Ανακαλύψτε τον αρχαίο κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Εικόνα © Αρχαία Ελληνικά


Δείτε πού συνέβη η ιστορία: Δώδεκα ιστορικές τοποθεσίες, από τον τόπο γέννησης μέχρι τα πεδία των μαχών της στρατιωτικής καριέρας του του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους στρατιωτικούς ηγέτες στην ιστορία. Το 336 π.Χ. κληρονόμησε το στέμμα του Μακεδόνα σε ηλικία μόλις 20 ετών, κατακτώντας τεράστιες περιοχές, ακόμη και ανατολικά μέχρι την Ινδία.

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ., ήταν επικεφαλής μιας από τις πιο εκτεταμένες συνεχόμενες αυτοκρατορίες που είχε δει ποτέ ο κόσμος.

Τα λείψανα και οι τοποθεσίες της ζωής και της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και την Ασία μέχρι τη βόρεια Αφρική. Εκεί, μπορείτε να ανακαλύψετε και να εξερευνήσετε τον αρχαίο κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

1. Αιγές

Οι Αιγές στη βόρεια Ελλάδα ήταν κάποτε η πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου και ήταν εδώ το 336 π.Χ. που ο Μέγας Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς της Μακεδονίας μετά τη δολοφονία του πατέρα του, Φιλίππου Β'. Οι Αιγές επέζησαν μέχρι τη ρωμαϊκή εποχή αλλά σταδιακά παρήκμασαν κατά την τελευταία Αυτοκρατορική περίοδο.

Σήμερα, οι Αιγές βρίσκονται κοντά στη σύγχρονη πόλη της Βεργίνας και υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη για εξερεύνηση. Πιθανώς η πιο διάσημη από τις τοποθεσίες των Αιγών είναι οι βασιλικοί ταφικοί τάφοι, στους οποίους πιστεύεται ότι στεγάζονται οι τάφοι του Φιλίππου Β' και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρου Δ'. Ένα εντυπωσιακό μουσείο - οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας - χτίστηκε για να περικλείσει αυτούς τους τάφους και οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν αυτήν την εμπειρία.

2. Πέλλα

H Πέλλα στην Ελλάδα ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, πολιτιστικός και εμπορικός κόμβος και η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέχρι την ακμή της, από τα τέλη του τέταρτου έως τον δεύτερο αιώνα π.Χ., η Πέλλα θα ήταν γεμάτη δημόσια, θρησκευτικά και εμπορικά κτίρια.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν πολλές τοποθεσίες στην Πέλλα, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς υπολειμμάτων σπιτιών, που χρονολογούνται κυρίως από την Ελληνιστική περίοδο και την αγορά. Υπάρχει επίσης ένα μουσείο που φιλοξενεί αντικείμενα από τον χώρο.

3. Κόρινθος

Η Κόρινθος ήταν μια σημαντική πόλη τόσο για τους Αρχαίους Έλληνες όσο και για τους Αρχαίους Ρωμαίους. Ήταν στην Κόρινθο το 336 π.Χ. που ο Αλέξανδρος επιλέχθηκε να ηγηθεί των Ελλήνων στον πόλεμο κατά της Περσίας.

Σήμερα, οι επισκέπτες στην Κόρινθο μπορούν να δουν τις πολλές αρχαίες τοποθεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των αρκετά καλοδιατηρημένων ερειπίων του Ναού του Απόλλωνα, που χτίστηκε το 550 π.Χ. και των υπόλοιπων κίονων του Ναού της Οκταβίας.

4. Περπερικόν

Το Περπερικόν ήταν ένα σημαντικό θρακικό ιερό που μετατράπηκε σε ρωμαϊκή πόλη και στη συνέχεια μεσαιωνικό φρούριο. Ήταν εδώ το 334 π.Χ. που λέγεται ότι του είπαν στον Μέγα Αλέξανδρο ότι θα κατακτούσε τον κόσμο.

Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στο ιστορικό Περπερικόν για να δουν τα συναρπαστικά αρχαία ερείπια του, συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων σημαντικών δημόσιων κτιρίων, σπιτιών, σκαλοπατιών, βωμών, τάφων και τοίχων.

