Τα Δρακόσπιτα, αυτές οι ιδιότυπες, μεγαλιθικές κατασκευές, καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου, καθώς οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί αναφορικά με τη χρήση και τη χρονολόγησή τους δεν ταυτίζονται
Μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για όσους επισκέπτονται τη Νότια Εύβοια και ειδικότερα την Κάρυστο είναι η ανάβαση στο φημισμένο Δρακόσπιτο της Όχης.Οι περιπατητές και οι λάτρεις της φύσης είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιαστούν τόσο κατά τη διάρκεια της πεζοπορικής διαδρομής όσο και στο τέλος αυτής, όταν θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν το Δρακόσπιτο, στην κορυφή της Όχης.
Με αφετηρία το ορειβατικό καταφύγιο της Όχης, που βρίσκεται πάνω από την Κάρυστο, σε ύψος χιλίων και πλέον μέτρων, οι λάτρεις των πεζοπορικών διαδρομών θα γνωρίσουν αρχικά τον ορεινό όγκο της Όχης, ενός βουνού με ιδιαίτερη φυσιογνωμία, έντονο ανάγλυφο και σπάνια χλωρίδα.
Η διαδρομή παρουσιάζει αυξομειώσεις ως προς το βαθμό δυσκολίας, αλλά η εντυπωσιακή θέα και ο δροσερός αέρας του βουνού θα δώσουν χωρίς καμία αμφιβολία στους πεζοπόρους την απαιτούμενη δύναμη και ενέργεια, ώστε να συνεχίσουν την ανάβαση.
Έτσι, έπειτα από μιάμιση ώρα περίπου θα φθάσουν στο πετρόχτιστο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Δρακόσπιτο και στην κορυφή της Όχης, σε υψόμετρο 1.399.
Ξεχωριστής ομορφιάς είναι οι εδώ γεωλογικοί σχηματισμοί και απίστευτη η θέα στη γύρω περιοχή και την Κάρυστο.
Κορυφαία στιγμή και κατάληξη της υπαίθριας αυτής δραστηριότητας στη Νότια Εύβοια είναι η γνωριμία με το Δρακόσπιτο της Όχης, το εντυπωσιακό μνημείο της αρχαιότητας, που είναι συνυφασμένο με θρύλους και παραδόσεις.
Σύμφωνα πάντως με την επικρατέστερη εκδοχή, το Δρακόσπιτο της Όχης ήταν χώρος ιερός, αφιερωμένος στον Δία και την Ήρα. Εικάζεται, μάλιστα, ότι λειτούργησε επί μακρόν ως χώρος θυσιών.
Πηγή: in
Δεν υπάρχουν σχόλια: