Μια σειρά από σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν αποκαλυφθεί στη Θεσσαλονίκη κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα, όπου τέτοιοι θησαυροί ανακαλύπτονται συχνά σε ανασκαφές.
Τα ευρήματα αναδεικνύουν το ένδοξο αρχαίο παρελθόν της σύγχρονης μακεδονικής πόλης και τώρα μελετώνται από πλήθος αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων για να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν.
Τον Ιούλιο του 2021, δικαστήριο αποφάσισε ότι οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη μπορούν να απομακρυνθούν από το σημείο που βρέθηκαν.
Αυτό λειτουργεί ως απόρριψη τριών προσφυγών που είχαν κατατεθεί από επιστήμονες, επαγγελματίες και μη κυβερνητικές ομάδες κατά της κίνησης του Υπουργείου Πολιτισμού να αφαιρέσει τα ευρήματα και να τα τοποθετήσει σε αποθήκες εκτός πόλης όσο ολοκληρώνονται οι εργασίες.
Το Υπουργείο σχεδιάζει τώρα να αντικαταστήσει τα ευρήματα και να τα εκθέσει στον ολοκληρωμένο σταθμό του μετρό, όπως συνέβη σε αρκετούς σταθμούς του μετρό της Αθήνας, όπου εκτίθενται επί τόπου όμορφα αντικείμενα.
Αρχαία Θεσσαλονίκη και Ρωμαϊκό Νεκροταφείο
Κατασκευές αρχαίας πόλης ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές για το αμαξοστάσιο της κύριας γραμμής του μετρό στην Πυλαία. Οι κατασκευές, που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ., καταλαμβάνουν έκταση 31 στρεμμάτων.
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι το ρωμαϊκό νεκροταφείο, του 2ου – 4ου αιώνα μ.Χ., το οποίο ανακαλύφθηκε κοντά στο σταθμό Φλέµινγκ, αποκαλύπτοντας πτυχές ενός άγνωστου οικισμού στα περίχωρα της αρχαίας Θεσσαλονίκης.
Το αρχαίο νεκροταφείο στα ανατολικά της πόλης ανακαλύφθηκε κατά την εκσκαφή για τους σταθμούς Συντριβάνι και Πανεπιστήμιο του μετρό.
Οι ανασκαφές αυτές έφεραν στο φως χιλιάδες τάφους που έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την οργάνωση και τη συνεχή χρήση του χώρου από την Ελληνιστική περίοδο έως την ύστερη αρχαιότητα. Στους τάφους υπήρχαν από κεραμικά και γυάλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, χρυσά και ασημένια κοσμήματα και νομίσματα.
Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στους δύο σταθμούς εντός του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, τον Σταθμό Αγίας Σοφίας και τον Σταθμό Βενιζέλου, έφεραν στο φως ευρήματα που σκιαγραφούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της έως την ύστερη αρχαιότητα.
Πόλη βυζαντινής εποχής
Οι ανασκαφές στους δύο σταθμούς στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης αποκάλυψαν και τμήματα της βυζαντινής αγοράς κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, της λεγόμενης Λεωφόρου των Βυζαντινών.
Ο φαρδύς χωματόδρομος είχε μέσο πλάτος από 5,5 έως 6,5 μέτρα. Συνδεόμενοι δρόμοι ανακαλύφθηκαν εκατέρωθεν, καθώς και κτίρια και στοές.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εργαστήρια που είχαν να κάνουν με την κατασκευή κοσμημάτων, μεταλλοτεχνίας, γυαλιού και κεραμικής κατά μήκος της βυζαντινής αγοράς. Πάγκοι εργασίας, μαζί με εργαλεία, μήτρες κατασκευής κοσμημάτων και ημιτελή κεραμικά αποκαλύφθηκαν ως μέρος της ανασκαφής.
Ο υπουργός δεσμεύεται ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο έως το 2023
Πέρυσι, ένας υπουργός της κυβέρνησης υποσχέθηκε ότι το μετρό θα είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό έως το 2023.
Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι το σύστημα του μετρό θα παραδοθεί πλήρως και σε λειτουργική τάξη μέχρι τον Απρίλιο του ίδιου έτους.
«Τον Απρίλιο του 2023 το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα λειτουργεί εν μέρει, θα λειτουργήσει πλήρως, με τον σταθμό Βενιζέλου, που είναι ο κεντρικός σταθμός. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα τηρήσουμε», δήλωσε ο υπουργός σε δηλώσεις του στον Τύπο κατά την επίσκεψη στο εργοτάξιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια: