Η μούμια που ουρλιάζει - Οι λαμπτήρες που δεν καίγονται ποτέ.. και άλλα τρία μυστήρια της αρχαιότητας που παραμένουν ανεξήγητα

Στο πέρασμα των αιώνων οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να δώσουν απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τη ζωή στον αρχαίο κόσμο.

Πλέον γνωρίζουμε πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες της Αιγύπτου, με ποιο τρόπο στήθηκαν οι τεράστιοι βράχοι στο Στόουνχεντζ και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που θεωρείται ο πρώτος υπολογιστής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Υπάρχουν, όμως, μερικά μυστήρια της αρχαιότητας στα οποία η ανθρωπότητα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να βρει επαρκείς απαντήσεις, παρά μόνο θεωρίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ένα εξ αυτών είναι η Ελληνική πυραμίδα στο Άργος που χτίστηκε πριν τις αιγυπτιακές. Ποια είναι η επικρατέστερη θεωρία για εκείνη και τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα μυστήρια;

Η μυστηριώδης Ελληνική πυραμίδα

Όταν ακούμε τη λέξη πυραμίδα, το μυαλό μας πάει απευθείας στην Αίγυπτο. Μόνο που στην πραγματικότητα, πυραμίδες στην αρχαιότητα υπήρχαν παντού στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Στη χώρα μας έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα 16. Η πιο γνωστή εξ αυτών είναι η πυραμίδα του Ελληνικού που βρίσκεται στο Άργος.

Η Ελληνική πυραμίδα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα γραπτά του αρχαίου Έλληνα γεωγράφου, Παυσανία. Εκείνος μιλά για «ένα κτήριο φτιαγμένο πυραμιδωτά, πάνω στο οποίο υπήρχαν ανάγλυφα και ασπίδες». Επίσης, σημειώνει πως χτίστηκε γύρω στο 2700 π.Χ ύστερα από μια μεγάλη μάχη, για να ταφούν οι στρατιώτες που πέθαναν στη μάχη.

Πέρα από αυτό, όμως, δεν έχουμε πολλά στοιχεία για αυτήν την πυραμίδα. Αν βάλει κανείς κάτω τις ημερομηνίες, θα παρατηρήσει πως η ελληνική πυραμίδα είναι το ίδιο ή και παλαιότερο από τις πρώτες αιγυπτιακές πυραμίδες.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μυστήριο για αυτή είναι ότι κανείς δεν έχει ιδέα ποιος την έχτισε ή για ποιον λόγο.

Τα παπούτσια που βρέθηκαν κρυμμένα σε πιθάρι

Δεν είναι, όμως, μόνο η Ελληνική πυραμίδα. Το 2004, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στην Αίγυπτο, οι αρχαιολόγοι συνάντησαν ένα ασυνήθιστο εύρημα. Επτά παπούτσια, πολύ καλά συντηρημένα, βρέθηκαν μέσα σε ένα πιθάρι που ήταν τοποθετημένο σε έναν μικρό ανοιχτό χώρο που περιβαλλόταν από τοίχους χτισμένους από τούβλα από λάσπη.

Τα δύο ζευγάρια ήταν παιδικά παπούτσια και τα υπόλοιπα φοριούνταν από έναν ενήλικα ο οποίος πιστεύεται ότι κούτσαινε. Οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν πως τα παπούτσια ήταν κρυμμένα στο συγκεκριμένο για περισσότερα από 2.000 χρόνια, ενώ εκείνος που προέβη στη συγκεκριμένη πράξη το έκανε για κάποιο συγκεκριμένο λόγο.

Ένας ειδικός σε αρχαία υποδήματα, ονόματι Andre Veldmeijer, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «εξαιρετική», καθώς τα παπούτσια βρέθηκαν σε τόσο εξαιρετική κατάσταση. Η ανάλυσή του, μάλιστα, έδειξε ότι ήταν πολύ ακριβά, κάτι που υποδεικνύει πως οι άνθρωποι που τα φορούσαν ήταν σε υψηλή κοινωνική θέση.

Το μεγάλο μυστήριο είναι, όμως, σε ποια οικογένεια της αρχαίας Αιγύπτου ανήκαν και γιατί τα παπούτσια τοποθετήθηκαν εκεί και δεν ανακτήθηκαν ποτέ. Ο Andre Veldmeijer εικάζει ότι εξαιτίας κάποιας αναταραχής τα έκρυψε εκεί, για να τραπεί σε φυγή και να τα βρει μόλις επιστρέψει. Η συγκεκριμένη θεωρία, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη μέχρι σήμερα.

