Το πανέμορφο χωριό που ήταν κάποτε άτυπη πρωτεύουσα της Ελλάδας

Οι εικόνες μαγνητίζουν - Ταξίδι στην Αρκαδία, απόδραση στην Στεμνίτσα

Το κάθε ελληνικό χωριό έχει τη δική ξεχωριστή ιστορία άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο γνωστή. Κάποια από αυτά τα χωριά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο κατά την ελληνική επανάσταση αλλά και στην πορεία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ένα από αυτά είναι ένα πανέμορφο ελληνικό χωριό το οποίο αποτέλεσε κάποτε την άτυπη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιόμετρων από την Αθήνα και είναι στην Πελοπόνησο. Ο λόγος για την Στεμνίτσα. Εκτός από ένα ταξίδι στην ιστορία, θα χαλαρώσεις σε ένα μέρος με μοναδική ομορφιά πνιγμένο μέσα στο πράσινο. Αξίζει ένα τριήμερο εκεί για να γεμίσεις μπαταρίες για ολόκληρο το μήνα…

Το χωριό που ήταν κάποτε άτυπη πρωτεύουσα της Ελλάδας

Η Στεμνίτσα είναι ένα χωριό από αυτά που ναι μεν είναι γνωστά αλλά όχι υπερβολικά τουριστικά. Πράγμα που σημαίνει ότι θα βρεις καταλύματα για τη διαμονή σου όπως το θες αλλά δε θα συναντήσεις πάρα πολύ κόσμο όσο θα είσαι εκεί. Πέτρινα αρχοντικά, γραφικά σοκάκια και καταπράσινα τοπία συνθέτουν το σκηνικό που θα συναντήσεις. Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις καλύτερα την περιοχή της Αρκαδίας πέρα από τη Στεμνίτσα.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το συγκεκριμένο Ελληνικό χωριό αποτέλεσε κάποτε την άτυπη πρωτεύουσα της Ελλάδας. Κατά τα χρόνια της Επανάστασης, η Στεμνίτσα συνδέθηκε πολύ στενά με μια από τις μεγαλύτερες μορφές του αγώνα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ήταν εκείνος ο οποίος μετέφερε σε αυτό το κέντρο των επιχειρήσεων του αποκαλώντας την χωροπούλα του Μωριά. Όταν άρχισε ο απελευθερωτικός αγώνας, λοιπόν, οι Στεμνιτσιώτες κάτω από τις διαταγές του Κολοκοτρώνη ήταν έτοιμοι για την πρώτη τους μάχη. Μετείχαν, δε στις 25 Μαρτίου στην πολιορκία των Τούρκων στον κάμπο της Καρύταινας.

Δύο μήνες αργότερα η Στεμνίτσα επιλέχθηκε από τη Συνέλευση των Καλτεζών ως έδρα της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας και πρώτη άτυπη πρωτεύουσα του επαναστατημένου Ελληνικού έθνους για έναν μήνα. Μια ιστορική στιγμή που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει.

Απόδραση στην Αρκαδία

Αν βρεθείς για μερικές μέρες στη Στεμνίτσα, υπάρχουν πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις, στην ευρύτερη περιοχή, στην Αρκαδία. Αρχικά σου έχουμε τα πέντε πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Ορεινή Αρκαδία. Μην παραλείψεις να γνωρίσεις από κοντά τις αντικριστές μονές σκαρφαλωμένες στους βράχους που προκαλούν δέος. Επιπλέον στην Αρκαδία βρίσκεται το χωριό με ένα από τα μικρότερα αστεροσκοπεία στον κόσμο. Για τέλος, αφήσαμε το Μουλάτσι, το άκρως παραδοσιακό ελληνικό χωριό στην Ορεινή Αρκαδία που θα σε μαγέψει από το πρώτο λεπτό.

Η Στεμνίτσα, όπως κατάλαβες, είναι μόνο η αρχή για να γνωρίσεις στην Αρκαδία στα καλύτερά της!

Πηγή: exploringgreece

Το πανέμορφο χωριό που ήταν κάποτε άτυπη πρωτεύουσα της Ελλάδας Το πανέμορφο χωριό που ήταν κάποτε άτυπη πρωτεύουσα της Ελλάδας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Νοεμβρίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.