Μια αρπίστρια ερμήνευσε τη δική της εκδοχή ενός αρχαίου Ελληνικού τραγουδιού 2.200 ετών, που πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο ολοκληρωμένο μουσικό κομμάτι που υπάρχει.
Μια νεαρή αρπίστρια ερμήνευσε τη δική της εκδοχή ενός αρχαίου Ελληνικού τραγουδιού 2.200 ετών, που θεωρείται το αρχαιότερο ολοκληρωμένο μουσικό κομμάτι, το οποίο ήταν αφιερωμένο σε δύο ερωτευμένους.
Στο βίντεο, η 28χρονη Melegie χτυπά την άρπα καθώς παίζει το τραγούδι "Επιτάφιος του Σείκιλου". Τα ροζ μαλλιά της είναι μοντέρνα, αλλά είναι ντυμένη με μια λευκή ρόμπα που θυμίζει τα αρχαία χρόνια και είναι σκαρφαλωμένη σε βράχους δίπλα στη θάλασσα. Το SWNS, πρακτορείο ειδήσεων και περιεχομένου μέσων, ανέφερε την ιστορία.
Γυρισμένο στο Κονέκτικατ, η Melegie, μια γραφίστρια και μουσικός από τη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, τραγουδά το κομμάτι στα αρχαία Ελληνικά. Το τραγούδι, περίπου ενάμιση λεπτό, είναι ένας θρήνος για το πόσο φευγαλέα μπορεί να είναι η ζωή και μια έκκληση ότι πρέπει να το ζήσουμε στο έπακρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Το τραγούδι χρονολογείται πριν από 2.200 χρόνια και ανακαλύφθηκε γραμμένο σε μια ταφόπλακα το 1883 στην Τουρκία κοντά στην πόλη του Αϊδίνιου.
«Παρά τα ροζ μαλλιά μου, ήθελα να το κάνω όσο πιο ακριβή γίνεται ιστορικά», είπε η Melegie, σύμφωνα με την έκθεση. «Ήθελα να παίξω την ακριβή μελωδία που ήταν εγγεγραμμένη στην πέτρα».
Το τραγούδι πιστεύεται ότι είναι αφιερωμένο από έναν άνδρα ονόματι Σείκιλος στη γυναίκα του Ευτέρπη.
Στην ταφόπλακα, οι στίχοι έγραφαν: «Όσο ζεις, η λάμψη δεν έχει καθόλου θλίψη, η ζωή υπάρχει μόνο για λίγο και ο χρόνος απαιτεί την τιμητική του».
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ποίηση στην αρχαία Ελλάδα από το 750 π.Χ. έως το 350 π.Χ. δημιουργήθηκε μαζί με τα τραγούδια του Ομήρου και της Σαπφούς μεταξύ άλλων και τραγουδήθηκε ως μουσική, μερικές φορές συνοδευόμενη από χορό.
Οι ερευνητές γνώριζαν από παλιά ποια όργανα ήταν δημοφιλή στην αρχαία Ελλάδα, όπως η λύρα, μαζί με τον αυλό. Υπάρχουν όμως μυστήρια γιατί η μουσική που συνέθεταν στην αρχαία Ελλάδα είχε μοναδικούς και άγνωστους όρους και σημειώσεις που βρέθηκαν σε αρχαίες πηγές, όπως τιμές, εναρμονικό ισοδύναμο, Δίεση, και ούτω καθεξής.
Η Μουσική της Αρχαίας Ελλάδας
Πρόσφατα, ένας ιστορικός δημοσίευσε ένα επιστημονικό έργο που αναλύει τη γραφή του Αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα, ανακαλύπτοντας ένα ρυθμικό σύστημα συμβόλων που αποτελούν ένα μουσικό μοτίβο στα βασικά κείμενα του φιλοσόφου.
Για τη Melegie, το πιο δύσκολο κομμάτι του τραγουδιού ήταν η εκμάθηση του αρχαίου Ελληνικού στίχου.
«Στην αρχαιότητα, ο πρώτος στίχος του τραγουδιού θα παιζόταν στην άρπα και ο δεύτερος στίχος έπαιζε στο φλάουτο με τις συγχορδίες της άρπας ως συνοδεία, ενώ ένας τραγουδιστής τραγουδούσε τους Ελληνικούς στίχους». Η Melegie είπε ότι «έβαλε τα δυνατά της για να τα κάνει και τα τρία και να τα διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο ακριβή ιστορικά!».
Δεν υπάρχουν σχόλια: