Του Πολυγνώτου Παπαοικονόμου
Το ιερό ιδρύθηκε λίγο μετά την άφιξη των Παρίων αποίκων στο νησί της Θάσου περίπου το 650 π.Χ. δίπλα στον ανατολικό όρμο της χερσονήσου της Αλυκής πάνω σε τεχνητά διαμορφωμένο άνδηρο.
Αποτελείται από δύο σχεδόν όμοιας κάτοψης κτήρια.
Ο χώρος ταυτίστηκε από τον πρώτο "ανασκαφέα" Th. Bent με ιερό του Απόλλωνα ο οποίος "ανασκάπτοντας" μερικως τον χωρο το 1886 εφερε στο φως λιθόπλινθο με την επιγραφή ΔΑΟΣ(*) ΑΠΟΛΛ[ΩΝΙ..] καθώς και ημιτελή κούρο που θεωρήθηκε λατρευτικό άγαλμα και σημερα βρισκεται στο Μουσειο της Κωνσταντινουπολης.
Αν και τα κτήρια αποκαλούνται ναοί, πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για να στεγάζουν πιστούς και τα κοινά θυσιαστήρια γεύματα στα οποία συμμετείχαν.
Βασεις και πεσμενοι δομοι απο τα κτήρια διασωζουν χαραγμένες τις ευχές για καλή ναυσιπλοΐα (ευπλοΐα) των ναυτικών σε διαφορους θεους και ήρωες - Αρτεμιδα, Σάραπι, Ποσειδωνα, Ασκληπειο - που έφταναν μεχρι εδω για να προμηθευτούν μαρμαρο.
Με μια απο τις ευχες αυτες συνδέεται μια ευχαριστία προς τους "Θεους Σωτήρες" τους οποιους ταυτιζουμε με τους Διοσκουρους, παραδοσιακους προστατες των ναυτικών.
(*) σ.σ.: ΔΑΟΣ (μακεδ.) = θεός > δέος.
Πηγή: Προγόνων Γῆ, arxeion-politismou
Δεν υπάρχουν σχόλια: