Η Βενετία της Ανατολής
Περίπου πριν 5.300 χρόνια αναπτύχθηκε ένας αρχαίος πολιτισμός στην ανατολική Κίνα και συγκεκριμένα στις όχθες του ποταμού Yangtze. Οι Liangzhu ήταν μία μοναδική νεολιθική κοινωνία που όμοιά της δεν υπήρχε στην Ασία, με την πόλη τους να διαθέτει πολλά σημάδια κοινωνικής, πολιτιστικής και τεχνολογικής προόδου. Μάλιστα, διέθετε τεχνητές υδραυλικές κατασκευές με κανάλια, φράγματα και ταμιευτήρες νερού, οδηγώντας τους αρχαιολόγους να τη χαρακτηρίσουν ως τη νεολιθική “Βενετία της Ανατολής”.
Αρχαιολογικές μελέτες δείχνουν την παρουσία υδραυλικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας όπως μεγάλα φράγματα κοντά στην πόλη, τα οποία κατασκευάστηκαν πριν 5.300 χρόνια. Αυτό δείχνει πως η κοινωνία των Liangzhu διαχειριζόταν το νερό χρησιμοποιώντας υδραυλικές υποδομές για αντιμετώπιση των πλημμυρών και/ή για άρδευση για να επιβιώσει στο ξηρό κλίμα.
Ωστόσο πριν 4.300 χρόνια ο πολιτισμός τους κατέρρευσε ξαφνικά και η πόλη εγκαταλείφθηκε. Έως τώρα δεν είχαμε κάποια εξήγηση, αν και η επικρατούσα θεωρία ήταν πως μία καταστροφική πλημμύρα οδήγησε στην εγκατάλειψη της πόλης.
Ένα λεπτό στρώμα πηλού βρέθηκε στα ερείπια, που μας δείχνει μία πιθανή σύνδεση μεταξύ της πτώσης του πολιτισμού και στις πλημμύρες του ποταμού Yangtze ή της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας. Ωστόσο δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα για την αιτία του στρώματος λάσπης. – Christoph Spotl, γεωλόγος του University of Innsbruck, Αυστρία
Τώρα, μία νέα μελέτη εξέτασε πετρώματα όπως οι σταλαγμίτες από δύο υποθαλάσσιες σπηλιές της περιοχής οι οποίοι διατηρούν τις χημικές υπογραφές των κλιματικών συνθηκών ανά τα χρόνια. Η ανάλυση έδειξε πως η πτώση της πόλης Liangzhu συμπίπτει με μία περίοδο εξαιρετικά έντονης βροχόπτωσης που διήρκησε δεκαετίες πριν 4.300 χρόνια, αυξάνοντας δραματικά το φαινόμενο El Nino – Southern Oscillation (ENSO).
Μαζικοί μουσώνες οδήγησαν σε σοβαρές πλημμύρες που ούτε τα περίπλοκα φράγματα και κανάλια δεν μπορούσαν να αντέξουν τον όγκο νερού, καταστρέφοντας την πόλη και αναγκάζοντας τον κόσμο να την εγκαταλείψει.
Οι πλημμύρες έκαναν ακατοίκητη την περιοχή για εκατοντάδες χρόνια, οδηγώντας στην άνοδο άλλων αρχαίων πολιτισμών που έφτασαν και ξεπέρασαν το επίπεδο των Liangzhu μέχρι που μία εκτεταμένη ξηρασία οδήγησε στην πτώση όλων των νεολιθικών κοινωνιών στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η κινεζική κοινωνία ετοιμαζόταν να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με την ίδρυση της δυναστείας Xia το 2070 π.Χ.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.
Πηγή: unboxholics
Δεν υπάρχουν σχόλια: