Τα νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνουν Ελληνικές επιγραφές στη Σαουδική Αραβία

Η επιγραφή γνωστή ως «The Dancers» στο Bar Hima της Σαουδικής Αραβίας, μέρος του νέου χώρου της UNESCO. Εικόνα: Heritage Commission / CC BY-SA 4.0


Εννέα νέες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων Ελληνικών επιγραφών σε ένα βράχο στη Σαουδική Αραβία, ευρωπαϊκές λουτρόπολης και μια κινεζική πόλη-λιμάνι, έχουν πλέον ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με πολιτιστικά σημαντικές περιοχές.

Η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών, τιμά τώρα μια κινεζική πόλη-λιμάνι που κάποτε ήταν γνωστή ως «εμπορικό κέντρο του κόσμου», καθώς και έναν βράχο της Σαουδικής Αραβίας του οποίου η τέχνη βράχου περιλαμβάνει επιγραφές 7.000 ετών.

«Μαζί, αυτοί οι χώροι ενσωματώνουν τη σημαντική ανταλλαγή ανθρώπινων αξιών και εξελίξεων στην ιατρική και την επιστήμη», αναφέρει η UNESCO σε δήλωση της.

Επιγραφές και γραφές από την προϊστορία διακοσμούν βράχους στο όρος Hima της Σαουδικής Αραβίας. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από τον ΟΗΕ. Εικόνα: Heritage Commission /CC BY-SA 4.0


Η UNESCO τίμησε την πολιτιστική περιοχή Ḥimā στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία για τα βραχογραφήματα της, τα οποία απεικονίζουν φυτά και ζώα, καθώς και ανθρώπινες δραστηριότητες, στο πλήθος της αρχαίας τέχνης και γραφής. Η τοποθεσία βρίσκεται σε ορεινό σημείο κατά μήκος μιας αρχαίας διαδρομής καραβανιών.

Τα έργα τέχνης και οι επιγραφές αντικατοπτρίζουν τους πολλούς πολιτισμούς εκείνων που ταξίδεψαν στην Αραβική Χερσόνησο κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, με μηνύματα γραμμένα σε σενάρια όπως Αραμαϊκή, Νότιο Αραβικά, Ταλμούδ, καθώς και Ελληνικά και Αραβικά.

Η τοποθεσία βρίσκεται στη νοτιοδυτική Σαουδική Αραβία, περίπου 200 χιλιόμετρα (120 μίλια) βόρεια της πόλης Najran. Μια αρχαία παλαιολιθική και νεολιθική τοποθεσία, το συγκρότημα Bir Hima διαθέτει τέχνη και επιγραφές που εκτείνονται από το 7000 έως το 1000 π.Χ.

Τα πετρογλυφικά στην τοποθεσία Bir Hima στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνουν και αυτό το σκάλισμα στο βράχο.


Η αρχαία ιστορία της ανθρώπινης κατοχής αυτού του τώρα εξαιρετικά άνυδρου οικοτόπου πιστώνεται στους κάποτε άφθονους πόρους άγριας ζωής και νερού και στο ασβεστολιθικό του έδαφος. Η τέχνη στους βράχους της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιτέλους έγινε πιο αναγνωρισμένη και εκτιμημένη τα τελευταία χρόνια, θεωρείται από τις πλουσιότερες στον κόσμο.

Η περιοχή εξερευνήθηκε αρχικά στη σύγχρονη εποχή από την αποστολή Philby-Ryckmans-Lippen του 1951, οι περιγραφές της οποίας δημοσιεύθηκαν από το 1969 έως το 1972. Σημειώνεται ότι οι εικόνες στους βράχους ήταν εγγεγραμμένες με ένθετο στον σχηματισμό ψαμμίτη που χρονολογείται από το 300–200 π.Χ.

Τα εντυπωσιακά βραχογραφήματα τράβηξαν τελικά την προσοχή του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Σαουδικής Αραβίας μετά το 1976, όταν η Τζούμπα και άλλες τοποθεσίες ερευνήθηκαν. Ένα από τα μέλη της αποστολής που ερευνούσε αυτή τη μορφή τέχνης βρήκε μια τοποθεσία δυτικά των αρχαίων πηγαδιών του Bir Hima, όπου κατέγραψε 250 απίστευτες εικόνες.

Οι τοιχογραφίες Scrovegni στην Πάντοβα της Ιταλίας συγκαταλέγονται επίσης στα νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εικόνα: Zairon /CC BY-SA 4.0


Το Bir Hima κατηγοριοποιείται ως τοποθεσία της Κάτω Παλαιολιθικής ή Όλντοουαν (Oldowan). Εκτός από βραχογλυφικά, βρέθηκαν επίσης εργαλεία σκαλίσματος που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το έργο τέχνης (με τη μορφή εργαλείων κοπής ή βότσαλου), κατασκευασμένα από υλικά όπως χαλαζίτης, ανδεσίτης και πυριτόλιθος.

