Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό - Συνεδριάζει σήμερα το ΚΑΣ

Συνεχίζει να ξαφνιάζει ευχάριστα τους αρχαιολόγους ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς ήρθαν στο φως νέα ευρήματα σε δύο σημεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, στη νότια πρόσβαση του σταθμού αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους πρωτοβυζαντινούς ως τους μεσοβυζαντινούς χρόνους (4ος-11ος μ.Χ. αιώνας), ενώ στο νοτιοανατολικό φρεάτιο βρέθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που ανάγονται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα και ως τα βυζαντινά χρόνια.

Τα ευρήματα αυτά μαζί με όσα έχουν αποκαλυφθεί στο κέλυφος του σταθμού, συγκροτούν ένα παλίμψηστο με στοιχεία για την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης σε ένα πλαίσιο 17 αιώνων.

Η διατήρηση ή μη των νέων αρχαίων κατάλοιπων συζητείται σήμερα το μεσημέρι κατά την τακτική συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Αποδυτήρια του δημόσιου λουτρού και καταστήματα της βυζαντινής αγοράς

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των ερευνών στη νότια πρόσβαση του σταθμού Βενιζέλου, στην πλευρά της πλατείας Καπνεργατών και σε άμεση γειτνίαση με το Μπεζεστένι, εντοπίστηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από κτήρια με πλίνθους που χρονολογούνται από τον 4ο ως τον 7ο αιώνα.

Τα κτήρια αποτελούν τη συνέχεια του δημόσιου λουτρού, που ήρθε στο φως στο κέλυφος του κυρίως σταθμού και πιθανότητα να αποτελούσαν τον χώρο υποδοχής και τα αποδυτήρια, ενώ στην ίδια περιοχή βρέθηκε και πλινθόκτιστος πεσσός με κατακόρυφη υδρορροή.

Το λουτρικό συγκρότημα με το ψηφιδωτό δάπεδο, το οποίο απεικονίζει παράσταση ανδρικής μορφής και φέρει την επιγραφή "ΩΡΟΦΟΡΟC", χρονολογείται στον 2ο-3ο μ.Χ. αιώνα. Η παράσταση πλαισιώνεται από ταινία με πλοχμό (πλεξούδα) και ζώνη με γεωμετρικά σχέδια. Οι χώροι δυτικότερα του λουτρού, που χρησιμοποιήθηκαν από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 2ο μ.Χ. αιώνα, παραπέμπουν σε εργαστηριακή και εμπορική χρήση πριν τη διαμόρφωση στοάς ρωμαϊκής οδού του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Πλήθος άλλων αρχιτεκτονικών μελών ήρθαν τώρα στο φως και εκτιμάται ότι πρόκειται για καταστήματα της βυζαντινής αγοράς της πόλης, ενώ επίσης αποκαλύφθηκε υπαίθριος χώρος με φρεάτια, λιθόστρωτα δάπεδα και πηγάδια. Τα διαδοχικά στρώματα που ερευνήθηκαν χρονολογούνται από τον 8ο ως τον 11ο μ.χ. αιώνα και η ανασκαφή έδωσε μεγάλο αριθμό κινητών ευρημάτων, μεταξύ αυτών πολυάριθμα νομίσματα, άφθονη κεραμική βυζαντινής περιόδου, γυάλινα, μαρμάρινα, σιδερένια, χάλκινα και οστέινα αντικείμενα.

Μαρμάρινες πλάκες με χαράγματα και επιτραπέζια παιχνίδια

Αρχαιολογικές ανασκαφές έγιναν και κατά τη διενέργεια των εργασιών στο νοτιοανατολικό φρεάτιο του σταθμού Βενιζέλου και εκεί αποκαλύφθηκαν αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από τον 6ο μ.Χ. αιώνα ως τους βυζαντινούς χρόνους.

Τμήμα δαπέδου από μαρμάρινες πλάκες παραπέμπει στη συνέχεια της ορθογώνιας μαρμαρόστρωτης πλατείας του αποκαλύφθηκε στο κέλυφος του κυρίως σταθμού. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, σε μια από τις πλάκες διακρίνονται εγχάρακτα τα γράμματα ΝΦΙ ή ΙΦΝ, τα οποία πιθανόν αποτελούν χάραγμα της προηγούμενης χρήσης, ενώ σε μία άλλη διακρίνεται εγχάρακτος κύκλος επιτραπέζιου παιχνιδιού με χρήση πεσσών, γνωστά ως "παίγνια υπομονής" που εντοπίζονται σε δρόμους-στοές και ανοιχτούς χώρους.

Σε μεταγενέστερη φάση (7ος-9ος μ.Χ. αιώνας) ανήκει τμήμα λασπόκτιστου κτίσματος, που αποτελεί μέρος των καταστημάτων της βυζαντινής αγοράς της πόλης, μεγάλο μέρος της οποίας εντοπίστηκε στο κέλυφος του σταθμούς και ερευνήθηκε κατά το παρελθόν.

Σε ακόμη πιο μεταγενέστερες φάσεις (10ος-12ος μ.Χ. αιώνας) ανήκουν λασπόκτιστες τοιχοποιίες, καθώς και τμήμα ορθογώνιας δεξαμενής.

Το κοσμικό πρόσωπο της πόλης μέσα από την ιστορία 17 αιώνων

Ο σταθμός Βενιζέλου του μετρό αποκαλύπτει τη διαχρονία της πόλης και την ενεργό οικονομική και κοινωνική ζωή της στο πέρασμα των αιώνων.

Το βυζαντινό σταυροδρόμι, ο μεγάλος δρόμος που για τους Ρωμαίους ήταν η Decumanus maximus και για τους Βυζαντινούς η Μέση Οδός με τους κάθετους δρόμους (cardo), ήταν στην καρδιά της πόλης και εκατέρωθεν αυτού αναπτύσσονταν τα καταστήματα, τα εργαστήρια και οι κατοικίες κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Στο αμέσως κατώτερο στρώμα (τέλος 2ου-6ος μ.Χ. αι) αποκαλύφθηκαν λουτρά, αλλά και πλούσιο δίκτυο αγωγών μαζί με οικιστικές νησίδες, καθώς και μεγάλος αριθμός εργαστηριακών κατάλοιπων.

Οι ελληνιστικές αρχαιότητες αφορούν στο γνωστό λουτρικό συγκρότημα με το ψηφιδωτό δάπεδο, καθώς και πλήθος νομισμάτων και αγγείων.

Πηγή: voria

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.