Ρωμαϊκή γυναικεία κεφαλή μαρμάρινου ειδωλίου βρέθηκε στα αρχαία Τύανα

Η ρωμαϊκή γυναικεία κεφαλή μαρμάρινου ειδωλίου που βρέθηκε στα αρχαία Τύανα.


Στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση του Μουσείου Νίγδης στα αρχαία Τύανα, ανακαλύφθηκε μια άθικτη μαρμάρινη γυναικεία κεφαλή όπου διακρίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Ο Yakup Ünlüler, διευθυντής του μουσείου δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu Agency (AA) ότι εντόπισαν έναν οικισμό και μια νεκρόπολη στα βορειοδυτικά της αρχαίας πόλης των Τυάνων, που βρίσκεται στην σημερινή περιοχή Kemerhisar της κεντρικής επαρχίας Νίγδης της Τουρκίας.

Ο Ünlüler δήλωσε ότι η Διεύθυνση Μουσείου της Νίδης πραγματοποιεί ανασκαφές στην περιοχή από το 2021. Πρόσθεσε ότι εντόπισαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της ρωμαϊκής περιόδου και τάφους της βυζαντινής περιόδου.

Η ρωμαϊκή γυναικεία κεφαλή μαρμάρινου ειδωλίου που βρέθηκε στα αρχαία Τύανα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Ünlüler, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν την κεφαλή ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. «Το γυναικείο ειδώλιο είναι κατασκευασμένο από λεπτόκοκκο μάρμαρο και τα μάτια, η μύτη και τα χείλη του είναι κατασκευασμένα σε αναλογία με τη δομή του πηγουνιού. Το πρόσωπο έχει ελαφρώς παχουλά χείλη και μάγουλα, ελαφρώς προεξέχον πηγούνι, ελαφρώς τοξωτή μύτη, πυκνά φρύδια και αμυγδαλωτά μάτια. Τα σγουρά μαλλιά της γυναίκας χωρίζονται στα δύο από την κορυφή και γίνονται κότσοι στο πίσω μέρος».

Η ανασκαφική ομάδα πιστεύει ότι η μαρμάρινη κεφαλή χρονολογείται στην περίοδο των Φλαβίων.

Άποψη το Αρχαιολογικού Μουσείου της Νίγδης.


Ο Ünlüler δήλωσε επίσης ότι πιστεύουν ότι ένας πολύ υψηλόβαθμος ή πλούσιος κάτοικος της πόλης παρήγγειλε το αγαλματίδιο λόγω της υψηλής ποιότητας του μαρμάρου και της υψηλής κατασκευής.

Επισημαίνοντας ότι τα τεχνουργήματα της ρωμαϊκής περιόδου που ανακαλύφθηκαν από τα Τύανα εκτίθενται στην τέταρτη αίθουσα του Μουσείου της Νίγδης, ο Ünlüler δήλωσε ότι η γυναικεία κεφαλή θα εκτεθεί στους επισκέπτες αφού γίνει η απαραίτηση τακτοποίηση στην προθήκη του μουσείου.

Πηγή: anaskafi

Ρωμαϊκή γυναικεία κεφαλή μαρμάρινου ειδωλίου βρέθηκε στα αρχαία Τύανα Ρωμαϊκή γυναικεία κεφαλή μαρμάρινου ειδωλίου βρέθηκε στα αρχαία Τύανα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.