Αποκαλυπτικό εύρημα: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καπνό χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ΄ ότι πιστεύαμε

Ο καπνός είναι ένα φυτό ευρείας κατανάλωσης μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι ίσως τον κατανάλωναν πολλά χρόνια απ΄ότι νομίζαμε.

Αρχαιολόγοι βρήκαν απανθρακωμένους σπόρους σε μια έρημο στη Γιούτα, ηλικίας άνω των 12.000 ετών που ίσως δείχνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ήδη τον καπνό χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό, τι πιστεύαμε.

Μέχρι στιγμής, τα παλαιότερα στοιχεία ανθρώπινης χρήσης καπνού ήταν η νικοτίνη σε σωλήνες ηλικίας 3.300 ετών που βρέθηκαν στην Αλαμπάμα.

Το εύρημα, που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη, δείχνει ότι οι άνθρωποι κατανάλωναν ήδη το φυτό περίπου 9.000 χρόνια νωρίτερα από ότι θεωρούσαν οι επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές στα απομεινάρια ενός χώρου κυνηγιού στην έρημο Great Salt Lake της Γιούτα.

Στην τοποθεσία, η οποία ήταν εκτεθειμένη στους ανέμους, οι επιστήμονες εντόπισαν μια άθικτη αρχαία καμινάδα περιτριγυρισμένη από αρκετά πέτρινα τεχνουργήματα.

Περισσότερα από 2.000 οστά και θραύσματα οστών που ανήκουν σε ζώα βρέθηκαν επίσης στο σημείο. Μέσα στο τζάκι, οι ερευνητές βρήκαν τα υπολείμματα τεσσάρων απανθρακωμένων σπόρων καπνού.

«Οι σπόροι του καπνού ήταν μια απροσδόκητη έκπληξη» δήλωσε ο Daron Duke, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αρχαιολόγος της Ανθρωπολογικής Ερευνητικής Ομάδας Άγριας Δύσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τζάκι περιείχε επίσης κομμάτια από απανθρακωμένο ξύλο ιτιάς, το οποίο ήταν ίσως το καλύτερο είδος καυσόξυλου που βρέθηκε στην περιοχή. Οι ερευνητές ανέλυσαν το ξύλο με τη βοήθεια του άνθρακα και κατάφεραν να το βρουν πως υπάρχει περίπου 12.300 χρόνια.

Οι σπόροι εκτιμάται ότι είναι παρόμοιας ηλικίας. Ενώ οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με 100% βεβαιότητα πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον καπνό εκείνη την εποχή, είπαν ότι οι σπόροι υποδηλώνουν την παρουσία φύλλων καπνού.

Η ομάδα των ερευνητών υπέθεσε ότι οι άνθρωποι μασούσαν ή κάπνιζαν καπνό από τη φωτιά. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καπνό για χιλιάδες χρόνια πριν αρχίσουν να καλλιεργούν το φυτό.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behavior.

Πηγή: sputniknews

Αποκαλυπτικό εύρημα: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καπνό χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ΄ ότι πιστεύαμε Αποκαλυπτικό εύρημα: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καπνό χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ΄ ότι πιστεύαμε Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.