Η μούμια που ουρλιάζει

Το 1886 η ανακάλυψη μιας μούμιας που φαινόταν να ουρλιάζει προκάλεσε αναταραχή στους αρχαιολόγους. Έκτοτε έχουν εκφραστεί διάφορες θεωρίες για τους λόγους κατά τους οποίους το συγκεκριμένο πρόσωπο βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Τα ερωτήματα έχουν ενταθεί, μάλιστα, εξαιτίας του γεγονότος πως η μούμια διέθετε όλα τα όργανά του, κάτι που σε καμία περίπτωση δε συνηθιζόταν κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης.

Ένας αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ ονόματι Bob Brier πιστεύει ότι δύο άνθρωποι ευθύνονται για αυτό το εύρημα. Ο πρώτος ήταν ο δολοφόνος και ο δεύτερος, το άτομο που ήθελε να εξασφαλίσει την πλήρη διατήρηση του σώματος – ίσως λόγω προσωπικής σχέσης μαζί του.

Άλλοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως το θύμα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, ενώ θάφτηκε ζωντανός. Ενδιαφέρον έχει ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic το 2008 στο οποίο υποστηρίχθηκε ότι αυτή η μούμια άνηκε στον πρίγκιπα Pentewere (τον γιο του Φαραώ Ραμσή Γ’) που σχεδίαζε να δολοφονήσει τον πατέρα του.

Η θεωρία αυτή στηρίζεται σε μερικά αρχαία έγγραφα τα οποία υπονοούσαν ότι μια από τις συζύγους του Φαραώ Ραμσή Γ’ δικάστηκε για συμμετοχή σε συνωμοσία για τη δολοφονία του, καθώς εκείνη επιθυμούσε να αναλάβει τον θρόνο ο Pentewere.

Αν αποδειχτεί το συγκεκριμένο σενάριο, όταν ανακαλύφθηκε η συνωμοσία, ο Φαραώ φέρεται να δηλητηρίασε τον Pentewere για εκδίκηση. Σε αυτή την περίπτωση, η κραυγή μπορεί να οφείλεται στον πόνο του δηλητηρίου. Ωστόσο, αυτή η θεωρία αυτή δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα.

Οι λαμπτήρες που δεν καίγονται ποτέ

Σε όλο τον πλανήτη κατά τον Μεσαίωνα ανακαλύφθηκαν λαμπτήρες που δεν έκαιγαν καύσιμα. Πολλοί από αυτούς ήταν σφραγισμένοι σε τάφους, υποτίθεται για να δίνουν φως σε όσους πέθαναν και να τους καθοδηγήσουν στη μετά θάνατον ζωή. Αρκετοί από αυτούς τους τάφους άνοιξαν αρκετά χρόνια αργότερα, και οι καταπληκτικοί λαμπτήρες εξακολουθούσαν να καίνε.

Πολλοί άνθρωποι τρομοκρατήθηκαν και θεώρησαν πως είναι προϊόν μαγείας. Κάποιοι άλλοι αρνήθηκαν να πιστέψουν την ιστορία. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει καταφέρει να αναπαράγει αυτούς τους λαμπτήρες που καίνε συνεχώς για αιώνες χωρίς ρεύμα, ούτε φυσικά να μάθει τον λόγο που συμβαίνει αυτό το παράδοξο.

Οι σπηλιές-κατοικίες στα 1.600 μέτρα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρωτόγονοι άνθρωποι και τεράστια ζώα υπολογίζεται πως ζούσαν εντός και πέριξ των σπηλιών Panxian Dadong στην Κίνα πριν από περίπου 300.000 χρόνια. Το περίεργο είναι πως οι συγκεκριμένες σπηλιές βρίσκονται 1.600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η επιστήμονας Lynne Schepartz επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα ζώα του προϊστορικού κόσμου δε συνήθιζαν να ζουν σε σπηλιές – ζούσαν συνήθως στην ύπαιθρο σε αγέλες. Κι όμως, βρέθηκαν υπολείμματά τους σε αυτές τις σπηλιές.

Η επικρατέστερη θεωρία κάνει λόγο για σαρκοφάγα που σκότωσαν και έσυραν τα πελώρια πτώματα στη σπηλιά. Πολλά από τα οστά όμως δείχνουν ότι κάηκαν και χτυπήθηκαν από ένα εργαλείο που πιθανότατα ήταν κατασκευασμένο από πέτρα. Έτσι, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανθρώπινη παρέμβαση βρίσκεται πίσω από αυτό το μυστήριο που δεν έχει λυθεί ως σήμερα.

Πηγή: news.gr

Η μούμια που ουρλιάζει - Οι λαμπτήρες που δεν καίγονται ποτέ.. και άλλα τρία μυστήρια της αρχαιότητας που παραμένουν ανεξήγητα Η μούμια που ουρλιάζει - Οι λαμπτήρες που δεν καίγονται ποτέ.. και άλλα τρία μυστήρια της αρχαιότητας που παραμένουν ανεξήγητα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιουλίου 14, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.