Μνημόνιο συνεργασίας με το όνομα «Δικταία» για αρχαιολογικές ανασκαφές στο Οροπέδιο Λασιθίου υπογράφηκε μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του δημάρχου της περιοχής Γιάννη Στεφανάκη. 'Εκατό χρόνια μετά τον Έβανς στο Οροπέδιο Λασιθίου γίνονται ανασκαφές στην καρδιά του μινωικού πολιτισμού, στον χώρο γύρω από το ιερό σπήλαιο γέννησης του Δία (Δικταίου Άντρου).
Το μνημόνιο συνεργασίας, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη αναφέρεται στη συνέχεια των σωστικών ανασκαφών που ήδη διενεργούνται στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου - έπειτα από τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν την περιοχή το 2020 - υπό την εποπτεία της εφορείας αρχαιοτήτων Λασιθίου.
«Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται με πλήρη χρηματοδότηση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και αποκλειστικά από Ελληνικά χέρια, ώστε τα σημαντικά ευρήματα της περιοχής να μη βρεθούν εκτός Ελλάδος όπως κατά το παρελθόν» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, παραπέμποντας στο χαρακτηριστικότερο -όπως εξήγησε - παράδειγμα, την μοναδικής αξίας στον κόσμο και αρχαιότερη, ιερή τράπεζα προσφορών, η οποία βρίσκεται κατά το 1/3 στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και κατά τα 2/3 στην Οξφόρδη.
Το μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, περιλαμβάνει γεωλογικές έρευνες πεδίου,αρχαιολογικές ανασκαφές, τεκμηρίωση, συντήρηση αλλά και πρόβλεψη για τη δημιουργία χώρου που θα φυλάσσονται τα ευρήματα, γεγονός που όπως τόνισε ο κ. Στεφανάκης, ανοίγει το δρόμο ακόμη και για την δημιουργία ενός μουσείου μέσα στα επόμενα χρόνια.
Επίσης περιλαμβάνει δράσεις δημόσιας προβολής του συνολικού έργου από τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ανάδειξη και σήμανση των χώρων, ενώ στόχος είναι όπως διευκρίνισε ο κ. Στεφανάκης, «να προστατευτούν οι σημαντικότατες αρχαιότητες της περιοχής του ιερού βουνού της Δίκτης, να αναδειχθούν και να είναι επισκέψιμες στο μέλλον, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της περιοχής αλλά και ευρύτερα της Κρήτης με αναμενόμενες σπουδαίες ανακαλύψεις».
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, σύντομα αναμένεται επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού αλλά και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, προκειμένου να έχουν ίδια αντίληψη για τις ανασκαφικές αρχαιολογικές εργασίες και τις λοιπές εργασίες που εκτελούνται εντατικά στην περιοχή.
«Ως δημοτική αρχή είμαστε ξεκάθαροι, αξιοποιούμε τον πολιτισμό της Κρήτης και με το πάντρεμα του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα αυξάνεται το εισόδημα αλλά κυρίως, επιβεβαιώνεται η πνευματική καλλιέργεια μας. Αποκαλύπτουμε και οργανώνουμε νέους τόπους πολιτισμού σε όλο τον δήμο. Εκατό χρόνια μετά την τελευταία ανασκαφή στην περιοχή από τον Έβανς, δημιουργήσαμε την ιστορική βάση για την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που περιμένουμε να αποκαλυφθούν σύντομα, οι οποίες έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα και θα συνεισφέρουν προς όφελος, πρωταρχικά των ίδιων των απογόνων των αρχαίων Μινωϊτών» συμπλήρωσε ο κ. Στεφανάκης.
Πηγή: cnn
Δεν υπάρχουν σχόλια: