Περού: Ανακάλυψαν μούμια δεμένη με σκοινά τουλάχιστον 800 ετών

Η μούμια είναι σε καλή κατάσταση σε αρχαιολογικό χώρο κοντά στη Λίμα – Τα υπολείμματα βρέθηκαν σε υπόγεια κατασκευή, όπου η μούμια ήταν δεμένη με σκοινά και τα χέρια κάλυπταν το πρόσωπο

Ένα σημαντικό εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Περού, κοντά στην πρωτεύουσα Λίμα.

Ομάδα ειδικών εντόπισαν μία μούμια, που εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 800 ετών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας εκ των ερευνητών που μετείχαν στην ανασκαφή. Τα μουμιοποιημένα λείψανα ανήκουν σε άτομο από τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε μεταξύ των ακτών και των βουνών του Περού. Το φύλο της δεν έχει αναγνωριστεί, δήλωσε ο αρχαιολόγος Pieter Van Dalen Luna του κρατικού πανεπιστημίου του San Marcos την Παρασκευή.

Κύριο χαρακτηριστικό ήταν το δεμένο με σχοινιά σώμα και τα χέρια να καλύπτουν το πρόσωπο, κάτι που θεωρείται ότι αποτελούσε μέρος του τοπικού μοτίβου της κηδείας.

Τα λείψανα ανήκουν σε άτομο που ζούσε στην υψηλή περιοχή των Άνδεων. Ωστόσο, αναμένεται να γίνει χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα, κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει μια πιο ακριβή χρονολογία.

Η μούμια βρέθηκε μέσα σε υπόγεια κατασκευή, στα περίχωρα της Λίμα. Στον τάφο υπήρχαν επίσης και προσφορές, όπως κεραμικά, υπολείμματα λαχανικών και πέτρινα εργαλεία.

Το Περού, όπου βρίσκεται ο τουριστικός προορισμός Μάτσου Πίτσου, φιλοξενεί εκατοντάδες αρχαιολογικούς χώρους από πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν πριν και μετά την αυτοκρατορία των Ίνκας, που κυριάρχησε σε τμήμα της Νότιας Αμεριοκής πριν από 500 χρόνια, από το νότιο Εκουαδόρ και την Κολομβία έως και την κεντρική Χιλή.

Πηγή: protothema

Περού: Ανακάλυψαν μούμια δεμένη με σκοινά τουλάχιστον 800 ετών Περού: Ανακάλυψαν μούμια δεμένη με σκοινά τουλάχιστον 800 ετών Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.