Το Ιερό της Πολιούχου Αθηνάς στην Ακρόπολη της Θάσου

Του Πολύγνωτου Παπαοικονόμου

Σε ένα φυσικό πλάτωμα στην Ακρόπολη της Θάσου στέκει επιβλητικό το Ιερον της θεάς Αθηνάς, το οποίο έκτισαν οι αποικοι απο την Πάρο, που εγκαταστάθηκαν στην Θάσο τον 7ο αιώνα π.Χ. (περίπου το 680 π.Χ.).

Η διαδρομή προς το ιερό της θεάς Αθηνάς ξεκινά μεσω ενος ανηφορικού μονοπατιού, απο το Θεσμοφόριο, όπου σημερα ευρισκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων (στο ακρωτήρι του Εβραιόκαστρου) για να συναντήσει στην πορεία του το αρχαίο Θέατρο, κατόπιν τον Ναο του Πυθίου Απόλλωνος, τον ναό της Αθηνάς και να καταλήξει στην κορυφή, οπου βρίσκεται το Ιερό του Πανός.

Όστρακα και αναθήματα κεραμικής που βρέθηκαν στον χώρο με την επιγραφή "Ἀθηναίῃ Πολιόχῳ" ταυτίζουν το ιερό με την προστάτιδα της πόλης, δηλαδή την Αθηνά την Πολιούχο.

Στο Ιερό της θεάς Αθηνάς εισέρχονταν απο τα δυτικά μέσω Προπυλαίων, καθως ακολουθούσαν το μονοπατι που προαναφέραμε.

Κάτω, η πρωτεύουσα Θάσου, ο Λιμένας...

Οι ανασκαφές μαρτυρούν ότι ο ναός της Αθηνάς, βάσει της κάτοψης, ήταν ένα αμφιπρόστυλο κτήριο με έναν σηκό, που πλαισιωνόταν από πρόναο στα δυτικά και οπισθόδομο, ενώ εξωτερικά δεν διέθετε κιονοστοιχία.

Κάτοψη: (1) Αρχαϊκός αναλημματικος τοίχος 7ου αι. π.Χ. (2) Αρχαϊκός ναος Αθηνάς. (3)

Ισχυρότερο βόρειο ανάλημμα 5ου αι. π.Χ. (4) Νεώτερος ναος Αθηνάς 5ου αι. π.Χ. (5) Βωμός. (6) Πρόπυλον. (7) Πύργος αρχαίου τείχους. Ναος της Αθηνας με παρόμοια κάτοψη υπαρχει και στην Πάρο, μητρόπολη των αποίκων.

Σήμερα δυστυχώς τα πάντα εχουν καταστραφεί απο τα θεμέλια...

Εικονική αναπαράσταση του ναού της Αθηνάς Θάσου, απο το... βιντεοπαιχνίδι Assasins Greed!!!

Πηγή: Προγόνων Γῆ, arxeion-politismou

Το Ιερό της Πολιούχου Αθηνάς στην Ακρόπολη της Θάσου Το Ιερό της Πολιούχου Αθηνάς στην Ακρόπολη της Θάσου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.