Νέα ανακάλυψη για την «Μυστηριώδη Κυρία»: Η γυναίκα μάλλον πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου

Η «Μυστηριώδης Κυρία», η πρώτη αιγυπτιακή μούμια που έχει βρεθεί με έμβρυο συνεχίζει να εκπλήσσει τους αρχαιολόγους σε όλο τον κόσμο. Τώρα λόγω μιας νέας ανακάλυψης που μπορεί να αλλάξει την αντίληψη για την ιστορία των ασθενειών στον κόσμο.

Υπενθυμίζεται πως μια αρχαιολογική εξέταση μιας αρχαίας αιγυπτιακής μούμιας στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου στην πολωνική πρωτεύουσα, Βαρσοβία, αποκάλυψε την πρώτη γνωστή περίπτωση εγκύου μούμιας, τον Απρίλιο του 2021. Η μούμια, η οποία αρχικά πιστευόταν ότι ήταν το σώμα του ιερέα Hor Djehoti, ήταν στην πραγματικότητα γυναίκα και νέα έρευνα από ομάδα Πολωνών επιστημόνων έδειξε ότι η γυναίκα με τους επιδέσμους είναι έγκυος.

Η αιγυπτιακή μούμια 2.000 ετών, που ονομάστηκε η «Μυστηριώδης Κυρία», πιστεύεται ότι πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου: τον ρινοφαρυγγικό καρκίνο.


Τώρα, μια νέα μελέτη έδειξε ότι η έγκυος μούμια είχε μια σπάνια μορφή καρκίνου, κάτι που εξέπληξε τους αρχαιολόγους, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ερευνητές του Warsaw Mummy Project στην Πολωνία πραγματοποίησαν σάρωση του κρανίου του μούμιας και ανακάλυψαν ασυνήθιστα σημάδια στο οστό (που υποδεικνύεται εδώ με βέλος).


Ερευνητές στην Πολωνία σάρωναν το κρανίο του αρχαίου πτώματος όταν ανακάλυψαν ασυνήθιστα σημάδια στα οστά, παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν σε ασθενείς με καρκίνο του ρινοφάρυγγα, και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μούμια πιθανότατα πέθανε από την ίδια ασθένεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο καρκίνος του ρινοφάρυγγα είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που προσβάλλει το τμήμα του λαιμού που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης με το πίσω μέρος του στόματος. Εικόνες από το Warsaw Mummies Project στην Πολωνία δείχνουν το κρανίο με βλάβες που πιθανόν να προκαλούνται από όγκο και μεγάλα ελαττώματα σε μέρη του οστού που κανονικά δεν σχηματίζονται κατά τις διαδικασίες ταρίχευσης.

Κατά την σάρωση του κρανίου της μούμιας βάσει των τρισδιάστατων εκτυπώσεων, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλες αλλοιώσεις σε μέρη των οστών, μεγαλύτερα από αυτά που συνήθως σχηματίζονται κατά τη διάρκεια των διαδικασιών μουμιοποίησης.


Με την αποκάλυψη της ιστορικής συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου, ελπίζεται ότι αυτό θα διευρύνει τη γνώση για την ανάπτυξη του καρκίνου και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της σύγχρονης ιατρικής. Πρόσθετη έρευνα μπορεί επίσης να καθορίσει την αιτία του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, όπως εάν σχετίζεται με ιογενή ή γενετική λοίμωξη.

Πηγές: ErtNews, Daily Mail

Νέα ανακάλυψη για την «Μυστηριώδη Κυρία»: Η γυναίκα μάλλον πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου Νέα ανακάλυψη για την «Μυστηριώδη Κυρία»: Η γυναίκα μάλλον πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιουλίου 16, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.