Επανέκθεση των συλλογών με μια φρέσκια προσέγγιση
Το «Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος», παρότι «κρυμμένο» μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας, δεν έμεινε ποτέ χωρίς επισκέπτες. Το διώροφο νεοκλασικό από τo μπαλκόνι του οποίου ο Βενιζέλος, πρωθυπουργός τότε της Ελλάδας και υπουργός Στρατιωτικών, χαιρέτησε τα ελληνικά στρατεύματα που αναχωρούσαν για τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο το 1912, στεγάζει ένα μουσείο μοναδικό για την Αθήνα. Είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε εκείνον: στον βίο και κυρίως στο θεσμικό του έργο, που άφησε ως παρακαταθήκη στη χώρα.
Χρυσό δαχτυλίδι, που δωρήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην πρώτη σύζυγό του Μαρία.
Ωστόσο, από το 2019 το μουσείο έχει αναστείλει τη λειτουργία του, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανακαίνιση του κτιρίου και την ανανέωση του εκθεσιακού χώρου. Εκτοτε παραμένει κλειστό, εξαιτίας καθυστερήσεων που συνδέονται με την αναδοχή του τεχνικού έργου και στη συνέχεια με την πανδημία. «Είναι βασική προτεραιότητα για μένα να ανοίξει το μουσείο μέσα στο 2022», λέει στην «Κ» η νέα πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Νίκη Αραμπατζή. «Πρώτο μέλημα είναι να λυθεί το κτιριακό ζήτημα. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της ήδη ολοκληρωμένης μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης, ώστε να αποκτήσει η πρωτεύουσα έναν ελκυστικό και σύγχρονο χώρο αφιερωμένο στον Ελευθέριο Βενιζέλο».
Η γραφομηχανή του, με Ελληνικά στοιχεία, που τη χρησιμοποιούσε την περίοδο 1928-1932 .
Στρατόπεδο
Το κτίριο αποτελεί μέρος στρατιωτικών εγκαταστάσεων και στρατοπέδων, που κατά τον 19ο αιώνα κάλυπταν μια ευρύτατη περιοχή γύρω από το τωρινό πάρκο. Ανοιξε για το κοινό το 1986, αφού μετασκευάστηκε ελαφρά, προκειμένου να στεγάσει το πρωτότυπο αρχειακό υλικό και τα αντικείμενα που δώρισαν στον Δήμο Αθηναίων οι Κρητικοί Ζαχαρίας Μακατούνης και ο γιος του Αντώνης. Πρόκειται για δημόσια έγγραφα και επιστολές, προσωπική αλληλογραφία, φωτογραφίες, κάποιες λιθογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου, που όλα μαζί ζωντανεύουν την εποχή της διακυβέρνησής του.
«Σκοπός μας είναι να επανεκτεθούν οι συλλογές μας με πιο φρέσκια προσέγγιση», σχολιάζει η Ελένη Χρονοπούλου, προϊσταμένη τμήματος μουσείων, συλλογών και πολιτιστικών χώρων στη διεύθυνση πολιτισμού του ΟΠΑΝΔΑ. «Βασικός άξονας είναι να παρουσιαστεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως άνθρωπος και να συνδεθεί με την πόλη της Αθήνας μέσα από την προβολή του μεταρρυθμιστικού έργου του σε τομείς όπως η παιδεία, η εργασία, η οικονομία, η κοινωνική πολιτική, καθώς πολλοί από τους θεσμούς της σύγχρονης αστικής δημοκρατίας ανάγονται στην πολιτική του».
Γραφείο από σκουρόχρωμο ξύλο καρυδιάς που βρισκόταν στο δικηγορικό του γραφείο στα Χανιά έως το 1910.
Η νέα μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη μεταμορφώνει τους τοίχους του εκθεσιακού χώρου σε λιτές γεωμετρικές συνθέσεις, σχηματίζοντας ένα είδος πλέγματος που διακόπτεται από την παρουσία έγχρωμων γεωμετρικών όγκων –προθήκες με εκθέματα και ψηφιακές οθόνες– και παραλληλόγραμμες επιφάνειες, που θα περιέχουν φωτογραφίες και κείμενα. Σε κατάλληλα σημεία θα τοποθετηθούν στοιχεία που ενισχύουν την αλληλεπίδραση μεταξύ του επισκέπτη και της έκθεσης, δηλαδή, διαδραστικοί χάρτες, ακουστικά με ηχητικά ντοκουμέντα και συρτάρια εξερεύνησης.
«Η καινούργια προσέγγιση του εκθεσιακού χώρου θα κάνει το μουσείο περισσότερο ενδιαφέρον για τους μεγάλους, αλλά και τους μικρούς επισκέπτες. Υποδεχόμαστε συχνά μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, και τα παιδιά συμμετέχουν σε μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για εκείνα», λέει η κ. Χρονοπούλου. Σε αυτό το πνεύμα, με απλότητα αλλά άριστη γνώση του αντικειμένου, ο ιστορικός και καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευάνθης Χατζηβασιλειου έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια του έργου.
Πηγή: kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια: