Η “τιτανομαχία” Αθηναίων και Φοινίκων στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, το συντριπτικό πλήγμα που έδωσαν οι Αθηναίοι

του Βασίλη Σαϊσανά,

Κατά την διάρκεια της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, καταλυτική και αποφασιστική για την έκβαση της ναυμαχίας ήταν η αναμέτρηση Αθηναίων και Φοινίκων στην αριστερή πτέρυγα της Ελληνικής παράταξης.

Όταν ο Ελληνικός στόλος έλαβε σχηματισμό μάχης, για να ναυμαχήσει, οι Αθηναίοι που ήταν οι καλύτεροι και πιο ετοιμοπόλεμοι ναυτικοί μεταξύ των Ελλήνων με τις 180 τριήρεις τους, παρατάχθηκαν στην αριστερή πτέρυγα, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού στόλου, καθώς και τον πολλαπλασιαστή ισχύος της ελληνικής δύναμης.

Απέναντι από την μοίρα των Αθηναίων παρατάχθηκαν οι καλύτεροι ναυτικοί των Περσών, οι Φοίνικες ώστε να εξουδετερώσουν τους Αθηναίους και να αφαιρέσουν από τον ελληνικό στόλο την ισχύ του.

Στην σύγκρουση Αθηναίων και Φοινίκων θα δινόταν και το συντριπτικό πλήγμα για καθένα από τους δύο στόλους. Οι Αθηναίοι και ο Θεμιστοκλής γνώριζαν ότι, αν εξουδετερωθούν οι Φοίνικες, η νίκη ήταν σίγουρη.

Στην σύγκρουση που θα ακολουθήσει οι Αθηναίοι θα επιτεθούν με αμείλικτη σφοδρότητα εναντίον των Φοινίκων και θα τους συντρίψουν, δίνοντας στον Περσικό στόλο το συντριπτικό πλήγμα που απαιτούνταν για την ολοκληρωτική ήττα και την τελική άτακτη υποχώρησή του.

Η συμβολή των Αθηναίων στην νίκη που διέσωσε τον Ελληνικό πολιτισμό ήταν κάτι παραπάνω από καταλυτική.

Πηγή: cognoscoteam

Η “τιτανομαχία” Αθηναίων και Φοινίκων στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, το συντριπτικό πλήγμα που έδωσαν οι Αθηναίοι Η “τιτανομαχία” Αθηναίων και Φοινίκων στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, το συντριπτικό πλήγμα που έδωσαν οι Αθηναίοι Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.