Σπάνιο ρωμαϊκό νόμισμα 1.850 ετών με απεικόνιση ζωδίου βρέθηκε ανοιχτά των ισραηλινών ακτών

Το σπάνιο χάλκινο νόμισμα απεικονίζει τη ρωμαϊκή θεότητα της σελήνης, Λούνα και το ζώδιο του Καρκίνου, σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. [Credit: Tsafrir Abayov/AP]


Ένα σπάνιο ρωμαϊκό νόμισμα που κόπηκε σχεδόν πριν από δύο χιλιετίες στην Αίγυπτο βρέθηκε στα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, κάτι που σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων είναι η πρώτη ανακάλυψη του είδους στην περιοχή.

Το χάλκινο νόμισμα περίπου 1.850 ετών ανακαλύφθηκε στον βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της ακτής Carmel στο βόρειο Ισραήλ κατά τη διάρκεια ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας. Κόπηκε στο όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 138 και 161 μ.Χ., σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Το νόμισμα φέρει την ημερομηνία «Έτος Οκτώ», που σηματοδοτεί το όγδοο έτος της βασιλείας του, και απεικονίζει τη ρωμαϊκή θεότητα της σελήνης Λούνα και το σήμα του ζώδιου του Καρκίνου στην πίσω όψη. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ανήκε σε μια σειρά από 13 νομίσματα που απεικόνιζαν τα 12 ζώδια και τον πλήρη τροχό του ζωδιακού κύκλου.

Το νόμισμα κόπηκε στο όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αντωνίνου Πίου, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 138 και 161 μ.Χ. [Credit: Tsafrir Abayov/AP]


Τέτοια ευρήματα είναι «εξαιρετικά σπάνια», δήλωσε ο Jacob Sharvit, διευθυντής της Μονάδας Ενάλιας Αρχαιολογίας της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι συμβάλλουν στο «ιστορικό παζλ της ιστορίας της χώρας».

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Πίος δεν ήταν στρατιωτικός και κυβέρνησε σε μια από τις πιο ειρηνικές περιόδους κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, χωρίς μεγάλες εξεγέρσεις ή στρατιωτικές επιδρομές. Ήταν γνωστός για τα δημόσια έργα του, ολοκληρώνοντας πολλά από τα οικοδομικά έργα που ξεκίνησαν από τον προκάτοχό του και θετό πατέρα του, Αδριανό.

Η ακτογραμμή του Ισραήλ έχει δώσει και άλλα αρχαία ευρήματα τον τελευταίο καιρό. Τον Οκτώβριο, ένας ερασιτέχνης δύτης ανακάλυψε ένα ξίφος που πιθανότατα ανήκε σε έναν σταυροφόρο που έπλευσε στους Αγίους Τόπους σχεδόν πριν από μια χιλιετία.

«Κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου… υπάρχουν πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και ευρήματα, που υποδεικνύουν συνδέσεις που υπήρχαν στην αρχαιότητα μεταξύ των λιμανιών της Μεσογείου και των χωρών κατά μήκος της», δήλωσε ο Sharvit, από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ στα πλαίσια της ανακοίνωσης του πιο πρόσφατου ευρήματος.

Πηγή: R. Pannett, The Washington Post, anaskafi

Σπάνιο ρωμαϊκό νόμισμα 1.850 ετών με απεικόνιση ζωδίου βρέθηκε ανοιχτά των ισραηλινών ακτών Σπάνιο ρωμαϊκό νόμισμα 1.850 ετών με απεικόνιση ζωδίου βρέθηκε ανοιχτά των ισραηλινών ακτών Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.