Γάλα γαϊδούρας: Το αρχαίο Ελληνικό μυστικό για την υγεία και την ομορφιά

Το γάλα από γαϊδούρια χρησιμοποιούνταν για καλλυντικούς και ιατρικούς σκοπούς από τους αρχαίους Έλληνες.


Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν γάλα από γαϊδούρια για καλλυντικούς και υγειονομικούς σκοπούς από την αρχαιότητα, ιδιαίτερα οι αρχαίοι Έλληνες και Αιγύπτιοι. Σήμερα, δεκάδες νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα παράγουν γάλα γαϊδούρας για τις παγκόσμιες αγορές.

Ο Ιπποκράτης, ο Έλληνας γιατρός που θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής, ήταν ο πρώτος που έγραψε για τις φαρμακευτικές αρετές του γάλακτος γαϊδούρας. Συνταγογραφούσε το γάλα για διάφορες ασθένειες, όπως πυρετό, επούλωση πληγών και ηπατικά προβλήματα.

Πηγές από την αρχαιότητα αναφέρουν ότι η αρχαία αιγυπτιακή βασίλισσα Κλεοπάτρα συνήθιζε να κάνει μπάνιο με γάλα γαϊδούρας για να διατηρεί το δέρμα της απαλό και λαμπερό. Λέγεται ότι το γάλα από 700 γαϊδούρια χρησιμοποιήθηκε για να γεμίσει τη μπανιέρα της.

Ο αρχαίος Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος συνέστησε επίσης στις γυναίκες να χρησιμοποιούν γάλα γαϊδούρας στο πρόσωπό τους για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματός τους.

Το γάλα γαϊδούρας έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι αυτό το γάλα είναι απαλό και καταπραϋντικό για άτομα με ευαίσθητο δέρμα και είναι πολύ πιο πλούσιο σε βιταμίνη C από το αγελαδινό, ενώ είναι εξίσου πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Επιπλέον, είναι καλά ανεκτό από άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και το γάλα γαϊδούρας περιέχει συχνά περισσότερα προβιοτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου, από το αγελαδινό γάλα.

Σε όλη την Ευρώπη, το γάλα από γαϊδούρια χορηγούνταν παραδοσιακά σε μικρά παιδιά ως «φόρμουλα» για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Έχει επίσης μια γλυκιά, ευχάριστη γεύση, που κάνει το ρόφημα απολαυστικό για τα παιδιά. Αυτή η πρακτική παρέμεινε δημοφιλής σε πολλές χώρες μέχρι αρκετά πρόσφατα.

Το γάλα γαϊδούρας έχει επίσης πολλά δερματολογικά οφέλη και χρησιμοποιείται ευρέως από άτομα με δερματικές παθήσεις όπως ψωρίαση, έκζεμα ή εκτεταμένη ξηρότητα, καθώς θεωρείται ότι είναι ένας φυσικός τρόπος για να απαλύνουν τα συμπτώματά τους.

Γιατί είναι τόσο ακριβό;

Ωστόσο, το γάλα γαϊδούρας δεν είναι εύκολο να το προμηθευτεί κανείς. Δεδομένου ότι τα γαϊδούρια δεν παράγουν τόσο γάλα όσο οι αγελάδες, το γάλα τους είναι αρκετά ακριβό. Ένα κιλό γάλα γαϊδούρας (λιγότερο από μισό κιλό) κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια (970 ευρώ).

Παρά την απότομη τιμή του, η ζήτηση για γάλα γαϊδούρας σε όλο τον κόσμο αυξάνεται συνεχώς και το ίδιο και η επιχείρηση.

Χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Βέλγιο και η Ελβετία είναι μεταξύ των κορυφαίων στην παγκόσμια παραγωγή γάλακτος γαϊδούρας, αλλά η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, καθώς η χώρα παίρνει το δίκαιο μερίδιο των επιχειρήσεων.

Πολλές νέες επιχειρήσεις έχουν ήδη βρει τη βάση τους στη βιομηχανία γάλακτος στις παγκόσμιες αγορές, αποφέροντας κέρδη και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας για την Ελληνική οικονομία, ειδικά στην ύπαιθρο, όπου τα γαϊδούρια είναι πιο συνηθισμένα.

Ένα καλό παράδειγμα αυτής της ευημερούσας επιχείρησης που κερδίζει έδαφος στην Ελληνική αγορά είναι η ιστορία της παραγωγής γάλακτος γαϊδούρας στη Νιγρίτα της Μακεδονίας.

Το γάλα αυτής της περιοχής είναι τόσο πολύτιμο για τις θρεπτικές και καλλυντικές του ιδιότητες, που ξεπερνά την τιμή της γαλλικής σαμπάνιας.

Συχνά πωλείται πάνω από πενήντα ευρώ το λίτρο, ενώ η επεξεργασία του έχει ως αποτέλεσμα διάφορα άλλα προϊόντα όπως τυρί, συμπληρώματα διατροφής, καθαριστικά, ενυδατικά, αντιγηραντικά σαπούνια, γλυκά, λικέρ.

Γάλα γαϊδούρας: Το αρχαίο Ελληνικό μυστικό για την υγεία και την ομορφιά Γάλα γαϊδούρας: Το αρχαίο Ελληνικό μυστικό για την υγεία και την ομορφιά Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιουλίου 06, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.