Οι εικόνες φαίνεται να έχουν εγγραφεί με κάποιο χάλκινο όργανο. Μερικά από τα βραχογραφήματα, που βρέθηκαν αρχικά στη δεκαετία του 1950, αποτελούνταν από στιλέτα και ξίφη, τόξα με βέλη με εγκάρσιες αιχμές βελών, δρεπανοειδή ξίφη και ραβδιά. Αυτές οι απεικονίσεις ερμηνεύτηκαν ως συμβολικές του πνευματικού ανιμισμού.

Το Bir Hima, ως τμήμα του Najran, είναι ένας θησαυρός από βραχογλυφικά, που επισκιάζονται μόνο από αυτά που βρέθηκαν στην περιοχή Jubba. Έχουν εντοπιστεί εκατό τοποθεσίες. Στην περιοχή Najran, έχουν καταγραφεί έως και 6.400 εικονογραφήσεις ανθρώπων και ζώων, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες από 1.800 καμήλες και 1.300 απεικονίσεις ανθρώπων.

Εκτός από απεικονίσεις ανθρώπων, καμηλοπαρδάλεων και άλλων ζώων, καταγράφονται και οι επιγραφές του έκτου αιώνα του Dhu Nuwas, ενός βασιλιά των Χιμυαριτών που κατέλαβε τη Νατζράν (Najran). Ένας αριθμός αρθρωτών θραυσμάτων καμήλας ανασκάφηκε στη θέση που ορίστηκε ως 217-44. Ενώ τα χαρακτικά του είναι πιθανώς πολύ προγενέστερα από αυτά της Παλέτας Κυνηγών, ο πολεμιστής Bir Hima, οπλισμένος με τόξο, είναι σχεδόν πανομοιότυπος με τους άνδρες που απεικονίζονται στην Παλέτα Κυνηγών.

Ο Υπεριρανικός Σιδηρόδρομος προστέθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εικόνα: Ali1986 / CC BY-SA 3.0


Η νέα τοποθεσία Bar Hima είναι η έκτη που καταγράφεται στη Σαουδική Αραβία, ενώνοντας την περιοχή At-Turaif στο ad-Dir'iyah βορειοδυτικά του Ριάντ και τη Hegra στο Al-Ula, το τοπίο από ψαμμίτη στη βορειοδυτική έρημο του μυστικού βασιλείου.

Η UNESCO αναφέρει στην περιγραφή της ότι η Hima «βρίσκεται σε μια άνυδρη, ορεινή περιοχή της νοτιοδυτικής Σαουδικής Αραβίας, σε μια από τις αρχαίες διαδρομές καραβανιών της Αραβικής Χερσονήσου. Το Ḥimā Cultural Area περιέχει μια σημαντική συλλογή από εικόνες βραχογραφιών που απεικονίζουν το κυνήγι, την πανίδα, τη χλωρίδα και τον τρόπο ζωής σε μια πολιτιστική συνέχεια 7.000 ετών.

Το πολιτιστικό νεύμα από την UNESCO είναι μια αναγνώριση των πρόσφατων προσπαθειών από την πλευρά της σαουδαραβικής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια πιο «ανοιχτή» και φιλόξενη εικόνα της χώρας.

Στην πραγματικότητα, τα περίφημα τείχη των βράχων του Ḥimā λειτουργούν ως μια μινιατούρα βιβλιοθήκης, καθώς διαθέτει δεκάδες χιλιάδες αρχαίες επιγραφές γραμμένες σε μια ποικιλία γραφών, μερικές από τις οποίες έχουν εξαφανιστεί τώρα.

Η τοποθεσία Ḥimā είναι επίσης γνωστή για τα πολλά αρχαία πηγάδια της, τα οποία κατασκευάστηκαν σε διάφορα διαστήματα μεταξύ 7.000 π.Χ. και 1.000 π.Χ. Παραδόξως, μερικά από αυτά εξακολουθούν να παρέχουν νερό ακόμη και σήμερα.

Άλλες τοποθεσίες της UNESCO που χαρακτηρίστηκαν ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς περιλαμβάνουν το Κουαντζού, που βρίσκεται στην ακτή της επαρχίας Φουτζιάν της Κίνας δίπλα στον ποταμό Τζιν. Κέρδισε τη θέση του στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τη σημασία του στο θαλάσσιο εμπόριο μεταξύ του 10ου και του 14ου αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με τη South China Morning Post.

Οι 22 ιστορικές τοποθεσίες και μνημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO περιλαμβάνουν ένα τεράστιο άγαλμα του Λάο Τσου, ιδρυτή του Ταοϊσμού, καθώς και ένα από τα πρώτα τζαμιά της Κίνας και τον βουδιστικό ναό Kaiyuan στην πόλη.

