Επιστροφή θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Τμήμα της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα με το θραύσμα που επιστρέφει από την Ιταλία στο κάτω μέρος Ένα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα ...

Ένα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από δεκαετίες με τη μορφή δανεισμού. Πρόκειται για το θραύσμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του ναού, όπου εικονίζεται η άκρη του δεξιού ποδιού της θεάς Αρτέμιδος αλλά και μέρος από το ένδυμά της. Είναι σημαντικό μάλιστα, ότι το θραύσμα αυτό αποτελεί συνέχεια ενός μικρότερου, που βρίσκεται στο Μουσείο Ακρόπολης ενώ να σημειωθεί, ότι όλο το υπόλοιπο και μεγαλύτερο, τμήμα αυτής της ζωφόρου βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Θυμίζουμε, ότι στο μέσον της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα εικονίζονται καθισμένοι οι Ολύμπιοι θεοί, οι οποίοι πλαισιώνουν τη σκηνή της παράδοσης του πέπλου της Αθηνάς. Όσο για την θεά Άρτεμη έχει απεικονισθεί με τα μαλλιά μαζεμένα πίσω και τυλιγμένα σε σάκο, ενώ και φορά χιτώνα, που αφήνει ακάλυπτο τον ώμο της, καθώς και ιμάτιο. Το θραύσμα έχει διαστάσεις 0,35 μέτρα μήκος και 0,34 μέτρα πλάτος.

Το πολύτιμο αυτό παρθενώνειο γλυπτό θα βρεθεί στην χώρα μας με μακροχρόνιο δανεισμό, που σημαίνει την παραμονή του στο Μουσείο Ακρόπολης για οκτώ χρόνια (τέσσερα συν τέσσερα), όπως προβλέπει η ιταλική νομοθεσία.

Τμήμα της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα με το θραύσμα που επιστρέφει από την Ιταλία στο κάτω μέρος


Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το περιεχόμενο του θέματος υπ΄ αριθμ. 27 της Ημερήσιας Διάταξης της υπ΄ αριθμ. 48 συνεδρίασης του ΚΑΣ, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

Η επιστροφή ενός θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης, δρομολογείται με την εισαγωγή, για την κατά νόμον γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στην προσεχή συνεδρίαση του.

Πρόκειται για το θραύσμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (Ν.Ι. 1546), το οποίο βρίσκεται στο Museo Archeologico Antonino Salinas στο Παλέρμο της Ιταλίας.

Το Museo Archeologico Antonino Salinas προτίθεται να δανείσει για 4 συν 4 χρόνια το παραπάνω θραύσμα στο Μουσείο Ακρόπολης. Η διάρκεια του δανεισμού απορρέει από την ιταλική νομοθεσία.

Με προϋπόθεση τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το θραύσμα προγραμματίζεται να φθάσει στο Μουσείο της Ακρόπολης εντός του 2021, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού. Ως αντιδάνειο, η Ελλάδα θα διαθέσει στο Museo Archeologico Antonino Salinas, ακέφαλο αγαλμάτιο Αθηνάς, το οποίο στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα πρωτογεωμετρικό αγγείο. Τα δύο αρχαία έργα που δανείζονται από το Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα εκτίθενται ταυτόχρονα στο Μουσείο του Παλέρμο, αλλά θα εναλλάσσονται. Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, η διάρκεια του αντιδανείου είναι τέσσερα συν τέσσερα χρόνια.

Η επικοινωνία μεταξύ της Περιφερειακής Κυβέρνησης της Σικελίας και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, καθώς και μεταξύ των δύο Μουσείων, για τον μακροχρόνιο δανεισμό του θραύσματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021.

Να σημειωθεί, ότι είναι η δεύτερη φορά που οι Ιταλοί δανείζουν στην Ελλάδα το κομματάκι αυτό του μαρμάρου. Η πρώτη ήταν το 2008, όταν το μετέφερε ο τότε πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο, με συμφωνία για διετή δωρεά. Το θραύσμα παρουσιάσθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Νόστοι», που είχε οργανωθεί από τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως και τον πρόεδρό του Δημήτρη Παντερμαλή.

Σύμφωνα με την ιστορική διαδρομή του είχε δοθεί από τον ίδιο τον ΄Ελγιν στον συμπατριώτη του, βρετανό πρόξενο, ερασιτέχνη αρχαιολόγο και ζωγράφο Ρόμπερτ Φάγκαν, όταν κατά το ταξίδι του προς τη Βρετανία σταμάτησε στο Παλέρμο. Μετά την αυτοκτονία του, η συλλογή την οποία κατείχε, ενώθηκε με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα από τη Σικελία, όπου ο Φάγκαν έκανε τις ανασκαφές του. Τελικά παραδόθηκε στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και από εκεί στο Μουσείο Σαλίνας.

Πηγή: ΥΠΠΟΑ, Μ. Θερμού, MonoNews, anaskafi

Επιστροφή θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία Επιστροφή θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.