Σταφιδόκαμπος: Εντοπίστηκε παλιό γεφύρι σε έργα του βιολογικού - Διαψεύεται περί αρχαιοτήτων

Ένα πέτρινο γεφύρι ήρθε στο φως στη διάρκεια των εργασιών που γίνονται στο Σταφιδόκαμπο για το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού σε δρόμο του χωριού. Πρόκειται για ένα από τα τρία πέτρινα γεφύρια που αναφέρονται σε τοπικούς μύθους, τμήμα ενός αρδευτκού έργου της αρχαιότητας, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, κάτοικος του χωριού και υπεύθυνος του Σινέ Ρόδον.

Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι στο έργο διαψεύδουν πως πρόκειται για αρχαίο γεφύρι αλλά για αρκετά νεότερο περί το 1920, ενώ και πηγές της ΕΦΑ Ηλείας ανέφεραν πως δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο εύρημα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή.

Η ανάρτηση του κ. Αλεβιζόπουλου

"Ο μύθος του πετρογέφυρου. Σκάβοντας για το δίκτυο το βιολογικού καθαρισμού επί της Οδού Μίκη Θεοδωράκη στην συμβολή της Οδού Βασίλη Τσιτσάνη αποκαλύφθηκε το ένα από τα τρία αρχαία Πέτρινα γεφύρια που ο μύθος από τις διηγήσεις των παππούδων μας είχε φτάσει σε εμάς. Η χρησιμότητα των γεφυριών μέσα στον κάμπο ήταν τριπλή.

Πρώτον διοχέτευαν το νερό νότια του χωριού από το αρχαίο αρδευτικό αυλάκι που πότιζε τα χωράφια στη βόρεια πλευρά του Πηνειού ποταμού η υδρομάστευση του οποίου με μικρό φράγμα εκτροπής ευρισκόταν τρία έως τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της αρχαίας ήλιδας και τελείωνε στον Σταφιδόκαμπο πόλισμα της αρχαίας ήλιδας.

Τα χωράφια όλα από το σημερινό πηγάδι τραγανού μέχρι τον Σταφιδόκαμπο αρδεύονταν από το αυλάκι αυτό το οποίο μέχρι και σήμερα σε πολλά σημεία της διαδρομής του είναι άθικτο. Η δεύτερη χρησιμότητα ήταν η διοχέτευση του νερού το χειμώνα γιατί το σύστημα μέσα από τα αρδευτικά αυλάκια χρησίμευε και ως αποστράγγιση του βρόχινου νερού.

Και φυσικά η τρίτη χρησιμότητα ήταν η απρόσκοπτη διέλευση πεζών ζώον και ιππήλατων αμαξιών του δρόμου από την σημερινή γέφυρα του Πηνειού ποταμού στην Αγία Μαύρα προς Σταφιδόκαμπο και Σταφιδόκαμπο Ανδραβίδα" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία: Γιώργος Αλεβιζόπουλος@Facebook

Πηγή: ilialive

Σταφιδόκαμπος: Εντοπίστηκε παλιό γεφύρι σε έργα του βιολογικού - Διαψεύεται περί αρχαιοτήτων Σταφιδόκαμπος: Εντοπίστηκε παλιό γεφύρι σε έργα του βιολογικού - Διαψεύεται περί αρχαιοτήτων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιουνίου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.