5. Έφεσος

Ο Αλέξανδρος εισήλθε στην Έφεσο το 334 π.Χ. αφού νίκησε τους Πέρσες στη μάχη του Γρανικού. Η πόλη θα τον χαιρετίσει ως θεότητα. Η Έφεσος, όπως και μεγάλο μέρος της περιοχής, μαχόταν συνεχώς από τους διαδόχους του Αλεξάνδρου και τους απογόνους τους, τελικά απορροφήθηκε από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία, στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.

Σήμερα, η Έφεσος είναι ένας θησαυρός για τους λάτρεις της αρχαίας ρωμαϊκής και Ελληνικής ιστορίας, επιτρέποντας στους επισκέπτες να περπατήσουν στους δρόμους της και να δουν τα υπέροχα σπίτια, τα κοινοτικά κτίρια, τους ναούς και τα στάδια της.

6. Πασαργάδες

Οι Πασαργάδες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Περσικής Αυτοκρατορίας, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO στο Ιράν. Κατακτήθηκε από τον Αλέξανδρο κατά τον πόλεμο του με την Περσία.

Η αρχαιολογική περιοχή περιλαμβάνει μια κατασκευή που θεωρείται το μαυσωλείο του Κύρου, το φρούριο Tall-e Takht στην κορυφή ενός κοντινού λόφου και τα ερείπια δυο βασιλικών ανακτόρων και κήπων. Αν και δεν υπάρχουν καθαρές αποδείξεις ότι πρόκειται όντως για τον τάφο του Κύρου, Έλληνες ιστορικοί μας πληροφορούν για τη βαθιά πεποίθηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου γι' αυτό.

7. Βαβυλώνα

Η αρχαία μητρόπολη της Βαβυλώνας είναι μια από τις πιο διάσημες πόλεις του αρχαίου κόσμου και σήμερα βρίσκεται κοντά στην πόλη Al-Hillah στο σύγχρονο Ιράκ. Είναι πιθανό ότι η Βαβυλώνα ιδρύθηκε την τρίτη χιλιετία π.Χ. και αναδείχθηκε ως εξέχουσα θέση τα επόμενα χίλια χρόνια. Το 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε τη Βαβυλώνα και εκεί πέθανε το 323 π.Χ.

Τα ερείπια της Βαβυλώνας έχουν υποφέρει πολύ λόγω της λεηλασίας και των καταστροφικών πολιτικών, αφήνοντας ελάχιστα πίσω τους που αιχμαλωτίζουν τη δόξα της κάποτε μεγάλης πόλης. Από τα αρχαία ερείπια της Βαβυλώνας, μπορείτε ακόμα να δείτε τμήματα των τειχών της παλιάς πόλης. Είναι επίσης δυνατό να δείτε μια ανακατασκευή της Πύλης Ishtar στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο.

8. Περσέπολη

Η Περσέπολη ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Περσικής Αυτοκρατορίας και καταστράφηκε από τις δυνάμεις του Αλέξανδρου μετά την κατάληψη της πόλης το 330 π.Χ. Το μεγάλο παλάτι του Ξέρξη πυρπολήθηκε με φωτιά που ακολούθησε και έκαψε τεράστιες εκτάσεις της πόλης. Στη συνέχεια, η Περσέπολη μειώθηκε σταδιακά σε κύρος, και δεν έγινε ποτέ ξανά σημαντική έδρα εξουσίας.

Σήμερα, τα επιβλητικά ερείπια βρίσκονται στο σύγχρονο Ιράν και η τοποθεσία είναι επίσης γνωστή ως Takht-e Jamshid. Βρίσκονται περίπου 50 μίλια βορειοανατολικά του Σιράζ, τα ερείπια της Περσέπολης περιέχουν τα ερείπια πολλών αρχαίων κτιρίων και μνημείων. Αυτά περιλαμβάνουν την Πύλη όλων των Εθνών, το Ανάκτορο Apadana, την Αίθουσα του Θρόνου, το παλάτι Tachara, το παλάτι Hadish, την Αίθουσα του Συμβουλίου και την Αίθουσα του Τρύπλιου.

