Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστιο αρχαίο συγκρότημα οινοποιίας

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έχουν ανακαλύψει ένα τεράστιο αρχαίο συγκρότημα οινοποιίας, που χρονολογείται περίπου στα 1.500 χρόνια πριν.

Το συγκρότημα, που ανακαλύφθηκε στην πόλη Γιαβνέ, περιλαμβάνει πέντε πιεστήρια, αποθήκες, κλιβάνους για την παραγωγή αγγείων αποθήκευσης πηλού και δεκάδες χιλιάδες θραύσματα και βάζα.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσε ότι η ανακάλυψη δείχνει πως το Γιαβνέ ήταν μια μεγάλη οινοπαραγωγική δύναμη, κατά τη βυζαντινή περίοδο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εγκατάσταση θα μπορούσε να παράγει περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κρασί ετησίως.

Ο Τζον Ζέλιγκμαν, ένας από τους διευθυντές της ανασκαφής, είπε ότι το κρασί που φτιάχτηκε στην περιοχή ήταν γνωστό ως κρασί “Γάζα” και εξαγόταν σε όλη την περιοχή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τοποθεσία στο Γιαβνέ ήταν η κύρια εγκατάσταση παραγωγής της ετικέτας.

«Αυτό ήταν ένα κρασί με κύρος, ένα ελαφρύ λευκό κρασί που το εξήγαγαν σε πολλές, πολλές χώρες της Μεσογείου», είπε, κάνοντας λόγο για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και πιθανώς τη νότια Ιταλία.

Ο Ζέλιγκμαν είπε ότι το κρασί δεν ήταν απλώς μια σημαντική εξαγωγή και πηγή απόλαυσης στην αρχαιότητα. «Το κρασί ήταν μια σημαντική πηγή διατροφής και το συγκεκριμένο επρόκειτο σίγουρα για ένα ασφαλές ποτό, καθώς σε άλλες περιπτώσεις, το νερό που χρησιμοποιούταν ήταν μολυσμένο», εξήγησε.

Η Αρχή Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το συγκρότημα αποκαλύφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διεξάγονται στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Γιαβνέ, μιας πόλης που βρίσκεται νότια του Τελ Αβίβ.

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστιο αρχαίο συγκρότημα οινοποιίας Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τεράστιο αρχαίο συγκρότημα οινοποιίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.