Αυθεντική μαραθώνια κολύμβηση προς τιμή των αρχαίων Ελλήνων ηρώων

Ο Μαραθώνιος αγώνας αναπαριστά τη διάσημη κολύμβηση της Ύδνας και του πατέρα της Σκυλλία, το 480 π.Χ. Εικόνα: Facebook/Αυθεντική Μαραθώνια Κολύμβηση


Η αυθεντική Μαραθώνια κολύμβηση πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο στα ανοιχτά της Εύβοιας στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εκατοντάδων κολυμβητών από όλο τον κόσμο.

2.500 χρόνια αφότου συνέβη για πρώτη φορά, αγωνιζόμενοι από 14 χώρες κολυμπούν στα νερά όπου διεξήχθη η επική μάχη του Αρτεμισίου που δόθηκε μεταξύ των Ελληνικών και περσικών ναυτικών δυνάμεων δέκα χρόνια μετά τη Μάχη του Μαραθώνα, την ίδια χρονιά της Μάχης των Θερμοπυλών.

Το αρχικό κολύμπι 16 χιλιομέτρων μεταξύ της χερσονήσου του Πηλίου και του νησιού της Εύβοιας επιτεύχθηκε από την Ύδνα και τον πατέρα της Σκυλλία, το 480 π.Χ.

Αυθεντική Μαραθώνια κολύμβηση στην επική μάχη του Αρτεμισίου

Η μάχη που καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Έλληνα γεωγράφο Παυσανία, ο οποίος έγραψε τις αφηγήσεις του κατά τον 2ο αιώνα μ.Χ., έλαβε χώρα την παραμονή της ναυτικής εκστρατείας του Πέρση ηγέτη Ξέρξη.

Εκείνη τη σκοτεινή μέρα, ένας απειλητικός στόλος 1.207 πλοίων του ήταν αγκυροβολημένος στη χερσόνησο του Πηλίου, απέναντι από το νησί της Εύβοιας, έτοιμος να συμμετάσχει στις ανανεωμένες επιθέσεις του στην προσπάθεια να καταλάβει την Ελλάδα — και έτσι να αποκτήσει σημαντική βάση στην ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα.

Οι Ελληνικές δυνάμεις εκπροσωπούνταν από μια πολύ μικρότερη ομάδα μόλις 271 πλοίων, σύμφωνα με τον ιστορικό Ηρόδοτο.

Την ίδια στιγμή, ένας άνδρας ονόματι Σκυλλίας και η κόρη του η Ύδνα είχαν γίνει τόσο ικανοί στις καταδύσεις βαθέων υδάτων που οι υπηρεσίες τους είχαν ζητηθεί από τον Ξέρξη ως μέσο για να λεηλατήσουν τα πολλά ναυάγια που βρίσκονταν ήδη κάτω από τα κύματα εκείνη την εποχή.

Εν αγνοία του, το τολμηρό Έλληνα δίδυμο πατέρα και κόρης είχε άλλα σχέδια. Εκμεταλλευόμενοι μια τεράστια καταιγίδα που ξέσπασε καθώς τα πλοία και από τις δύο πλευρές κάθισαν στα αγκυροβόλια τους την ημέρα πριν από τη μάχη, οι άγκυρες των σκαφών του περσικού στόλου παρασύρθηκαν από την Ύδνα και τον Σκυλλία, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να καταστραφούν στη δίνη.

Όπως έγραψε ο Παυσανίας, στο έργο του με τίτλο Περιγραφή της Ελλάδας, «Όταν ο στόλος του Ξέρξη δέχτηκε επίθεση από μια βίαιη καταιγίδα στα ανοιχτά του Πηλίου, πατέρας και κόρη ολοκλήρωσαν την καταστροφή του τραβώντας κάτω από τη θάλασσα τις άγκυρες και οποιαδήποτε άλλη ασφάλεια είχαν οι τριήρεις.

Πατέρας και κόρη έγιναν τόσο διάσημοι για το κατόρθωμά τους, που αγάλματα τους στήθηκαν ακόμη και στους Δελφούς, το όμορφο θρησκευτικό ιερό στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τραγικά, ωστόσο, τα αγάλματα έχουν χαθεί στο χρόνο καθώς ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων ήταν γνωστό ότι μετέφερε τουλάχιστον 500 αγάλματα από τους Δελφούς πίσω στη Ρώμη. Ο Παυσανίας σημείωσε τότε ότι ένα από αυτά τα αγάλματα ήταν πράγματι της ηρωικής κόρης του Σκυλλία, της Ύδνας.

Αυθεντική μαραθώνια κολύμβηση προς τιμή των αρχαίων Ελλήνων ηρώων Αυθεντική μαραθώνια κολύμβηση προς τιμή των αρχαίων Ελλήνων ηρώων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιουλίου 02, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.