Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα έχει... αδελφό στο Διάστημα

Ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με αυτή που βρισκόταν η Γη στα πρώτα στάδια της ύπαρξης της. Αυτό κατέστησε τον Τιτάνα σταθερό στόχο παρατήρησης και μελέτης για να εντοπιστούν στοιχεία που να αποκαλύπτουν στοιχεία για την πορεία της εξέλιξης του πλανήτη μας.

Οι παρατηρήσεις και οι έρευνες αυτές παράλληλα ανέδειξαν διαφόρων ειδών δεδομένα που υποδεικνύουν ότι ο Τιτάνας μπορεί να υποστηρίζει κάποιες μορφές ζωής. Η NASA έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ένα drone εξερεύνησης του Τιτάνα ενώ επίσης έχουν γίνει σχέδια αποίκησης του δορυφόρου.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής πλανητικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Icarus» αναφέρουν ότι στον Τιτάνα υπάρχει ένα τεκτονικό ρήγμα παρόμοιο με το διάσημο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται για ένα ηπειρωτικό ρήγμα μετατόπισης που εκτείνεται για περίπου 1.200 χιλιόμετρα κατά μήκος της Καλιφόρνια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το ρήγμα στο Τιτάνα φαίνεται ότι είναι ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η δραστηριότητα του ρήγματος να δημιουργήσει συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα υλικά και ειδικά τα υγρά που υπάρχουν στο υπέδαφος του Τιτάνα μπορεί με τις ενεργοποιήσεις του ρήγματος να διαχυθούν στην επιφάνεια του δημιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για την ζωή. «Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη. Τα ευρήματα της έρευνας μας δείχνουν ότι υπάρχουν ενεργοί γεωλογικοί μηχανισμοί στον Τιτάνα οι οποίοι να δημιουργήσουν διαδρόμους για να ανέβουν στην επιφάνεια υγρά από το εσωτερικό που θα επηρεάσουν την κατοικησιμότητα του» δηλώνει η Λίλιαν Μπούρκχαρντ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: naftemporiki

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα έχει... αδελφό στο Διάστημα Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα έχει... αδελφό στο Διάστημα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Οκτωβρίου 17, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.