Πολλά από τα αρχαία αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης θα εκτεθούν στους σταθμούς. Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού
Περισσότερα από τριακόσιες χιλιάδες αρχαία αντικείμενα ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου.
Μιλώντας δίπλα στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, η Μενδώνη πρόσθεσε ότι μια μεγάλη επιλογή από αυτά τα αντικείμενα θα εκτεθεί σε δύο ξεχωριστά μουσεία που θα κατασκευαστούν στην πόλη.
Τα αντικείμενα ήρθαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια εργασιών σε έξι από τους δώδεκα βασικούς σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης: Αγία Σοφία, Βενιζέλου, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Φλέμινγκ και Αμαξοστάσιο Πλάκας.
Οι αρχαιολογικές εργασίες, που σύμφωνα με τη Μενδώνη κόστισαν 169 εκατομμύρια ευρώ, αποκάλυψαν ευρήματα που χρονολογούνται από τους Ελληνιστικούς χρόνους και αντικατοπτρίζουν την ανάπτυξη του αστικού ιστού της πόλης, πρόσθεσε.
«Όλα τα ευρήματα είναι πολύτιμα, αλλά δεν είναι όλα εκθέσιμα» , επεσήμανε
Αρχαίο παρελθόν της Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε κατά την κατασκευή του μετρό
Τα ευρήματα αναδεικνύουν το ένδοξο αρχαίο παρελθόν της σύγχρονης Μακεδονικής πόλης. Τώρα μελετώνται από πλήθος αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων για να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν.
Κατασκευές αρχαίας πόλης ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών για το αμαξοστάσιο της κύριας γραμμής του μετρό στην Πυλαία. Οι κατασκευές, που χρονολογούνται στον τέταρτο αιώνα π.Χ., καταλαμβάνουν μια έκταση τριάντα ενός στρεμμάτων.
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι το Ρωμαϊκό νεκροταφείο, από τον δεύτερο έως τον τέταρτο αιώνα μ.Χ., που ανακαλύφθηκε κοντά στο σταθμό Φλέμινγκ, αποκαλύπτοντας πτυχές ενός άγνωστου οικισμού στα περίχωρα της αρχαίας Θεσσαλονίκης.
Το αρχαίο νεκροταφείο στα ανατολικά της πόλης ανακαλύφθηκε κατά την εκσκαφή για τους σταθμούς Συντριβάνι και Πανεπιστήμιο του μετρό.
Οι ανασκαφές αυτές έφεραν στο φως χιλιάδες τάφους που έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για την οργάνωση και τη συνεχή χρήση του χώρου από την Ελληνιστική περίοδο έως την ύστερη αρχαιότητα. Στους τάφους υπήρχαν προσφορές από κεραμικά και γυάλινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, χρυσά και ασημένια κοσμήματα και νομίσματα.
Οι ανασκαφές στους δύο σταθμούς στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης αποκάλυψαν και τμήματα της Βυζαντινής αγοράς κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, της λεγόμενης Λεωφόρου των Βυζαντινών.
Ο φαρδύς χωματόδρομος είχε μέσο πλάτος από 5,5 έως 6,5 μέτρα (21 πόδια). Συνδεόμενοι δρόμοι ανακαλύφθηκαν εκατέρωθεν, καθώς και κτίρια και στοές.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εργαστήρια που είχαν να κάνουν με την κατασκευή κοσμημάτων, μεταλλοτεχνίας, γυαλιού και κεραμικής κατά μήκος της Βυζαντινής αγοράς. Πάγκοι εργασίας, μαζί με εργαλεία, μήτρες κατασκευής κοσμημάτων και ημιτελή κεραμικά αποκαλύφθηκαν ως μέρος της ανασκαφής.
Αρχαία ευρήματα της Θεσσαλονίκης θα εκτεθούν σε σταθμούς του μετρό
Δεκάδες ευρήματα θα εκτεθούν στους σταθμούς του μετρό Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι/Φλέμινγκ και Πλατεία Δημοκρατίας, δήλωσε στην ίδια ενημέρωση ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος θα βρίσκεται στον σταθμό Βενιζέλου.
Ένα ακόμη μουσείο θα δημιουργηθεί μπροστά από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ένας χώρος πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Εκεί θα τοποθετηθεί το τμήμα της Ρωμαϊκής οδού μήκους εβδομήντα επτά μέτρων που αποσπάται από τον Σταθμό Αγίας Σοφίας.
Οι εργασίες για την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων ολοκληρώθηκαν στις 31 Ιουλίου του 2022 και η μετεγκατάστασή τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το μετρό στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια: