Τρόμος στη Βρετανία για τον Κάρολο Γ’: Ποιοι ήταν οι άλλοι δυο βασιλιάδες με το ίδιο όνομα - Το τραγικό τους τέλος και η κακότυχη περίοδός τους

Κι όλα τέλειωσαν, όπως έπρεπε να τελειώσουν: Η Ελισάβετ αναπαύεται στο χώμα και στις καρδιές των Βρετανών κι ο γιός της, ο Κάρολος τρομάζει τους υπηκόους του! Γιατί; Γιατί διαβάζουν για τους άλλους δυο Καρόλους που βασίλεψαν στον τόπο τους κι ανατριχιάζουν...

Η βασίλισσα Ελισάβετ επιτέλους ετάφη. Τα δάκρυα των Βρετανών στεγνώνουν σιγά σιγά και ο Κάρολος είναι πια ότι ποθούσε 73 χρόνια: Βασιλιάς! Είναι ο τρίτος βασιλιάς με το όνομα Κάρολος, καταγεγραμμένος στο βιβλίο της ιστορίας της Βρετανίας. Δυστυχώς, οι δύο συνονόματοί του που βασίλεψαν πριν από αυτόν, είχαν κακότυχες θητείες, αλλά και τραγικούς θανάτους.

Οι Βρετανοί που, εκτός από το να βλέπουν ποδόσφαιρο και Τζέιμς Μποντ, διαβάζουν και Ιστορία, τρομάζουν στη σκέψη ότι με τον πρωτότοκο γιο της Ελισάβετ θα τριτώσει το κακό με τους Καρόλους. Ποιοι ήταν λοιπόν οι δύο Κάρολοι που καθίσαν στον θρόνο της Βρετανίας πριν από τον τεθλιμμένο Κάρολο Γ’;

Ο Κάρολος ο Α είχε τέλος οικτρό

Ο Κάρολος ο Α' έχασε το κεφάλι του...

Ο Κάρολος Α’ ήταν ο γιος του βασιλιά Ιάκωβου VI της Σκωτίας και εγγονός της Μαρίας, Βασίλισσας της Σκωτίας. Ανέβηκε στον θρόνο το 1625, αλλά η βασιλεία του σημαδεύτηκε από συνεχείς αντιπαραθέσεις με το Κοινοβούλιο για το δικαίωμά του να κυβερνά όπως του είχε… ψιθυρίσει στο αυτί ο Θεός. Μετά μία αποτυχημένη προσπάθεια να νυμφευθεί με μια πριγκίπισσα των Αψβούργων της Ισπανίας, νυμφεύθηκε την Ερριέττα Μαρία της Γαλλίας. Η Ερριέττα Μαρία της Γαλλίας ήταν Ρωμαιοκαθολική και αδελφή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΓ'.

Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους υπηκόους του, καθώς ο αντικαθολικισμός βρισκόταν στο απόγειό του, ενώ είχε απαγορευτεί τότε στους Καθολικούς να κατέχουν αξιώματα. Η κυβέρνηση τελικά πέρασε τέσσερα ψηφίσματα που καταδίκαζαν τη συμπεριφορά του Καρόλου ως βασιλιά.

Ο Κάρολος έφτασε να διαλύσει το Κοινοβούλιο επί 11 χρόνια και εισέπραττε χρήματα για τη μοναρχία μέσω νέων προστίμων και φόρων, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους Βρετανούς, που θεωρούσαν τις πράξεις του τυραννικές. Μέχρι τη δεκαετία του 1640, η χώρα ήταν βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους οπαδούς του Κοινοβουλίου και τους φιλομοναρχικούς και τελικά ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος το 1642.

