Με τον όρο λευκός νάνος χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός άστρου μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του. Οι λευκοί νάνοι είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων» (τα άλλα δύο είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες). Ο Ήλιος θα μετατραπεί σε ένα λευκό νάνο σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Warwick εντόπισαν έναν λευκό νάνο που ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε μόλις 25 δευτερόλεπτα. Αυτός ο λευκός νάνος έλαβε την κωδική ονομασία LAMOST J024048.51+195226.9 και είναι ο ταχύτερος λευκός νάνος (που γνωρίζουμε) στο Σύμπαν. Το προηγούμενο σχετικό ρεκόρ κατείχε ο λευκός νάνος J0240+1952 που ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε 29 δευτερόλεπτα.
Ο LAMOST J024048.51+195226.9 έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης αλλά η μάζα του είναι 200 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη. Για τον εντοπίσουν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την προηγμένη κάμερα HiPERCAM στο Gran Telescopio Canarias, ένα τηλεσκόπιο 10,4 μ. που βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Roque de los Muchachos στο νησί της Λα Πάλμα, στα Κανάρια νησιά της Ισπανίας. Είναι το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο μονού ανοίγματος στον κόσμο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ο λευκός νάνος αποσπά ιονισμένο αέριο (πλάσμα) από ένα γειτονικό του άστρο και το εκτοξεύει στο Διάστημα με ταχύτητες τριών χιλιάδων χλμ./δευτερόλεπτο. Αυτή η κοσμική διεργασία συνδέεται άμεσα με την ταχύτητα περιστροφής του συγκεκριμένου λευκού νάνου. Η τεράστια μάζα του είναι αυτή που σύμφωνα με τους επιστήμονες το συγκρατεί για να μην διαλυθεί από την απίστευτα γρήγορη περιστροφή του.
Πηγή: naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: