Η στιγμή που το Άγαλμα του Θεού Ήλιου της Αρχαίας Ελλάδας, αποκαλύφθηκε

Η προτομή του Ήλιου ανακαλύφθηκε στην Αθήνα το 1970. Εικόνα: Γιώργος Ε. Κορωναίος, CC BY-SA 4.0 /Wikipedia


Ένα υπέροχο μαρμάρινο πορτρέτο του Ήλιου, του αρχαίου Έλληνα θεού του Ήλιου, που ανακαλύφθηκε στην αρχαία Αγορά της Αθήνας το 1970 είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου Αρχαίας Αγοράς.

Λέγεται ότι ο Ήλιος οδηγούσε το άρμα του κάθε μέρα από την ανατολή προς τη δύση στον ουρανό, αντικατοπτρίζοντας την κίνηση του Ήλιου. Συνήθως απεικονίζεται να φορά ένα ακτινοβόλο στέμμα που συμβολίζει τις ακτίνες του Ήλιου.

Ο Ήλιος ήταν φύλακας των όρκων και επίσης θεός της όρασης.

Αν και ο Ήλιος ήταν μια σχετικά δευτερεύουσα θεότητα στην Κλασική Ελλάδα, η λατρεία του έγινε πιο σημαντική στην ύστερη αρχαιότητα χάρη στην ταύτισή του με πολλές μεγάλες ηλιακές θεότητες της ρωμαϊκής περιόδου, ιδιαίτερα τον Απόλλωνα.

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός έκανε τον Ήλιο την κεντρική θεότητα της βραχύβιας αναβίωσής του των παραδοσιακών ρωμαϊκών θρησκευτικών πρακτικών τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ο πιο αξιοσημείωτος ρόλος του Ήλιου στην Ελληνική μυθολογία

Ο Ήλιος κατέχει εξέχουσα θέση σε πολλά έργα της Ελληνικής μυθολογίας, ποίησης και λογοτεχνίας στα οποία συχνά περιγράφεται ως γιος των Τιτάνων Υπερίωνα και Θείας και ως αδελφός των θεωτήτων, Σελήνης και Ηώς (Η Αυγή).

Ο πιο αξιοσημείωτος ρόλος του Ήλιου στην Ελληνική μυθολογία είναι η ιστορία του θνητού γιου του, Φαέθωνα, που ζήτησε από τον πατέρα του μια χάρη. Ο Ήλιος συμφώνησε, αλλά τότε ο Φαέθων ζήτησε το προνόμιο να οδηγήσει το πύρινο άρμα του με τέσσερα άλογα στους ουρανούς για μια μόνο μέρα.

Παρόλο που ο Ήλιος προειδοποίησε επανειλημμένα τον γιο του για αυτή την επιλογή και εξήγησε τους κινδύνους ενός τέτοιου ταξιδιού που κανένας άλλος θεός εκτός από αυτόν δεν ήταν ικανός να πραγματοποιήσει, ο Φαέθων ήταν δύσκολο να αποτραπεί και έτσι ο Ήλιος αναγκάστηκε να του παραδώσει τα ηνία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η βόλτα ήταν καταστροφική και ο Δίας χτύπησε τον νεαρό με έναν από τους κεραυνούς του για να τον εμποδίσει να κάψει ή να παγώσει τη Γη.

Εκτός από αυτόν τον μύθο, ο Ήλιος εμφανίζεται περιστασιακά σε μύθους άλλων χαρακτήρων, μάρτυρας όρκων ή αλληλεπιδρώντας με άλλους θεούς και θνητούς.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πήρε το όνομά του

Ένας από τους τίτλους που δόθηκαν στον Μέγα Αλέξανδρο ήταν ο Ήλιος και οι απεικονίσεις του θεού Ήλιου από την Ελληνιστική περίοδο και μετά επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τα πορτρέτα του Αλεξάνδρου.

Τα σωζόμενα πορτρέτα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι αξιοσημείωτα για το ευρύ φάσμα των στυλ που χρησιμοποιήθηκαν για να απεικονίσουν τη μοναδική του φυσιογνωμία. Η περιποίηση των μαλλιών του, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μακριά και κυματιστή σε ορισμένα πορτρέτα, ενώ άλλα τονίζουν τα χαρακτηριστικά τους.

Κάποιοι δείχνουν τον Μακεδόνα ηγεμόνα με έντονη πτυχή στο μέτωπο όπως με αυτή την εικόνα του Ήλιου-Αλεξάνδρου. Τα πορτρέτα του Αλεξάνδρου συνέχισαν να παράγονται καθ' όλη την Ελληνιστική περίοδο και μετά στην Αυτοκρατορική Ρώμη.

Η αγάπη των Ρωμαίων για σημαντικούς ιστορικούς χαρακτήρες, σε συνδυασμό με την ακόρεστη απαίτηση τους για αρχαία έργα τέχνης, σήμαινε ότι τα πορτρέτα του Αλέξανδρου και του Αλέξανδρου ως Ήλιου συνέχισαν να είναι δημοφιλή και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική περίοδο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι εικόνες του Ήλιου συγχέονταν εξ ολοκλήρου με αυτές του Αλέξανδρου.

Η στιγμή που το Άγαλμα του Θεού Ήλιου της Αρχαίας Ελλάδας, αποκαλύφθηκε Η στιγμή που το Άγαλμα του Θεού Ήλιου της Αρχαίας Ελλάδας, αποκαλύφθηκε Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιουλίου 21, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.