Περού: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο των Ίνκας ακριβώς κάτω από σπίτι

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο της εποχής των Ίνκας κάτω από ένα σπίτι σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας του Περού, Λίμα. Ο εν λόγω τάφος πιστεύεται ότι έχει λείψανα τυλιγμένα με ύφασμα μαζί με κεραμικά και ωραία στολίδια.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Χούλιο Αμπάντο εκτίμησε ότι ο τάφος είναι 500 ετών και περιλαμβάνει «πολλαπλές ταφικές δέσμες» σφιχτά τυλιγμένες με ύφασμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενταφιασθέντες προέρχονταν πιθανώς από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα. Οι Ίνκας κυριαρχούσαν σε μεγάλο τμήμα της δυτικής Νότιας Αμερικής τον 15ο αιώνα και φημίζονταν για τον χρυσό που κατείχαν αλλά και τις εκλεπτυσμένες κατασκευές τους, συμπεριλαμβανομένου του βασιλικού καταφυγίου στην κορυφή του βουνού του Μάτσου Πίτσου. Ο πολιτισμός τους ισοπεδώθηκε από τους Ισπανούς εισβολείς το 1532.

Ο Ιπολίτο Τίκα, ιδιοκτήτης του σπιτιού που βρέθηκε ο τάφος, είπε ότι η ανακάλυψη του προκάλεσε συγκίνηση αλλά και έκπληξη.

«Είναι καταπληκτικό. Πραγματικά, δεν έχω άλλα λόγια να το περιγράψω», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι μελλοντικές γενιές στην εργατική γειτονιά San Juan de Lurigancho της περουβιανής πρωτεύουσας θα εκτιμήσουν την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τον Μάιο αφού τα οικοδομικά σχέδια του ιδιοκτήτη απαιτούσαν πρώτα αρχαιολογική έρευνα. Η εν λόγω περιοχή της Λίμα είναι γνωστή για τα εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα από πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν πριν και μετά τους Ίνκας.

Πηγή: LiFO

Περού: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο των Ίνκας ακριβώς κάτω από σπίτι Περού: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο των Ίνκας ακριβώς κάτω από σπίτι Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιουνίου 24, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.