Τι αναφέρει ο Ηρόδοτος για τους «δέκα χιλιάδες Αθάνατους» Πέρσες του Ξέρξη

Εικόνα © Αρχαία Ελληνικά


Οι Αθάνατοι ήταν ο πυρήνας του περσικού στρατού, κατά τα χρόνια των Αχαιμενιδών. Αποτελούνταν από άριστα εκπαιδευμένους Ελαμίτες, Μήδους και Πέρσες πολεμιστές. Οι αρχαίοι Έλληνες τους αποκαλούσαν και Μύριους Αθανάτους, επειδή όταν ένας άντρας έπεφτε στη μάχη τον αντικαθιστούσε αμέσως κάποιος άλλος, και έτσι το σώμα διατηρούσε τη δύναμη των 10.000 στρατιωτών. Ο όρος αποδίδεται στον Ηρόδοτο.

Οι Αθάνατοι φέραν μεγάλη ασπίδα με δερμάτινη επικάλυψη, η οποία όμως ήταν ασθενής. Κάτω από τον πολύχρωμο μανδύα τους φορούσαν μεταλλικό πουκάμισο, ενώ στο κεφάλι φορούσαν υφασμάτινο σκούφο ή τιάρα. Στη μάχη φέραν κοντό δόρυ, σπαθί ή μεγάλο εγχειρίδιο, τόξο και βέλη. Μάλιστα, το δόρυ αποτελούσε και μέσο διάκρισης των απλών στρατιωτών από τους αξιωματικούς, καθώς η κεφαλή των πρώτων ήταν από ασήμι και των δεύτερων από χρυσό.

Δείτε το εξαιρετικό βίντεο του καναλιού Invicta για τους Αθανάτους:

Κατά την περσική εισβολή στην Ελλάδα, οι Αθάνατοι χρησίμευαν όχι μόνο ως στρατιωτικό σώμα, αλλά και ως προσωπική φρουρά του Δαρείου Α’ και του Ξέρξη Α’. Παρόλο που αποτελούσαν το εκλεκτό σώμα του Περσικού στρατού, δεν ήταν και καλύτερα οπλισμένοι από τους οπλίτες που αντιμετώπισαν.

Η ασπίδα τους μπορούσε να διατρηθεί εύκολα από το μακρύ δόρυ των Ελλήνων, ενώ ο σκούφος στο κεφάλι δεν παρείχε καμία προστασία από το σπαθί τους. Επίσης, η αντοχή του σιδηροπουκάμισού τους δεν μπορούσε να συγκριθεί με την αντίστοιχη των Ελληνικών θωράκων.

Οι αθάνατοι του πολέμου

Τι αναφέρει ο Ηρόδοτος για τους «δέκα χιλιάδες Αθάνατους» Πέρσες του Ξέρξη Τι αναφέρει ο Ηρόδοτος για τους «δέκα χιλιάδες Αθάνατους» Πέρσες του Ξέρξη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.