Οκταγωνικό Κοράνι από την Περσία με φύλλα από χρυσό και θήκη από λευκό νεφρίτη. Οσο είναι μικροσκοπικό, άλλο τόσο είναι πολύτιμο. Ο λόγος για ένα οκταγωνικό Κοράνι από την Περσία, το οποίο ένας υπομονετικός τεχνίτης έχει δέσει με λεπτεπίλεπτα φύλλα από χρυσό και έχει προφυλάξει σε θήκη από λευκό νεφρίτη, διακοσμημένη με μοτίβα λουλουδιών.
Είναι ένα από τα 50 αντικείμενα από είκοσι διαφορετικές χώρες και εποχές που εκτίθενται από τον Μάιο στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και συνεχίζουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού. Κοινό σημείο τους ότι είναι φτιαγμένα ή διακοσμημένα με το πολυτιμότερο μέταλλο – αυτός είναι και ο τίτλος της έκθεσης: «Χρυσός».
Τα αντικείμενα που επιλέχθηκαν από την πλούσια συλλογή της Βιβλιοθήκης και παρουσιάζονται σε μια υποβλητική σκηνογραφία είναι συνδεδεμένα με την πολιτική, την τέχνη, τη διπλωματία και ασφαλώς τη θρησκεία. Ανάμεσά τους μια συνθήκη από την Ινδία του 1691 γραμμένη σε μια λωρίδα από χρυσό μακρύτερη από δύο μέτρα. Βουδιστικά άσματα από τη Μιανμάρ της Μπούρμα του 5ου- 6ου αι. χαραγμένα σε δύο λωρίδες χρυσού. Ενας ιαπωνικός κύλινδρος μεταξιού με σχέδια ανθρακωρύχων που εργάζονταν στο νησί Σάντο, από τις αρχές του 19ου αι. Αντικείμενα που επιβεβαιώνουν τη βαθιά, διαχρονική, συμβολική σχέση του χρυσού με την εξουσία, την ιερότητα, το δέος, την ευλάβεια. Και εκτίθενται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, ακόμα έναν πολιτιστικό οργανισμό που δεν αρκείται πια στην παραδοσιακή εικόνα του, αλλά διευρύνεται τόσο ως προς τα θέματα των εκθέσεών του όσο και ως προς τον τρόπο της ανάδειξής τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν καν τελειώσει το καλοκαίρι, διαφημίζει την επόμενη, φθινοπωρινή του έκθεση (21/10) σαν μια υπερπαραγωγή. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού θέμα της θα είναι η ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το ιστορικό βρετανικό ίδρυμα δεν διστάζει να συνδυάσει διαλέξεις διακεκριμένων πανεπιστημιακών με αναφορές στον Αλέξανδρο όπως τον είδαν το Χόλιγουντ, το Μπόλιγουντ και τα κόμικς. Και είναι βέβαιον ότι η βραδιά της 8ης Δεκεμβρίου, όπου ο Ολιβερ Στόουν θα προλογίσει την ταινία που γύρισε το 2004 για τον Μακεδόνα στρατηλάτη, γρήγορα θα ξεπουλήσει τα εισιτήριά της. Δύσκολοι καιροί για τα μουσεία διεθνώς μετά την πανδημία, τα οποία κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν τους επισκέπτες και τα έσοδά τους όπως μπορούν…
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια: