Εξηγώντας τα 4 παιχνίδια του "Squid Game" του Netflix - Το ένα εμπνευσμένο από την αρχαιά Ελλάδα

Εικόνα © Αρχαία Ελληνικά


Το "Squid Game" κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου και γρήγορα έγινε μία από τις πιο δημοφιλής σειρές στο Netflix, αποτελώντας την πρώτη παραγωγή της Νότιας Κορέας που κέρδισε την πρώτη θέση στο Top 10 του Netflix.

Σε αυτήν βλέπουμε 456 συμμετέχοντες να βρίσκονται κλειδωμένοι σε μια μυστική τοποθεσία και να παίζουν παιχνίδια για να κερδίσουν 45,6 δισεκατομμύρια γουόν. Κάθε παιχνίδι θυμίζει κάποιο παραδοσιακό κορεάτικο παιχνίδι για παιδιά και εμείς σας τα έχουμε αναλύσει παρακάτω:

Spoilers από τα παιχνίδια του "Squid Game"!

Credit: Netflix

Red Light, Green Light

Με ποια πρώτη ματιά το "Red Light, Green Light" (Κόκκινο φως, Πράσινο φως) φαντάζει εύκολο στην κατανόηση, ενώ θυμίζει το ελληνικό "Αγαλματάκια, ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα". Η εκδοχή, βέβαια που βλέπουμε στη σειρά, εκτός του ότι είναι πιο θανάσιμη, φέρει και κάποια μοναδικά κορεάτικα χαρακτηριστικά. Τυπικά, στο εν λόγω παιχνίδι, ένας παίχτης έχει την πλάτη στον τοίχο και οι υπόλοιποι προσπαθούν να κάνουν μια διαδρομή, χωρίς να τους 'πιάσει το φανάρι' να κινούνται, όποτε και αποκλείονται.

Όπως εξηγεί και ο σχεδιαστής παιχνιδιών Jeeyon Shim στο Twitter, αυτή η εκδοχή που βλέπουμε στην σειρά λέγεται "무궁화 꽃 이 피었 습니다" ή "The Mugunghwa Flower Is Blooming" (ο ιβίσκος ανθίζει) και βασίζεται σε μια παλαιότερη εκδοχή του παιχνιδιού.

Αν παρατηρήσετε στο "Squid Game", το ρομπότ λέει μια συγκεκριμένη φράση ξανά και ξανά, αλλά ανεβάζει ταχύτητα κάθε φορά που την λέει. Το ίδιο ισχύει και για τους παίχτες, οι οποίοι πάνε όλο και πιο γρήγορα για να φτάσουν στον τερματισμό. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Shim, όσο κάποιος τρέχει όλο και πιο γρήγορα, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει απότομα. "Αν είσαι πιο συντηρητικός στους πρώτους γύρους, θα πρέπει να διανύσεις μεγαλύτερη ταχύτητα όσο ο παρατηρητής πάει όλο και πιο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι θα ανεβάσεις την δική σου ταχύτητα και θα αυξήσεις τον κίνδυνο του να μην μπορέσεις να σταματήσεις τη φόρα του δικού σου σώματος, όταν ο παρατηρητής γυρίσει", είπε ο Shim.

Credit: JUNG YEON-JE/AFP via Getty Images

Tug-of-War

Το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι της διελκυστίνδας (αγγλ. Tug-of-War), το οποίο διεξαγόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1900 ως το 1920. Σε αυτό δύο ομάδες τραβούν ένα σχοινί προσπαθώντας η μία να τραβήξει την άλλη προς το μέρος της. Το παιχνίδι χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ στην αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιούταν από τους νέους για να βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και να αποκτήσουν ρώμη, ενώ στην Κορέα λέγεται Juldarigi και παίζεται ακόμα σε φεστιβάλ με τη νικητήρια ομάδα να εξασφαλίζει μια πλούσια σοδειά για το χωριό τους.

Glass Bridge

Η εν λόγω δοκιμασία δεν αντιπροσωπεύει κάποιο συγκεκριμένο παιδικό παιχνίδι. Αντ' αυτού σηματοδοτεί ένα σημείο κάμψης για τη σειρά, μιας και μαθαίνουμε ότι το "Squid Game" παρακολουθείται από πλούσιους καθαρά και μόνο για τη διασκέδασή τους.

Αντί για να λαμβάνει χώρα σε κάποια διεστραμμένη εκδοχή πλατείας ή γειτονιάς, το "Glass Bridge" θυμίζει τηλεπαιχνίδι. Οι παίκτες είναι και επίσημα διαγωνιζόμενοι σε ένα αποκλειστικό σόου με τον μόνο λόγο ύπαρξής τους να είναι η διασκέδαση των πλούσιων.

Credit: Netflix

Squid Game

Σύμφωνα με το The Korea Times, το "Squid Game" προήλθε τις δεκαετίες του '70 και του '80 στην μεταπολεμική Νότια Κορέα. Δεν υπάρχουν αρχεία του παιχνιδιού, ούτε πριν, ούτε μετά τον πόλεμο, και δεν συνεχίστηκε να παίζεται από μεταγενέστερες γενιές.

Όπως συμβαίνει και στην σειρά, το "Squid Game" παίζεται σε ένα ταμπλό ζωγραφισμένο στην άμμο από δύο ομάδες, την άμυνα και την επίθεση. Η επίθεση είναι ήδη παράλυτη και κάθε παίχτης πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο το ένα του πόδι. Στόχος τους είναι να αναβαθμιστούν και να χρησιμοποιήσουν και τα δύο τους πόδια πριν φτάσουν στον τερματισμό, ο οποίος είναι ένα τετράγωνο σχεδιασμένο στην άμμο.

Η άμυνα αποτελείται από παίκτες που στόχος τους είναι να εμποδίσουν την επίθεση πετώντας τους επιτιθέμενους παίκτες εκτός ταμπλό. Αν ένας επιτιθέμενος φτάσει στον τερματισμό, τότε νικάνε, ενώ αν όλοι οι παίκτες της επίθεσης βγουν από την μέση, η νικητήρια ομάδα είναι η άμυνα.

Πηγή: ign

Εξηγώντας τα 4 παιχνίδια του "Squid Game" του Netflix - Το ένα εμπνευσμένο από την αρχαιά Ελλάδα Εξηγώντας τα 4 παιχνίδια του "Squid Game" του Netflix - Το ένα εμπνευσμένο από την αρχαιά Ελλάδα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Οκτωβρίου 06, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.