Με κύκλο 260 ημερών
Αρχαιολόγοι στη Γουατεμάλα ανακάλυψαν θραύσματα από το αρχαιότερο ημερολόγιο των Μάγια που έχουμε βρει ποτέ. Τα ευρήματά τους συμπεριλαμβάνουν μία εξαιρετικά σπάνια, ξεκάθαρη ιερογλυφική αναπαράσταση μίας ημέρας του χρόνου, η οποία σύμφωνα με τη ραδιοχρονολόγηση εκτιμάται πως δημιουργήθηκε κάπου μεταξύ του 200 και 300 π.Χ., κάνοντάς το τουλάχιστον χιλίων ετών παλαιότερο από οποιοδήποτε ιερογλυφικό ημερολόγιο έχει βρεθεί στην Γουατεμάλα.
Τα στοιχεία μάς δείχνουν πως δεν μπορούμε πλέον να ξεχωρίσουμε μία και μόνη περιοχή της Μεσοαμερικής, όπως η Oaxaca, ως το σημείο προέλευσης αυτών των γραφών. Η κατάσταση μάς δείχνει μία ακόμα παλαιότερη προέλευση των ημερολογίων, κάποια στιγμή κατά το μέσο της Προκλασσικής περιόδου αν όχι παλαιότερα, αν και τα στοιχεία παραμένουν έμμεσα.
Ένα κομμάτι του ημερολογίου που κάποτε στόλιζε τον τοίχο της πυραμίδας Las Pinturas, εμφανίζει ένα κεφάλι ζώου, αντιπροσωπεύοντας την έβδομη μέρα του ελαφιού, στο ημερολόγιο των 260 ημερών. Η πυραμίδα είναι το πέμπτο και νεότερο στρώμα της περιοχής και από κάτω της κρύβει ακόμα παλαιότερα κτίσματα.
Οι Μάγια είχαν ένα ιερό ημερολόγιο 260 ημερών το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα από ορισμένους ιθαγενείς. Οι ημέρες από το 1 έως το 20 έχουν ονομασίες και επαναλαμβάνονται 13 φορές το χρόνο. Η έβδομη είναι το ελάφι, η όγδοη ο λαγός, η ένατη το νερό και η δέκατη ο σκύλος.
Το πάνω μέρος του θραύσματος που ανακαλύφθηκε δείχνει ξεκάθαρα το κεφάλι ενός ελαφιού και από πάνω υπάρχει μία τελεία και μία παύλα που αντιπροσωπεύει τον αριθμό 7.
Το νόημα του κάτω μέρους δεν έχει αποσαφηνισθεί και οι ερευνητές υποπτεύονται πως πρόκειται για κάποια ονομασία ημερολογιακού συμβάντος ή μήνα.
Το ημερολόγιο των 260 ημερών ήταν πάντα ένα στοιχείο-κλειδί στις παραδόσεις της Μεσοαμερικανικής κουλτούρας και η εύρεσή του σε τόσες πολλές κοινότητες μέχρι και σήμερα, αποτελεί απόδειξη για τη σημασία του στην θρησκευτική και κοινωνική ζωή. Η ικανότητά μας να εντοπίσουμε τη χρήση του 23 αιώνες πριν, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ιστορική και πολιτισμική σημασία του.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.
Πηγή: unboxholics
Δεν υπάρχουν σχόλια: