Κουκιά: Οι πολύτιμες ιδιότητες για την υγεία και ένας σοβαρός, άγνωστος σε πολλούς κίνδυνος

Τα κουκιά είναι ένα είδος φασολιού που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Τα κουκιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να συμβάλλει στην ανοσία του οργανισμού και να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Τα κουκιά είναι ένα είδος οσπρίων. Τα όσπρια είναι λαχανικά που αναπτύσσονται μέσα σε λοβούς, οι οποίοι δεν είναι πάντοτε βρώσιμοι.

Τα κουκιά καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια στην Μέση Ανατολή και τη νοτιοδυτική Ασία. Μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλά διαφορετικά μέρη σε όλο τον κόσμο. Αποτελούν βασικό τρόφιμο σε διαφορετικούς πολιτισμούς, από την Κίνα έως τη Νότια Αμερική.

Κουκιά: Οφέλη για την υγεία

Τα όσπρια είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία. Τα κουκιά, όπως και πολλά άλλα όσπρια, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία. Τα θρεπτικά τους συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών και στο να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη.

Πρωτεΐνη

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα κουκιά περιέχει σχεδόν το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών σας σε πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των μυών σας.

Οι χορτοφάγοι, οι vegans και τα άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη δεν μπορούν να τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες, όπως κρέας, τυρί και αυγά. Η προσθήκη κουκιών και άλλων φυτικών πηγών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη.

Φολικό οξύ

Ένα φλιτζάνι κουκιά καλύπτει σχεδόν τις μισές ημερήσιες ανάγκες σας σε φολικό οξύ. Πρόκειται για έναν τύπο βιταμίνης, που βοηθά τον οργανισμό να δημιουργήσει DNA και νέα κύτταρα.

Το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες. Η επαρκής λήψη του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.

Μπορείτε να πάρετε φολικό οξύ από βιταμίνες και συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή. Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ, όπως τα κουκιά, είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε αρκετό από τη διατροφή σας.

Μαγγάνιο

Τα κουκιά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί μαγγάνιο, για να διατηρήσει τη δομή και τη δύναμη των οστών. Η λήψη αρκετού μαγγανίου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων προβλημάτων των οστών. Ένα φλιτζάνι κουκιά παρέχει περίπου το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών σας σε μαγγάνιο.

Το μαγγάνιο βοηθά επίσης τον οργανισμό να αφομοιώσει τη γλυκόζη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παρέχει ενέργεια. Το σώμα δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη γλυκόζη σε ενέργεια, ή δεν μπορεί να την χωνέψει καθόλου, εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη. Η λήψη αρκετού μαγγανίου στη διατροφή μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη.

Ίνες

Τα κουκιά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη, στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης και στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης.

Η χοληστερόλη είναι μια χημική ουσία που εμφανίζεται φυσικά στον οργανισμό και σε άλλα τρόφιμα. Υπερβολική χοληστερόλη από έλαια, ή από ζωικά προϊόντα μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Αυτό οδηγεί σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα προβλήματα. Η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών εμποδίζει την χοληστερόλη από το να μπλοκάρει τις αρτηρίες σας.

Σίδηρος

Τα κουκιά είναι καλή πηγή σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα στοιχείο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός, για να πάρει ενέργεια από το οξυγόνο, όταν αναπνέετε.

Η μη λήψη αρκετού σιδήρου στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Η αναιμία είναι όταν το σώμα σας δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο. Μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κόπωση, εξασθενημένο ανοσοποιητικό και στομαχικά προβλήματα.

Δύο πιθανοί κίνδυνοι από τα κουκιά

Πεπτικές διαταραχές

Τα όσπρια και τα φασόλια προκαλούν συχνά φούσκωμα και αέρια. Αυτό είναι φυσιολογικό και συμβαίνει λόγω του τρόπου με τον οποίο τα αφομοιώνει ο οργανισμός. Αυτά τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να είναι… άβολα.

Για να αποφύγετε το φούσκωμα, προσπαθήστε να εισάγετε τα κουκιά στη διατροφή σας σταδιακά, αντί να τρώτε πολλά ταυτόχρονα. Αυτό μπορεί να μειώσει τη… διέλευση αερίων και το φούσκωμα.

Φαβισμός

Είναι μια πάθηση που προκαλείται από ανεπάρκεια του ενζύμου glucose-6-phosphate dehydrogenase (γνωστό και ως G6PD) και επηρεάζει παγκοσμίως 400 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως μεσογειακής, αφρικανικής και μεσανατολικής καταγωγής.

Αν φάνε κουκιά, τα άτομα με έλλειψη G6PD παρουσιάζουν σοβαρή αντίδραση, με αποτέλεσμα την αιμολυτική αναιμία. Μερικά άτομα είναι τόσο ευαίσθητα που ακόμη και η εισπνοή γύρης από κουκιά μπορεί να προκαλέσει σημαντική αντίδραση, ο μηχανισμός της οποίας δεν είναι ακόμα καλά κατανοητός.

Πηγές: https://www.webmd.com, https://pharmaceutical-journal.com , iatropedia

Κουκιά: Οι πολύτιμες ιδιότητες για την υγεία και ένας σοβαρός, άγνωστος σε πολλούς κίνδυνος Κουκιά: Οι πολύτιμες ιδιότητες για την υγεία και ένας σοβαρός, άγνωστος σε πολλούς κίνδυνος Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Νοεμβρίου 26, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.