Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη. Η αρχική εκκλησία χτίστηκε το 537 μ.Χ., επί Ιουστινιανού. Μιναρέδες προστέθηκαν καθώς μετατράπηκε σε τζαμί τον 15ο-16ο αιώνα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εικόνα: David Spender / CC BY 2.0
Η πρώην Βασιλική της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι το αδιαμφισβήτητο συμβολικό κέντρο της ελληνορθόδοξης πίστης, φιλοξενώντας εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο που αισθάνονται δέος για τη μεγάλη θρησκευτική, ιστορική και αρχιτεκτονική σημασία της.
Από το 537 έως το 1453 χρησίμευσε ως η αδιαμφισβήτητη καρδιά της πανίσχυρης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η «Μεγάλη Εκκλησία» — όπως την αποκαλούσαν οι Βυζαντινοί — υπήρξε φυσικά ένας θησαυρός σπουδαίων ευρημάτων τόσο για ιστορικούς όσο και για αρχαιολόγους.
Τι κρύβεται κάτω από την Αγία Σοφία;
Με τα χρόνια υπήρξαν επιχειρήματα που υποστήριζαν την ύπαρξη εκτεταμένης κρυφής περιοχής κάτω από την Αγία Σοφία, αφού είναι γνωστό ότι οι κρύπτες ήταν κοινό χαρακτηριστικό των εκκλησιών που χτίστηκαν στην παλαιοχριστιανική περίοδο.
Επιπλέον, υπάρχει το επιχείρημα ότι για έναν καθεδρικό ναό τέτοιας τεράστιας σημασίας, είναι σχεδόν αδύνατο να μην υπήρχαν μυστικά μέρη από κάτω για να κρύβονται πολύτιμα αντικείμενα και από τα οποία θα μπορούσαν να διαφύγουν οι άνθρωποι σε περίπτωση πολιορκίας.
Υπάρχουν δελεαστικοί θρύλοι για το τι μπορεί να κρύβεται κάτω από την τεράστια κατασκευή, αλλά ποτέ δεν υπήρξε καμία απόδειξη.
Αν και οι εικασίες αφθονούν, η έρευνα από το 1935 και μετά έχει ρίξει πολύ λίγο φως στο τι μπορεί να βρίσκεται κάτω από την Αγία Σοφία. Η μεγάλη δεξαμενή της βασιλικής βρίσκεται σίγουρα υπόγεια, αλλά βρίσκεται 150 μέτρα νοτιοδυτικά της αρχαίας εκκλησίας και χτίστηκε από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα, Ιουστινιανό Α', το 532 μ.Χ.
Φυσικά υπάρχουν υπόγειες σήραγγες και σύστημα ύδρευσης που χρησιμοποιείται για τον καθεδρικό ναό και όλες τις γύρω περιοχές. Η έρευνα έδειξε επίσης την ύπαρξη εννέα πηγαδιών και αρκετών σηράγγων που χρησιμοποιούνται για αερισμό.
Αγία Σοφία: Μια Αρχαιολογική Επανεξέταση του Καθεδρικού Ναού της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης
Μια πρόσφατη ανακάλυψη παρέχει περισσότερο ιστορικό υπόβαθρο για την εμβληματική βασιλική: ένας δίσκος που προσδιορίζει το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν κάποτε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' στον γιγάντιο καθεδρικό ναό.
Ο πέτρινος κύκλος σε σχήμα δίσκου από πορφύριο που έχει αναγνωριστεί ως το μέρος όπου στεκόταν πραγματικά ο Ιουστινιανός Α', βρέθηκε κάτω από ένα άλλο κτίριο γνωστό ως Βορειοανατολικός Προθάλαμος.
Αυτό το εύρημα είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη από τους αρχαιολόγους Ken Dark και Jan Kostenec, οι οποίοι εργάστηκαν στο χώρο από το 2004 έως το 2018. Έχουν γράψει ένα συναρπαστικό νέο βιβλίο με τίτλο «Hagia Sophia: An Archaeological Reexamination of the Cathedral of Byzantine Constantinople».
Το 532 ο Ιουστινιανός Α' έδωσε εντολή να χτιστεί ένας υπέροχος καθεδρικός ναός για να ευχαριστήσει τον Θεό που έσωσε τον θρόνο του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Νίκα και να τιμήσει τον Χριστιανικό κόσμο. Το υπέροχο, μνημειακό κτίριο — που κατασκευάστηκε με ταχύτητα αστραπής και ολοκληρώθηκε το έτος 537 — θα χρησιμεύσει επίσης για να δείξει την απόλυτη δύναμη και τον τεράστιο πλούτο του Ιουστινιανού.
Η Αγία Σοφία χτίστηκε στην πραγματικότητα στη θέση όπου είχαν χτιστεί προηγουμένως δύο καθεδρικοί ναοί, και οι δύο καταστράφηκαν από πυρκαγιές, με τη δεύτερη πυρκαγιά να εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Νίκα.
Ο Ιουστινιανός Α' ήταν ο σημαντικότερος και ισχυρότερος αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ήταν αυτός που αποκατέστησε την ενότητα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας διώχνοντας με τη σειρά του τους Βάνδαλους, τους Ούννους και τους Φράγκους που είχαν κατακτήσει την Ιταλία και τη Βόρεια Αφρική κατά τη διάρκεια της βασιλείας των προκατόχων του.
Εκτός από τον ένδοξο καθεδρικό ναό του, ο Ιουστινιανός Α' άφησε μια ίσως ακόμη μεγαλύτερη κληρονομιά στο Βυζάντιο γράφοντας το Corpus Iuris Civilis, γνωστό ως «Κώδικας του Ιουστινιανού». Αυτή η κωδικοποίηση των νόμων, που παρέμεινε το θεμέλιο του βυζαντινού νομικού συστήματος για 900 χρόνια, έχει επηρεάσει ακόμη και τα σύγχρονα νομικά συστήματα.
Έτσι, η σήμανση όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν ο μεγάλος αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' στη βασιλική, σύμφωνα με αρχαιολόγους και ιστορικούς, είναι ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η δομή της Αγίας Σοφίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη και πιο περίτεχνη από ότι πιστεύαμε προηγουμένως, ενώ νέα ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και κεραμίδια από την αρχαία και μεσαιωνική περίοδο αποκαλύφθηκαν πρόσφατα μετά την αφαίρεση γύψου από τους τοίχους της.
Και υπάρχει κι άλλο. Οι ερευνητές βρήκαν αυτό που είναι πιθανό να είναι το βαπτιστήριο, το οποίο πίστευαν παλαιότερα ότι είχε χαθεί. Θεωρείται ότι αυτή η κατασκευή θα ήταν εκεί όπου βαπτίζονταν τα παιδιά του αυτοκράτορα και όπου όλα τα παιδιά της αυλής είχαν εισαχθεί επίσημα στην Εκκλησία.
Μια άλλη απίστευτη πρόσφατη ανακάλυψη είναι μια περιοχή κάτω από μια μεγάλη αίθουσα που μπορεί να χρησίμευε ως βιβλιοθήκη στην αρχαιότητα.
Το μέγεθος του χώρου δείχνει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε χιλιάδες κυλίνδρους, καθιστώντας τον ιδανικό χώρο για μάθηση και έρευνα, ένα φυσικό κέντρο μάθησης στην ίδια την καρδιά της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΞΙ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΟ 537 ΕΩΣ ΤΟ 1453, Η «ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ» – ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ – ΗΤΑΝ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ.
Πηγή: greekreporter
Δεν υπάρχουν σχόλια: