Εξωτερικό Διάστημα: Το σκηνικό των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων

Η Ζώνη του Ωρίωνα προέρχεται από τον μύθο της Άρτεμης. Το διάστημα παίζει τεράστιο ρόλο στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Εικόνα: Mvln, CC BY-SA 4.0


Το ηλιακό μας σύστημα ήταν πάντα πηγή γοητείας για τους αρχαίους Έλληνες, και το διάστημα εμφανίζει εξέχουσα θέση στην επιστημονική, φιλοσοφική και μυθολογική παραγωγή της αρχαίας Ελληνικής κοινωνίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονταν στους αστερισμούς ως «καταστερισμοί», που μεταφράζεται σε «τοποθετήσεις των αστεριών». Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την «τοποθέτηση» ειδικά επειδή πίστευαν ότι τα αστέρια τοποθετούνταν εκεί από τους θεούς.

Το επίκεντρο της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας είναι η πεποίθηση ότι οι Ολύμπιοι θεοί τοποθέτησαν κάθε ζωντανό ον στο σύμπαν σκόπιμα, ώστε να μπορούν όλοι να παίξουν ρόλο στα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο και στα διδάγματα που αντλήθηκαν από αυτά. Αυτή η πεποίθηση απομνημονεύεται ίσως πιο διάσημα στα επικά ποιήματα του Ομήρου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Από πολλές απόψεις, ο γαλαξίας είναι μια σκηνή στην οποία παίζονται οι μύθοι των αρχαίων Ελλήνων. Ο ζωδιακός κύκλος που σημαίνει «κύκλος των ζώων», είναι γεμάτος με πλάσματα που πολέμησαν τον Ηρακλή ως μέρος των άθλων του, όπως για παράδειγμα και την εξόντωση του λιονταριού της Νεμέας (Λέοντα) ή όταν έπιασε τον άγριο ταύρο της Κρήτης που έκανε καταστροφές σε όλη την Κρήτη, και τον πήγε ζωντανό στον Ευρυσθέα (Ταύρος)

Η Άρτεμις, η θεά του κυνηγιού, είναι επίσης γνωστή από τους αρχαίους Έλληνες ποιητές ως η Κυρία του Έναστρου οικοδεσπότη, λόγω της δημιουργίας τόσων πολλών αστερισμών στον ουρανό όπως η Μεγάλη Άρκτο, και ο Ωρίωνας που πιστώνονται όλοι ότι δημιουργήθηκαν από την Άρτεμη.

Οι Τρώες αστεροειδείς

Οι αστρονόμοι έχουν επίσης τιμήσει την αρχαία Ελλάδα ονομάζοντας μια κατηγορία ουράνιων σωμάτων Τρώες από τον Τρωικό πόλεμο. Οι Τρώες είναι μικρά ουράνια σώματα, τυπικά αστεροειδείς, που κινούνται στην ίδια τροχιά με μεγαλύτερα αντικείμενα και επομένως είναι συντροχιακά.

Το όνομα επινοήθηκε από τον Ιταλο-Γάλλο μαθηματικό και αστρονόμο Joseph-Louis Lagrange το 1772. Από την αρχική του ανακάλυψη, κάθε νέος Τρωικός τυπικά ονομάζεται από συγκεκριμένες μορφές του Τρωικού πολέμου, όπως ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος.

Οι αστεροειδείς που μοιράζονται την τροχιά του πλανήτη Δία γύρω από τον Ήλιο, γνωστοί ως Τρώες του Δία, έχουν γίνει αντικείμενο προσοχής πρόσφατα, καθώς η NASA ξεκίνησε την αποστολή Lucy το περασμένο Σάββατο για να μελετήσει από κοντά τους Τρώες του Δία.

Το διαστημικό σκάφος θα φτάσει στους αστεροειδείς μέχρι το 2027 και θα παρέχει το πρώτο σε βάθος κοντινό πλάνο τους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν από τις πτήσεις θα τους δώσουν μια καλύτερη κατανόηση της νηπιακής ηλικίας του ηλιακού μας συστήματος.

«Ονειρευόμουν να στείλω ένα διαστημόπλοιο στους τρωικούς αστεροειδείς για περισσότερο από μια δεκαετία», είπε στο Space.com η Cathy Olkin, αναπληρώτρια κύρια ερευνήτρια της αποστολής Lucy. "Αυτή η ευκαιρία είναι απλά εξαιρετική."

Παρόλο που οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τους αστεροειδείς Τρώες από τη Γη, δεν είναι σε θέση να αντλήσουν λεπτομερείς εικόνες των αντικειμένων χωρίς να πραγματοποιήσουν μια αποστολή, όπως η Λούσι. Οι πληροφορίες που θα μπορούσαν να δώσουν αυτοί οι αστεροειδείς θα έφεραν ενδεχομένως επανάσταση στην κατανόηση των επιστημόνων για το πώς σχηματίστηκε ο Γαλαξίας, βοηθώντας να συνδυάσουν τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι πλανήτες έχουν σχηματιστεί σε περιοχές του γαλαξία που φαίνονται ανεξήγητες.

Εξωτερικό Διάστημα: Το σκηνικό των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων Εξωτερικό Διάστημα: Το σκηνικό των Αρχαίων Ελληνικών Μύθων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιουνίου 03, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.