Καλλιτέχνης δημιούργησε αντίγραφο του Παρθενώνα από 100.000 απαγορευμένα βιβλία

Τον Ιούνιο του 2017 η Αργεντινή καλλιτέχνης Marta Minujin εγκατέστησε τον Parthenon of Books στο Kassel της Γερμανίας, ως μέρος του φεστιβάλ τέχνης Documenta 14. Κατασκευασμένο από 100.000 απαγορευμένα βιβλία, αυτό το αρχιτεκτονικό αντίγραφο του Παρθενώνα στην Αθήνα είναι ένα έργο το οποίο αναπτυσσόταν με τη συμβολή των επισκεπτών.

Σε συνεργασία με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Kassel, η καλλιτέχνης προσδιόρισε 170 βιβλία από όλο τον κόσμο, τα οποία απαγορεύτηκαν σε ορισμένες χώρες ενώ κυκλοφόρησαν ελεύθερα σε άλλες. Ζητήθηκε από το κοινό να δωριστούν αυτά τα κείμενα, τα οποία ήταν τυλιγμένα στην κατασκευή σε προστατευτικό πλαστικό. Τοποθετώντας λογοκριμένο υλικό σε ένα αντίγραφο του Παρθενώνα – μια δομή που συμβολίζει τη δημοκρατία – η καλλιτέχνης μας ζητά να εξετάσουμε το ρόλο της πολιτικής, στην προσπάθεια να επηρεάσουμε τη σκέψη.

2.000 βιβλία κάηκαν από τους Ναζί ως μέρος της αποκαλούμενης Δράσης κατά του Γερμανικού Πνεύματος. Είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι ιστορικά ο γραπτός λόγος έχει χρησιμοποιηθεί για τις όψεις της λογοκρισίας.

Μάρτα Μινουτζίν – Παρθενώνας Βιβλίων – Documenta 14 Φωτογραφία: si.leika


Δεν είναι η πρώτη φορά που η καλλιτέχνης ασχολείται με τον Παρθενώνα των Βιβλίων. Η Minujn ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1983, όταν παρέθεσε 25.000 απαγορευμένα βιβλία από την στρατιωτική χούντα της Αργεντινής σε πλατεία του Μπουένος Άιρες.

Photo: alexgorlin


Photo: ahoisparky


Πηγή: etsimagazin

Καλλιτέχνης δημιούργησε αντίγραφο του Παρθενώνα από 100.000 απαγορευμένα βιβλία Καλλιτέχνης δημιούργησε αντίγραφο του Παρθενώνα από 100.000 απαγορευμένα βιβλία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.