Μια κοιλότητα στον τοίχο της αρένας του ρωμαϊκού αμφιθεάτρου Richborough στο Κεντ, αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για κελί κράτησης ανθρώπων και ζώων, σύμφωνα με ανακοίνωση της English Heritage.
Η ανακάλυψη ήταν μία από τις πολλές που έγιναν κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδόν πλήρους σκελετού γάτας, που σκόπιμα είχε θαφτεί στο σημείο μαζί με ίχνη ζωγραφικής διακόσμησης στην όψη του τοίχου της αρένας. Πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση σε οποιοδήποτε ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Βρετανίας. Άλλα ευρήματα από την ανασκαφή αποκαλύπτουν επίσης ότι η ρωμαϊκή εγκατάσταση στο Richborough μπορεί να συνεχίστηκε ακριβώς απέναντι από την πόλη μέχρι το τέλος της ρωμαϊκής κυριαρχίας στις αρχές του 4ου-5ου αιώνα μ.Χ.
Το αμφιθέατρο στο Richborough παρείχε στους κατοίκους της πόλης ένα μέρος για δημόσια θεάματα και ψυχαγωγία, όπως το κυνήγι άγριων ζώων, εκτελέσεις και μάχες μονομάχων. Η ανασκαφή παρείχε περαιτέρω στοιχεία για τη θέση του Richborough ως μία από τις πιο σημαντικές ρωμαϊκές τοποθεσίες στη Βρετανία, αποκαλύπτοντας τελικά λεπτομέρειες για τον τρόπο κατασκευής του αμφιθεάτρου: ο εξωτερικός τοίχος της αρένας είχε πλάτος έως και 6 μέτρα με τα περιγράμματα των στροφών είναι ακόμα ορατά. Ο εσωτερικός τοίχος, που καθόριζε τον χώρο της αρένας, ήταν κατασκευασμένος από κονιάματα κιμωλίας με επιχρισμένη και σοβατισμένη όψη, πάνω στα οποία υπάρχουν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος, μια ανακάλυψη που δεν έχει προηγούμενο σε αμφιθέατρα της Βρετανίας.
Ρωμαϊκό νόμισμα που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ανασκαφής [Credit: Jim Holden/English Heritage]
Η χρήση των συγκεκριμένων οικοδομικών υλικών υποδηλώνει ότι το αμφιθέατρο μπορεί να χτίστηκε νωρίτερα στη ρωμαϊκή περίοδο, ίσως τον 1ο αιώνα μ.Χ. Επίσης αποκαλύφθηκε ένα χαρακτηριστικό του αμφιθέατρου που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της βικτωριανής ανασκαφής το 1849, αλλά παραμένει ανεξήγητο μέχρι τώρα. Τα νέα στοιχεία από την παρούσα ανασκαφή μπόρεσαν να προσδιορίσουν την συγκεκριμένη κοιλότητας ως κελί. Οι ψηλοί τοίχοι του που φτάνουν σχεδόν τα 2 μέτρα, μπορούσαν να κρατήσουν όσους έμπαιναν στην αρένα, άγρια ζώα, εγκληματίες ή μονομάχοι.
Πολλά μικρά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, συμπεριλαμβανομένων οστών σφαγμένων ζώων, νομισμάτων, προσωπικά αντικείμενα και όστρακα κεραμικής που παρέχουν τα στοιχεία που απαιτούνται για να δείξουν ότι η ρωμαϊκή πόλη στο Richborough κατοικούνταν μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. – ολόκληρη η ρωμαϊκή περίοδος στη Βρετανία. Μια ασυνήθιστη και συγκινητική ανακάλυψη ήταν ο σχεδόν πλήρης σκελετός μιας γάτας, με το παρατσούκλι Maxipus από την αρχαιολογική ομάδα που την αποκάλυψε. Η γάτα φαίνεται ότι σκόπιμα είχε θαφτεί στην άκρη μιας τάφρου έξω από το αμφιθέατρο, σε μια περιοχή του οικισμού.
Τμήματα της τοιχοποιίας του αμφιθεάτρου [Credit: Jim Holden/English Heritage]
Ο Paul Pattison, από το English Heritage, δήλωσε σχετικά: «Οι ανακαλύψεις που κάναμε κατά τη διάρκεια της φετινής ανασκαφής στο Richborough είναι εκπληκτικές και συναρπαστικές. Μεταμορφώνουν δραματικά την κατανόησή μας για τη δομή του αμφιθεάτρου και τη φύση του παρακείμενου οικισμού στην πόλη. Πάντα γνωρίζαμε ότι το ρωμαϊκό φρούριο στο Richborough ήταν ένα σημαντικό μέρος για τους Ρωμαίους, μέχρι το τέλος της κυριαρχίας τους. Τώρα συγκεντρώνουμε στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος εκτός φρουρίου μπορεί επίσης να αποτελούσε τμήμα της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης».
Ο Tony Wilmott, αρχαιολόγος, δήλωσε: «Τα αμφιθέατρα είναι ένα μοναδικό ρωμαϊκό δημιούργημα και το συγκεκριμένο –που μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 5000 θεατές– ίσως κατασκευάστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. στην πρώιμη φάση της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Τα στοιχεία της ζωγραφικής διακόσμησης που βρήκαμε στον τοίχο της αρένας, ένα μοναδικό εύρημα μέχρι στιγμής σε αμφιθέατρα της Βρετανίας, είναι αξιοσημείωτα. Αποτελούν μια υπέροχη υπενθύμιση ότι πτυχές του ρωμαϊκού πολιτισμού αποτελούσαν επίσης χαρακτηριστικό της καθημερινής ζωής στη Ρωμαϊκή Βρετανία».
Το κρανίο της γάτας, με το παρατσούκλι Maxipus από τους αρχαιολόγους, που βρέθηκε στην τοποθεσία [Credit: Jim Holden/English Heritage]
Οι περιοχές που απομένουν προς έρευνα περιλαμβάνουν δύο παραλληλόγραμμα τμήματα που έχουν καεί, καθώς φέρουν έντονο κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα, τα οποία πιστεύεται ότι είναι τα απομεινάρια ρωμαϊκών κτηρίων που στέκονταν στον εξωτερικό τοίχο του αμφιθεάτρου. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ήταν η λειτουργία τους, αλλά είναι πιθανό να στέκονταν στην εξωτερική πλευρά της εισόδου που οδηγεί στα καθίσματα της αρένας. Η καταστροφή τους από φωτιά πρέπει να ήταν δραματική, αν και ο λόγος παραμένει άγνωστος.
Η ανασκαφή στο αμφιθέατρο Richborough πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2021. Μια σημαντική ανακαίνιση και επανέκθεση του μουσείου του αρχαιολογικού χώρου θα πραγματοποιηθεί το χειμώνα του 2021 και θα ανοίξει το καλοκαίρι 2022.
Πηγή: The Archaeology News Network, anaskafi
Δεν υπάρχουν σχόλια: