Αίγυπτος: Το μεγαλύτερο μουσείο του πλανήτη είναι το 8ο θαύμα του κόσμου

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο: Στην Γκίζα, λίγο έξω από το Κάιρο, το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν τα εγκαίνιά του το 2022 και προκαλεί... δέος!

Αν βρεθείς στην Αίγυπτο, αναπνέεις στην κυριολεξία... ιστορία. Ιστορία ενός από τους λαμπρότερους πολιτισμούς που έχει δει ποτέ το πρόσωπο της Γης: Του αιγυπτιακού.

Το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο βρίσκεται εκεί που πρέπει και ανήκει. «Χωμένο» ανάμεσα στις πυραμίδες της Γκίζας, όπου στέκουν σαν άγρυπνοι φρουροί του πολύβουου σύγχρονου Καΐρου, θα ανοίξει τις πύλες του το 2022 για να υποδεχτεί εκατομμύρια επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Εκτείνεται σε 480.000 τετραγωνικά μέτρα και φυσικά θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του πλανήτη. Θα φιλοξενήσει πάνω από 100.000 τεχνουργήματα του αρχαίου αιγυπτιακού κόσμου, εκ των οποίων τα 20.000 δεν έχουν εκτεθεί πουθενά και ποτέ.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, όλη η συλλογή του θησαυρού του Βασιλιά Τουταγχαμών θα εκτεθεί στο κοινό, προκαλώντας δέος.

Για την μεταφορά των αγαλμάτων, η κυβέρνηση της Αιγύπτου έκανε μια φιέστα βγαλμένη από τα πιο τρελά... φαραωνικά όνειρα. Για την μεταφορά των μουμιών στο νέο μουσείο έγινε μια πραγματική τελετή, η οποία ονομάστηκε «Χρυσή Παρέλαση».

Αποκορύφωμα στην τιτάνια επιχείρηση μεταφοράς των τεχνουργημάτων ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι Αρχές έκαναν την μεταφορά του αγάλματος του Βασιλιά Ραμσή, βάρους 83 τόνων, η οποία κόστισε 600.000 ευρώ!

Το τεράστιο άγαλμα θα είναι και αυτό που θα υποδέχεται τους επισκέπτες στην είσοδο του Μουσείου.

Ο πανέμορφος σχεδιασμός του γεμάτος συμβολισμούς

Πολύ ενδιαφέρον είναι ωστόσο και ο σχεδιασμός του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, ο οποίος είναι μοντέρνος αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποκηρύσσει από πάνω του την κουλτούρα αιώνων της Αιγύπτου.

Η ανατολική πρόσοψη, ύψος 46 μέτρων και πλάτος 800, έχει επτά πυραμίδες σχηματισμένες. Το επτά, μόνο τυχαία δεν έχει επιλεχθεί από τους αρχιτέκτονες, καθώς αποτελεί το νούμερο της φώτισης στην αρχαία αιγυπτιακή παράδοση.

Το σχέδιο εμπνεύστηκε ο Ιρλανδός Heneghan Peng, ο οποίος κέρδισε στον διαγωνισμό του 2002 με την ιδέα του.

Στην είσοδο του μουσείου υπάρχει μια τεράστια σκάλα με μήκος 64 μέτρων, η οποία φτάνει τα 24 μέτρα ύψους ενώ το πλάτος της ξεκινά στα 84 μέτρα στη βάση για να καταλήξει στα 17 στην κορυφή. Η Μεγάλη Σκάλα, όπως αναφέρεται, ουσιαστικά είναι μια χρονική διαδρομή στην αιγυπτιακή ιστορία καθώς μεταφέρει τους επισκέπτες από το Κάιρο του σήμερα στο ένδοξο παρελθόν των Φαραώ.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις πυραμίδες μέσα από τον τεράστιο γυάλινο τοίχο, κάνοντας τες μέρες της εμπειρίας που βιώνουν οι επισκέπτες.

Οι προθήκες και τα εκθέματα του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου βρίσκονται σε χρονολογική σειρά: Φαραωνική προϊστορία, Παλαιό Βασίλειο, Μέσο Βασίλειο, Νέο Βασίλειο, Παλαιά και Νέα Ρωμαϊκή Περίοδος ενώ ξεχωριστή πλήρως είναι η συλλογή εκθεμάτων του Τουταγχαμών.

Η πανέμορφη οροφή δεν έχει καμία ευθεία γραμμή και είναι χαρακτηριστικό πως δεν είναι όμοια πάνω από δυο τετραγωνικά μέτρα!

Το φιλόδοξο Giza Vision 2030

To Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο είναι η αρχή ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου που έχει αναπτύξει η αιγυπτιακή κυβέρνηση και ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η Αίγυπτος, που πριν από 11 χρόνια βυθίστηκε στον εμφύλιο σπαραγμό, σήμερα είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον τεράστιο αρχαιολογικό θησαυρό της, κάτι που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το Giza Vision 2030.

Έτσι, μετά το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, ο στόχος είναι να ανοίξει ένα μουσείο ακόμα στην Σφίγγα, η αναστήλωση της αρχαίας λεωφόρου Kfufu, η οποία έχει μήκος 8 χιλιομέτρων αλλά και η αναστήλωση της περιοχής Nazlet El Seman, του χωριού γύρω από την Σφίγγα.

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και η σκέψη ενός νέου αεροδρομίου στο Κάιρο...

Οι 3 φάσεις κατασκευής

Το πανέμορφο και επιβλητικό μουσείο κατασκευάστηκε σε 3 φάσεις.

Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις αρχές του 2002 και το 2003, μετά από διεθνή διαγωνισμό, ο Ιρλανδός Heneghan Peng, ήταν ο κύριος σχεδιαστής του. Συνολικά, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, μια ομάδα 300 ατόμων από 13 κατασκευαστικές εταιρείες από 6 διαφορετικές χώρες του πλανήτη έλαβαν μέρος στη δημιουργία του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου.

Οι 3 φάσεις της κατασκευής ήταν:

Φάση 1: Καθαρισμός της έκτασης και προετοιμασία για την θεμελίωση.

Φάση 2: Δημιουργία των υποδομών μέσα στην έρημο ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή. Δημιουργήθηκε πυροσβεστικός σταθμός, σταθμοί ηλεκτροδότησης και κλιματισμός. Όλα αυτά παράλληλα με την κατασκευή του κυρίως κτηρίου του μουσείου.

Φάση 3: Αφού ολοκληρώθηκε το καλούπι του μουσείου, ξεκίνησε η διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Τέλος, να σημειωθεί πως το αρχικό κόστος ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια ωστόσο η κατασκευή έχει κοστίσει κάτι παραπάνω από 1 δισ. αφού υπήρχαν σημαντικές καθυστερήσεις αλλά και η πανδημία του κορονοϊού.

Με απλά λόγια το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο θα είναι το 8ο θαύμα του πλανήτη αναδεικνύοντας το μεγαλείο ενός τεράστιου πολιτισμού, που μόνο ο ελληνικός είναι ίσος, αν όχι ανώτερός του.

Μακάρι, κάποια στιγμή, να δούμε και στην Ελλάδα τα τεχνουργήματα της Αρχαίας Αθήνας όπως τους αρμόζουν και να μιμηθεί η κυβέρνησή μας από την αιγυπτιακή...

Πηγή: newsbomb

Αίγυπτος: Το μεγαλύτερο μουσείο του πλανήτη είναι το 8ο θαύμα του κόσμου Αίγυπτος: Το μεγαλύτερο μουσείο του πλανήτη είναι το 8ο θαύμα του κόσμου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Νοεμβρίου 06, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.