Αξιωματούχοι από την κυβέρνηση της πόλης είπαν στην Morning Post «(Αυτές οι τοποθεσίες) όχι μόνο καταγράφουν την ευημερία του Quanzhou στο παρελθόν, αλλά επιβεβαιώνουν επίσης ένα μοναδικό εμπορικό σύστημα που δημιουργήθηκε από τις κοινές προσπάθειες των κεντρικών κυβερνήσεων, των τοπικών και των υπερπόντιων κοινοτήτων, το οποίο οδήγησε σε ευημερούσε το ωκεάνιο εμπόριο και οι πολιτιστικές ανταλλαγές κατά την περίοδο εκείνη».

Η τοποθεσία που αποκαλεί η UNESCO "Μεγάλες λουτρόπολης της Ευρώπης" που εκτείνεται σε 11 πόλεις σε επτά χώρες, χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας σπα που διήρκεσε πάνω από 200 χρόνια, από τις αρχές του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1930.

Μια άλλη ιστορική τοποθεσία στον κατάλογο είναι ο ναός Rudreshwara στην Telangana της Ινδίας, ο οποίος κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. για να τιμήσει τον Ινδουιστικό θεό Shiva. Όπως συμβαίνει συνήθως με τους ινδουιστικούς ναούς, το οικοδόμημα από ψαμμίτη δημιουργήθηκε ως αναπόσπαστο μέρος ενός φυσικού περιβάλλοντος, με φόντο δάση, πλωτές οδούς και γεωργικά χωράφια.

Η UNESCO ανέφερε στη δήλωσή της ότι «τα υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας γλυπτά του ναού απεικονίζουν τα τοπικά χορευτικά έθιμα και τον πολιτισμό των Kakatiyan».

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η UNESCO ξεχώρισε και έναν σιδηρόδρομο για τις τιμές του φέτος.

Ο Υπεριρανικός Σιδηρόδρομος, που εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα μέχρι τον Περσικό Κόλπο, μπήκε στη λίστα επειδή είναι ένα αξιόλογο κατόρθωμα μηχανικής. Η κατασκευή του, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1927 και 1938, απαιτούσε τη δημιουργία πολλών τούνελ και εκατοντάδων γεφυρών.

Οι Tehran Times αναφέρουν στην ιστορία τους ότι ο σιδηρόδρομος αντανακλούσε τα μεγάλα σχέδια εκσυγχρονισμού που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Reza Shah Pahlavi, ο οποίος προσπάθησε να περιορίσει τον ξένο έλεγχο του Ιράν.

Χρησιμοποίησε μόνο εθνικούς φόρους για να πληρώσει για αυτό το εκπληκτικό κατόρθωμα της μηχανικής αντί για ξένες επενδύσεις.

Τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές τοποθεσίες προστέθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκροτήματος οκτώ κτιρίων στην Πάντοβα της Ιταλίας. Τα κτίρια περιέχουν τοιχογραφίες που ζωγραφίστηκαν κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, επιδεικνύοντας την ανάπτυξη της τέχνης εκείνη την εποχή, η οποία περιλάμβανε εντελώς νέους τρόπους αναπαράστασης του χώρου.

Οι τοποθεσίες Paseo del Prado και Buen Retiro στη Μαδρίτη της Ισπανίας ξεχώρισαν επίσης για διάκριση, επειδή τα κτίρια, οι κήποι και τα σιντριβάνια εκεί αντικατοπτρίζουν ένα μεγάλο όραμα του αστικού χώρου που ήταν ένα εξέχον μέρος της αισθητικής της Ισπανικής Αυτοκρατορίας τον 18ο αιώνα.

Η UNESCO πρόσθεσε επίσης τον εντυπωσιακό φάρο Cordouan στη Γαλλία, ο οποίος χτίστηκε γύρω στα τέλη του 17ου αιώνα, στον κατάλογό της φέτος, καθώς ήταν ένα «αριστούργημα θαλάσσιας σηματοδότησης» που αποτελεί παράδειγμα μοναδικών τεχνολογικών και αρχιτεκτονικών πτυχών.

Η αποικία καλλιτεχνών Darmstadt στο Mathildenhöhe, στη δυτικοκεντρική Γερμανία προστέθηκε επίσης στον κατάλογο της UNESCO 2021, χρησίμευσε ως κέντρο για την αναδυόμενη μοντερνιστική αρχιτεκτονική και ντιζάιν στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούσε επίσης παράδειγμα του zeitgeist της εποχής του.

Ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει πλέον συνολικά 1.129 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, από φυσικά θαύματα όπως το Γκραντ Κάνυον στις ΗΠΑ μέχρι τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας έως πολιτιστικούς θησαυρούς όπως οι μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου.

Η ονομασία τιμά τέτοιους χώρους δηλώνοντας ότι έχουν «εξαιρετική παγκόσμια αξία για την ανθρωπότητα».

Τα νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνουν Ελληνικές επιγραφές στη Σαουδική Αραβία Τα νέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνουν Ελληνικές επιγραφές στη Σαουδική Αραβία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιουλίου 09, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.