9. Ναός Λούξορ

Ο ναός του Λούξορ στην πόλη Λούξορ της Αιγύπτου ήταν κάποτε ένας ιερός ναός που χτίστηκε προς τιμήν της θεότητας Αμούν. Κατασκευασμένος τον 14ο αιώνα π.Χ. από τον Amenhotep III, τον ένατο φαραώ της δέκατης όγδοης δυναστείας, ο ναός του Λούξορ ήταν μέρος της αρχαίας αιγυπτιακής πόλης Θήβας.

Σήμερα, μαζί με τον Ναό του Καρνάκ και την Κοιλάδα των Βασιλέων, ο Ναός του Λούξορ αποτελεί μέρος του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO «Η Θήβα και η Νεκρόπολη της». Είναι απίστευτα καλοδιατηρημένη και εκεί βρίσκονται τα αγάλματα του Ραμσή Β'. Είναι σαφές ότι αρκετοί Φαραώ και άλλοι ηγέτες προστέθηκαν σε αυτό σε μεταγενέστερα στάδια, συμπεριλαμβανομένου του Τουταγχαμών και αργότερα ακόμη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

10. Θήβα

Η Θήβα ήταν μια ισχυρή πόλη στην Αρχαία Ελλάδα, τα λίγα ερείπια της οποίας φαίνονται τώρα στη σύγχρονη Ελληνική πόλη. Η Θήβα άρχισε να παρακμάζει το 338 π.Χ., όταν υπέστη ήττα από τους Μακεδόνες στη μάχη της Χαιρώνειας. Το τελειωτικό χτύπημα στην πόλη έγινε το 335 π.Χ., όταν η Θήβα επαναστάτησε κατά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με αποτέλεσμα την απόλυτη καταστροφή της. Τόσο μεγάλη ήταν η ζημιά που η Θήβα δεν επανήλθε ποτέ και πολύ λίγα σώζονται σήμερα.

Μερικά ερείπια που διακρίνονται ακόμη είναι το οχυρωμένο Μυκηναϊκό ανάκτορο του Κάδμου, γνωστό και ως Καδμεία, και ο ναός του Απόλλωνα Ισμηνίου.

11. Τάφος του Κύρου του Μεγάλου

Ο τάφος του Κύρου του Μεγάλου βρίσκεται στην πρώην περσική πρωτεύουσα των Πασαργάδων, τώρα πόλη του Ιράν που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO. Είναι ένας από τους κύριους ιστορικούς χώρους. Μια κλιμακωτή ασβεστολιθική κατασκευή με ορθογώνιο θάλαμο, ο Τάφος του Κύρου του Μεγάλου χρονολογείται περίπου στο 540-530 π.Χ.

Ο θρύλος λέει ότι όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κατέλαβε τις Πασαργάδες το 330 π.Χ., ανακαίνισε τον τάφο προς τιμή του Μεγάλου Κύρου. Ωστόσο, ποτέ δεν αποδείχθηκε οριστικά ότι αυτός είναι όντως ο τάφος του μεγάλου Πέρση βασιλιά.

12. Τάξιλα

Η Τάξιλα, γνωστή και ως η αρχαία πόλη Τακσάσιλα Γκαντάρα, είναι μια αρχαία τοποθεσία στην επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν που χρονολογείται από τον έκτο αιώνα π.Χ. Κατά τη διάρκεια 5 αιώνων ζωής της, η τοποθεσία γνώρισε την εξέλιξη πολλών πολιτισμών, συμπεριλαμβανομένων των Περσών, των Ελλήνων και των Ινδουιστών. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε το Bhir κατά τη νικηφόρα διαδρομή του μέσω της Τάξιλα.

Το Τάξιλα είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και ένα εξαιρετικό μέρος για να ανακαλύψετε τις ρίζες του βουδισμού, την τέχνη της Gandhara και τον αρχαίο πολιτισμό του.

© Αρχαία Ελληνικά

Ανακαλύψτε τον αρχαίο κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ανακαλύψτε τον αρχαίο κόσμο του Μεγάλου Αλεξάνδρου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Νοεμβρίου 18, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.