Είχαμε τιθασεύσει τη φωτιά πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια

Εργαλεία πυριτόλιθου 800.000 ετών βρέθηκαν στο λατομείο Evron στο βόρειο Ισραήλ. [Credit: Zane Stepka]


Η τιθάσευση της φωτιάς θεωρείται από τους ανθρωπολόγους ως ένα από τα πιο κομβικά αν όχι το πιο κομβικό σημείο αρχικά στην επιβίωση και στη συνέχεια στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και την εμφάνιση πολιτισμού. Με την φωτιά μπορέσαμε να αμυνθούμε απέναντι στα στοιχεία της φύσης αλλά και τα διάφορα ζώα που αποτελούσαν απειλή. Επιπλέον χρησιμοποιήσαμε τη φωτιά για να μαγειρεύουμε γεγονός που έχει αποδειχθεί καταλυτικό στην οργανική, νοητική αλλά και πολιτιστική αναβάθμιση του ανθρώπου με τρόπο τέτοιο ώστε να καταφέρει τελικά να κυριαρχήσει στον πλανήτη.

Το πότε καταφέραμε να τιθασεύσουμε την φωτιά αποτελεί ένα διαχρονικό αντικείμενο έρευνας αφού η μελέτη σχετικών ευρημάτων με νέες προηγμένες τεχνολογίες πάνε ολοένα και πιο πίσω την ημερομηνία που ο άνθρωπος βρήκε τρόπο να χρησιμοποιεί τη φωτιά για δικό του όφελος.

Εργαλεία πυριτόλιθου 800.000 ετών βρέθηκαν στο λατομείο Evron στο βόρειο Ισραήλ. [Credit: Zane Stepka]


Η μελέτη εργαλείων και οστών για το αν και πότε έχουν έρθει σε επαφή με φωτιά αποτελεί βασικό τομέα της έρευνας για να μάθουμε πόσο παλιά χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι τη φωτιά. Έχει αναπτυχθεί μια νέα τεχνολογία υπέρυθρη, η φασματοσκοπία με μετασχηματισμό Fourier, με την οποία οι επιστήμονες μπορούν να διαπιστώνουν με μεγάλη ακρίβεια αν και πότε ένα οστό ή άλλο αντικείμενο έχει έρθει σε επαφή με φωτιά.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών «PNAS» ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann στο Ισραήλ παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ανακάλυψη της. Οι ερευνητές μελέτησαν με αυτή την νέα μέθοδο διάφορα ευρήματα (εργαλεία, οστά, όργανα ζώων) που έχουν ανακαλυφθεί σε ένα λατομείο στο βορειοδυτικό Ισραήλ στο οποίο έχουν ανακαλυφθεί κατά καιρούς πολλά ευρήματα που δείχνουν παρουσία ανθρώπων εκεί πριν από εκατοντάδες χιλιάδες έτη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πριν από περισσότερο από ένα εκατ. έτη στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε μια κατασκήνωση οι δημιουργοί της οποίας χρησιμοποιούσαν τη φωτιά (και) για να μαγειρεύουν. Με βάση την χρονολόγηση οι δημιουργοί της κατασκήνωσης και χρήστες της φωτιάς ήταν πιθανότατα Homo Erectus. Όπως είναι ευνόητο τα στοιχεία αυτά, αν επαληθευθούν, δημιουργούν νέα δεδομένα για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Είχαμε τιθασεύσει τη φωτιά πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια Είχαμε τιθασεύσει τη φωτιά πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιουνίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.