Οι Αξίες των Αρχαίων Ελλήνων: Ασπίς και Πυξίδα του Δυτικού Πολιτισμού

Γράφει ο Αλέξανδρος Χασανέας, μαθητής του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Λονδίνου

Οι αξίες των αρχαίων Ελλήνων ως αντίβαρο στον ολοκληρωτισμό και ο βαρυσήμαντος ρόλος τους στην ενδοσκόπηση και την συντήρηση του δυτικού πολιτισμού.

Η Αρχαία Ελλάδα ήτο η γενέτειρα της ηθικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής παράδοσης του δυτικού πολιτισμού και των αξιών που τον διαπνέουν. Αποτέλεσε λίκνο για τις αξίες του πατριωτισμού, της οικογένειας, της θρησκευτικής ευλάβειας, της σύννομης ελευθερίας, του αιέν αριστεύειν και των τιμητικών διακρίσεων που η πιστή εκτέλεση του επιφέρει.

Αξίες διαχρονικές, οι οποίες μολονότι επιβιώνουν μέχρι την σήμερον ημέρα, πνέουν τα λοίσθια βαλλόμενες εκατέρωθεν από ακραίους παράγοντες. Αφενός, καταχράζονται και αλλοιώνονται από αντιδραστικές οντότητες ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν την ιδεολογική παλινόρθωση του σκοταδισμού και το realpolitik της σύγχρονης γεωπολιτικής και κοινωνικοοικονομικής σκακιέρας. Αφετέρου, φθείρονται και απαξιώνονται από θιασώτες αντεθνικών, αντι-ευρωπαϊκών και άκρως ριζοσπαστικών παρατάξεων οι οποίες επικαλούμενες προσχηματικά διεστραμμένες εκδοχές του διεθνισμού, σταδιακά αφοπλίζουν την ληθαργική και μελλοθάνατη Δύση, βυθίζοντας antemortem τους ακρογωνιαίους λίθους του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού σε μία ομίχλη συλλογικής αμνησίας έως ότου να σβήσει η πανάρχαια φλόγα του.

Postmortem, θα οδηγηθούμε σε ένα απευκταίο καθεστώς καφκικού, οργουελιανού ολοκληρωτισμού οικουμενικών διαστάσεων, δίχως διαμαρτυρίες ή ενστάσεις, καθώς η νεο-εκκαθαρισθείσα συλλογική μας μνήμη θα εξασφαλίσει την πλήρη υποταγή μας στους επίδοξους ηγεμόνες μας.

Εντούτοις, υπάρχει ακόμη ελπίδα για την νοερή οχύρωση του δυτικού κόσμου απέναντι στην ψευδή διχοτομία των βδελυρών και αποτρόπαιων δίπτυχων ολοκληρωτισμού-ανομίας και σκοταδισμού-ριζοσπαστισμού. Για να συνεχίζει να φέγγει η αέναη φλόγα του δυτικού πολιτισμού, δεν είναι αναγκαία οιαδήποτε τιτανομέγιστη συντονισμένη προσπάθεια, παρά μόνο ένα κερί αναμμένο ανά πάσα στιγμή, που ελθών ο καιρός θα σπείρει πανταχόθεν τα πνεύμα του διαφωτισμού, μετατρέποντας την απαλή του λάμψη σε υγρό πυρ το οποίο θα καυτηριάσει δια παντός τον ολοκληρωτισμό σε μία ανάφλεξη υπενθυμίζουσα των παλαιών μεγαλείων της.

Ως εκ τούτου, εστί καθήκον κάθε υπέρμαχου της ελευθερίας να συμβάλλει στην συλλογική άμυνα φωτίζοντας τον εαυτό του και κατόπιν τους πλησίους του με το το εκτυφλωτικό φως της κλασικής σκέψης, αποτελώντας τοιουτοτρόπως νοητικό καταφύγιο του φιλελευθερισμού και αυτοβελτιόνωντας συγχρόνως.

Πηγή: cognoscoteam

Οι Αξίες των Αρχαίων Ελλήνων: Ασπίς και Πυξίδα του Δυτικού Πολιτισμού Οι Αξίες των Αρχαίων Ελλήνων: Ασπίς και Πυξίδα του Δυτικού Πολιτισμού Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.