπύρα παρασκευαζόταν ήδη από την Εποχή του Χαλκού.

Και οι δύο τοποθεσίες είχαν ναυαγήσει από πυρκαγιά, η οποία τους μετέτρεψε σε κάποιου είδους χρονοκάψουλας, δήλωσε η Σουλτάνα-Μαρία Βαλαμωτή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μετά την πυρκαγιά, οι προϊστορικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί, αφήνοντας πίσω τους αμέτρητα καμένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων από φυτρωμένους κόκκους δημητριακών.

Στο Αρχοντικό, οι αρχαιολόγοι βρήκαν περίπου εκατό μεμονωμένους φυτρωμένους κόκκους δημητριακών που χρονολογούνται στην πρώιμη εποχή του Χαλκού από περίπου το 2100 έως το 2000 π.Χ. Στην Αγρίσσα, βρέθηκαν περίπου 3.500 φυτρωμένοι σπόροι δημητριακών που χρονολογούνται στη μέση εποχή του Χαλκού από το 2100 έως το 1700 π.Χ.

«Τα νέα στοιχεία που αναφέρθηκαν σε άρθρο δείχνουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι κάτοικοι της προϊστορικής Ελλάδας, εκτός από κρασί, παρήγαγαν και κατανάλωναν και μπύρα»

Μια χούφτα φυτρωμένων κόκκων δημητριακών από την Εποχής του Χαλκού ανακαλύφθηκαν σε τοποθεσία στην Άργισσα της Ελλάδας. Εικόνα: Springer-Verlag GmbH


Η μπύρα είναι ένα απροσδόκητο εύρημα στην αρχαία Ελλάδα

«Είναι ένα απροσδόκητο εύρημα για την Ελλάδα γιατί μέχρι τώρα όλα τα στοιχεία έδειχναν το κρασί».

Η ανακάλυψη μπορεί να είναι η παλαιότερη γνωστή απόδειξη μπύρας στην Ελλάδα, δεν είναι η παλαιότερη στον κόσμο. Τα αιγυπτιακά αρχεία δείχνουν ότι καταναλώθηκε ήδη από τα μέσα της τέταρτης χιλιετίας π.Χ., και οι άνθρωποι στην Εγγύς Ανατολή την γνώριζαν ήδη από το 3200 π.Χ., σύμφωνα με τη μελέτη.

Στην περίπτωση του Αρχοντικού, μαζί με πλούσια υπολείμματα δημητριακών, ανακαλύφθηκε συγκέντρωση βλαστημένων κόκκων δημητριακών, αλεσμένων μαζών δημητριακών και θραυσμάτων αλεσμένων δημητριακών μέσα στα απομεινάρια δύο σπιτιών.

Η κατάστασή τους υποβάλλεται σε βυνοποίηση και απανθράκωση, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Η πρακτική της ζυθοποιίας θα μπορούσε να είχε φτάσει στην περιοχή του Αιγαίου και στη βόρεια Ελλάδα μέσω επαφών με την ανατολική Μεσόγειο όπου ήταν ευρέως διαδεδομένη, προτάθηκε επίσης.

Το εύρημα υποδηλώνει ότι οι προϊστορικοί Έλληνες «χρησιμοποιούσαν αλκοολούχα ποτά για γιορτές όλο το χρόνο, αντί μόνο σε εποχιακή βάση», όταν τα σταφύλια ήταν ώριμα, λέει ο Brian Hayden, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά, σε μελέτη στο Live Science.

Η μπύρα παρασκευαζόταν στην Ελλάδα από την Εποχή του Χαλκού Η μπύρα παρασκευαζόταν στην Ελλάδα από την Εποχή του Χαλκού Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.