Χρόνια τώρα ο Τύμβος Σιρκαλίτεπε (Sırçalıtepe), στο χωριό Καϊρλί της Νίγδης στην Καππαδοκία, αποτελεί το θέατρο αρχαιολογικών ανασκαφών που έχουν φέρει στο φως ερείπια κτισμάτων, εργαλεία, οστά, χάντρες και αντικείμενα κατασκευασμένα από διάφορα υλικά. Ωστόσο οι πλέον πρόσφατες έρευνες στο χώρο φαίνεται πως επιβεβαιώνουν το αρχικό συμπέρασμα ότι, δηλαδή, τα κτίσματα είναι απομεινάρια οικισμού που χρονολογείται από το 800-701 π.Χ, γεγονός που τον καθιστά τον παλαιότερο στην περιοχή.
Παράλληλα ο εντοπισμός του οψιδιανού ή οψιανού –πέτρωμα από ηφαιστειογενείς περιοχές νεαρής γεωλογικά ηλικίας– σε εργαλεία και αντικείμενα οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι ίσως στο σημείο λειτουργούσαν εργαστήρια που τροφοδοτούσαν και άλλους οικισμούς με τις δημιουργίες τους.
Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τον εν λόγω οικισμό να διαφέρει από τους πιο σύγχρονους οι οποίοι έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, το ότι χρησιμοποιούνταν και ως χώρος εργασίας.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει ανασκαφεί άλλη τοποθεσία τέτοιου τύπου», δήλωσε η αρχαιολόγος Σεμρά Μπαλτσί του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, που παίρνει μέρος στις ανασκαφές. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αποκαλύφθηκαν ορισμένα οστά και εργαλεία οψιδιανού που χρησιμοποιούνταν σε καθημερινές δραστηριότητες της οικιστικής ζωής, χάντρες και άλλα αντικείμενα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν για διακοσμητικούς σκοπούς.
Αν και οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί και οι επιστήμονες δεν έχουν πραγματοποιήσει όλες τις έρευνες που πρέπει, εκτιμούν πως το Σιρκαλίτεπε (Sırçalıtepe) θα δώσει απαντήσεις για το ρόλο που διαδραμάτιζε τον 8ο αιώνα π.Χ., μεταξύ των οικισμών της ηφαιστειακής Καππαδοκίας, τις δυναμικές που αναπτύσσονταν σε έναν οικισμό-εργαστήριο-πηγή πρώτων υλών εκείνη την εποχή αλλά και για τη διαδικασία Νεολιθοποίησης σ’ αυτά τα εδάφη.
⇒Διαβάστε εδώ στα αγγλικά, την πιο πρόσφατη πανεπιστημιακή εργασία για τον Τύμβο του Σιρκαλίτεπε.
Πηγή: pontosnews
Δεν υπάρχουν σχόλια: