«Ολυμπιακή Ημέρα»

Σαν Σήμερα το 1894 ιδρύεται στο Παρίσι από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας 1️ος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βικέλας. Με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της #OlympicDay παρουσιάζουμε δύο αγγεία που εκτίθενται στην Αρχαία_Ολυμπία, στο Μουσείο της Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας - ΜΙΟΑΑ και απεικονίζουν δύο από τα αγωνίσματα των Olympics της Αρχαιότητας.

ΤΟ ΑΛΜΑ

Αττική ερυθρόμορφη κύλικα με παράσταση νικητή άλτη, στο εσωτερικό. Προέλευση: Αθήνα, Αρχαία Αγορά 510-500 π.Χ. (Ζωγράφος του Επέλειου).


Το άλμα_εις_μήκος ήταν ένα από τα πιο επίπονα αθλήματα του πεντάθλου. Δεν είναι γνωστό αν ήταν απλούν, διπλούν ή τριπλούν. Το άθλημα διεξαγόταν, όπως και σήμερα σε σκάμμα που είχε μήκος 50 πόδια και ήταν γεμάτο με μαλακό χώμα για να φαίνεται το αποτύπωμα των ποδιών. Στη μια άκρη του σκάμματος υπήρχε ο βατήρ, όπου πατούσαν οι άλτες πριν πηδήξουν. Βασικό εξάρτημα για τον άλτη ήταν οι αλτήρες, βάση λίθινα ή μολύβδινα, που κρατούσε ο άλτης με τα δύο χέρια, και τα οποία τον βοηθούσαν να πετύχει καλύτερες επιδόσεις. Ο άλτης, κρατώντας τους αλτήρες έφτανε τρέχοντας μέχρι το βατήρα, όπου τους αιωρούσε πίσω- μπρός και εκτινασσόταν με τεντωμένα χέρια προς τα εμπρός: λίγο πριν προσγειωθεί, πετούσε τους αλτήρες προς τα πίσω και έπεφτε με τα πόδια κλειστά στο έδαφος

Ο ΔΙΣΚΟΣ

Αττική μελανόμορφη κύλικα με παράσταση δισκοβόλου, περίπου 480 π.Χ.


Ένα από τα πιο αγαπητά αγωνίσματα ήταν η #δισκοβολία. Το βάρος των δίσκων που ήταν συνήθως χάλκινοι, και σπανιότερα σιδερένιοι, μολύβδινοι και λίθινοι, κυμαινόταν από από 1245 έως και 5700 γραμ. Οι μεγαλύτεροι θα ήταν αφιερώματα. Για να γίνεται ο αγώνας με ίσους όρους, οι αθλητές έριχναν τον ίδιο δίσκο. Η ρίψη γινόταν από τη βαλβίδα. Ο αθλητής αφού έτριβε τα χέρια του και τον δίσκο με άμμο για να μη γλιστράει τον αιωρούσε με το δεξί χέρι πάνω κάτω με δύναμη στρέφοντας συγχρόνως το κορμί και το κεφάλι προς τα δεξιά. Στην τελική φάση, λυγίζοντας τα πόδια και σκύβοντας προς τα εμπρός, εκσφενδόνιζε με δύναμη τον δίσκο. Οι επιδόσεις σημειώνονταν με μικρούς πασσάλους και το μήκος της ρίψης μετριόνταν με κοντάρι.

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Ολυμπιακή Ημέρα» «Ολυμπιακή Ημέρα» Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.