Μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο

Το Μνημείο της Επισκοπής Σικίνου που απέσπασε το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς/ Βραβείο Europa Nostra 2022, όπως ανακοινώθηκε στις 30 Ιουνίου, είναι ένα μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων που ανοικοδομήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα σχεδόν ακέραιο, λόγω της μετατροπής του σε βυζαντινό ναό με αδιάλειπτη χρήση.

Η αρχαιολογική έρευνα που έλαβε χώρα κατά την αναστήλωση του μνημείου εμπλούτισε τις γνώσεις μας για τα ταφικά μνημεία της ρωμαϊκής περιόδου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για την βυζαντινή ναοδομία στις Κυκλάδες.

Κατά τις εργασίες αποκατάστασης της Επισκοπής, αποκαλύφθηκαν πολύτιμα τεκμήρια του παρελθόντος, όπως επιγραφές και σπαράγματα ρωμαϊκών και βυζαντινών τοιχογραφιών, για την διατήρηση των οποίων εγκαταστάθηκε σύστημα παρακολούθησης μικροκλίματος. Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ο ερμητικά σφραγισμένος, ασύλητος τάφος μιας γυναίκας της ανώτερης τάξης, ονόματι «Νεικώ».

Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο Μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.