Κούριο: Νέα ευρήματα στο Κτήριο 4 στο πλαίσιο του προγράμματος «Κourion Urban Space Project»

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου 2022 του προγράμματος ‘Kourion Urban Space Project’ (KUSP). Οι έρευνες διεξάγονται στον Αρχαιολογικό Χώρο Κουρίου (Επαρχία Λεμεσού) υπό τη διεύθυνση του Δρος. Thomas W. Davis από το Lanier Center for Archaeology του Πανεπιστημίου Lipscomb και της Δρος. Laura A. Swantek του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Αριζόνα. Οι συνεργάτες του KUSP περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Western Sovereign Base Area Archaeology Society.

Από το 2013, το Kourion Urban Space Project (KUSP) εστιάζει τις έρευνές του στα ερείπια ενός μεγάλου κτηρίου (Κτήριο 4) αμέσως δυτικά της Οικίας του Σεισμού στην ακρόπολη του Κουρίου, το οποίο πιθανότατα καταστράφηκε σε ένα σεισμικό γεγονός. Η ανασκαφή αποτελεί μέρος των γενικότερων ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν σχεδιασμό του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, συνεχή μελέτη των αντικειμένων από την Οικία του Σεισμού, διερεύνηση της μικρομορφολογίας του εδάφους για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας των σεισμικών γεγονότων στην περιοχή, χαρτογράφηση του συστήματος ύδρευσης και του πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης, και μελέτη της άνισης κατανομής πλούτου και της κοινωνικής δυναμικής κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου. Στόχος του προγράμματος ήταν επίσης να διερευνηθούν τα αποτελέσματα που θα είχαν οι φυσικές καταστροφές στην οικονομία αλλά και στην κοινωνική διαστρωμάτωση των ανθρώπων της περιόδου.

Μαρμάρινο άγαλμα νεαρού αγοριού από το Κούριο. [Credit: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]


Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο αποκαλύφτηκε ότι το Κτήριο 4 χρονολογείται νωρίτερα από ότι είχε προταθεί αρχικά, με πιθανή χρονολογία κατασκευής τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η πρωιμότερη αυτή χρονολόγηση στηρίχτηκε στην προσεκτική ανάλυση της κεραμικής και γλυπτικής από τα δάπεδα των δωματίων. Συγκεκριμένα, στο δυτικότερο δωμάτιο του Κτηρίου 4 εντοπίστηκε ριγμένο μπρούμυτα πάνω στο μωσαϊκό δάπεδο το μαρμάρινο άγαλμα ενός νεαρού αγοριού. Το άγαλμα εντοπίστηκε κάτω από ογκόλιθους που είχαν καταρρεύσει από το κτήριο, και από αυτό απουσιάζουν ο καρπός και τα δάκτυλα του δεξιού χεριού, το αριστερό πόδι από το σημείο του γοφού και το δεξί πόδι από το σημείο του γονάτου. Τα μαλλιά του είναι διαμορφωμένα σε κυματιστούς βοστρύχους, ενώ στο πάνω μέρος της κεφαλής συγκρατιούνται με λεπτή ταινία. Ο κορμός του ακολουθεί φυσιοκρατική απόδοση με ελαφρά εξόγκωση της κοιλιάς και ομφαλό. Στο αριστερό του χέρι κρατά ένα πουλί, πιθανότατα πάπια. Το πιο διάσημο του παράλληλο βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού και ανήκει σε ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αγάλματος του 2ου αι. π.Χ. Η θεματολογία αυτή φαίνεται ότι ήταν ιδιαίτερα προσφιλής κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., και έτσι ο εντοπισμός του αγάλματος μαζί με κεραμική του 2ου αιώνα μ.Χ. στο δάπεδο υποδεικνύει ότι το Κτήριο 4 ήταν σε χρήση την περίοδο εκείνη.

Οι φετινές έρευνες αποκάλυψαν ακόμη περισσότερα εισαγόμενα μαρμαροθετήματα και θραύσματα τοιχογραφιών με ζωγραφικό διάκοσμο, που θα κοσμούσαν τους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου. Σε ένα από τα κεντρικά δωμάτια του Κτηρίου 4 ο ζωγραφικός διάκοσμος φαίνεται να δημιουργεί μια κεντρική σύνθεση με φύλλα και πιθανότατα σταφύλια σε πράσινο, μπλε και κίτρινο χρώμα, η οποία πλαισιώνεται από πλατιές λωρίδες λευκού, κόκκινου και μαύρου χρώματος. Επίσης ήρθαν στο φως περισσότερα θραύσματα από το μεγάλο Αιγυπτιακό πινάκιο από μωσαϊκό γυαλί και από το γυάλινο κύπελλο με εξωτερικό «διάτρητο» πλέγμα τα οποία εντοπίστηκαν αρχικά κατά τα προηγούμενα έτη. Και τα δύο αυτά αντικείμενα ήταν εισηγμένα, κατασκευάζονταν σε συγκεκριμένες περιοχές, σε περιορισμένες ποσότητες από εξειδικευμένα εργαστήρια και συνεπώς ήταν χωρίς αμφιβολία προϊόντα κύρους που προορίζονταν για άτομα υψηλής κοινωνικής και οικονομικής τάξης. Συμπερασματικά, είναι εύλογο να θεωρήσουμε ότι το Κτήριο 4 χρησιμοποιείτο από μια εύπορη κοινωνική ομάδα.

Η αρχαιολογική αποστολή του Kurion Urban Space Project συνεργάζεται με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για την ανασκαφή και συντήρηση του Κτηρίου 4, με τελικό στόχο να καταστεί επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Η θέση του στην ακρόπολη του Κουρίου δίπλα από την «Οικία του Σεισμού», και νότια από τα δημόσια κτήρια της πόλης, θα δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να περιηγηθούν ανάμεσα από οικοδομήματα διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών τάξεων.

Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Κούριο: Νέα ευρήματα στο Κτήριο 4 στο πλαίσιο του προγράμματος «Κourion Urban Space Project» Κούριο: Νέα ευρήματα στο Κτήριο 4 στο πλαίσιο του προγράμματος «Κourion Urban Space Project» Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.