Από το 1642 ο Κάρολος πολέμησε τους στρατούς του Αγγλικού και του Σκωτσέζικού Κοινοβουλίου. Μετά την ήττα του το 1645, παραδόθηκε σε μια σκωτσέζική δύναμη η οποία τον παρέδωσε στο Αγγλικό Κοινοβούλιο. Ο Κάρολος αρνήθηκε να δεχθεί τους όρους αυτών που τον αιχμαλώτισαν για τη δημιουργία μιας συνταγματικής μοναρχίας, και δραπέτευσε τον Νοέμβριο του 1647, όμως συνελήφθη ξανά Όντας πάλι φυλακισμένος στο νησί Ουάιτ, ο Κάρολος δημιούργησε μια συμμαχία με τη Σκωτία, αλλά περί το τέλος του 1648 ο στρατός που συγκρότησε ο Όλιβερ Κρόμγουελ (New Model Army) είχε εδραιώσει τον έλεγχο του στην Αγγλία.

«Μην με δουν να τρέμω και νομίζουν...»

Ο Κάρολος αυτή τη φορά, δικάστηκε και κρίθηκε ένοχος εσχάτης προδοσίας. Ο Βασιλιάς κατηγορήθηκε για προδοσία εναντίον της Αγγλίας, επειδή χρησιμοποίησε την δύναμή του για την επιδίωξη του προσωπικού του συμφέροντος αντί του καλού της χώρας.

Το πρωινό της 30ης Ιανουαρίου, ο Κάρολος ζήτησε δύο πουκάμισα για να μη τρέμει από το κρύο, πράγμα το οποίο το πλήθος θα μπορούσε να εκλάβει ως σημείο φόβου: «… ο καιρός είναι τόσο κρύος που μπορεί να με κάνει να τρέμω, κάτι που μερικοί θεατές μπορεί να φανταστούν ότι προέρχεται από φόβο», είχε πει... Δυο ώρες μετά το μεσημέρι, ο Κάρολος έβαλε το κεφάλι του στο ξύλο κι αφού προσευχήθηκε έγνεψε στον δήμιο ότι είναι έτοιμος· αποκεφαλίστηκε με ένα μόνο χτύπημα. Ήταν 30 Ιανουαρίου του 1649 και ένα μαινόμενο πλήθος στο Λονδίνο παραληρούσε. Κάποιοι από τους θεατές βούτηξαν τα μαντήλια τους στο αίμα του Βασιλιά ως ενθύμιο! Την επόμενη ημέρα μετά την εκτέλεση, το κεφάλι του Βασιλιά επικολλήθηκε ξανά στο σώμα του, το οποίο ταριχεύθηκε και τοποθετήθηκε σε μολύβδινο φέρετρο.

Ο Κάρολος ο Β, λένε ότι, δηλητηριάστηκε

Ο Κάρολος Β' μετρούσε εξώγαμα και αθλιότητες

Γεννημένος το 1630, ο Κάρολος Β' ήταν γιος του Καρόλου Α’ και της Ερριέττας Μαρίας. Έζησε μια πολύ διαφορετική ζωή από αυτή του πατέρα του και έγινε γνωστός περισσότερο για τον τρυφηλό βίο και τις ακολασίες του. Ενώ μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος, ο Κάρολος Β' πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στη Χάγη.

Μετά τον αποκεφαλισμό του πατέρα του, έγινε ουσιαστικά ο νέος Βασιλιάς, αλλά ο Κρόμγουελ και οι οπαδοί του φρόντισαν να μην πλησιάσει τον θρόνο. Ο Κάρολος Β' πολέμησε τον Κρόμγουελ σε έναν τρίτο και τελευταίο εμφύλιο. Ο Κάρολος Β' ηττήθηκε στη μάχη του Worcester το 1651. Αυτό ήταν το τέλος του βασιλείου της Σκωτίας, που απορροφήθηκε από την Κοινοπολιτεία και ο Κάρολος Β' αναγκάστηκε να αποκηρύξει τη σκωτσέζικη πίστη του. Ο Κάρολος εξορίστηκε στη Γαλλία και την Ισπανία, έως ότου η εξουσία του Κρόμγουελ δια των όπλων έληξε, μετά το θάνατό του, το 1658.

Ο Κάρολος Β' γύρισε, βρήκε τον θρόνο αδειανό και κάθισε και υποσχέθηκε να κυβερνήσει σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο. Στις 30 Ιανουαρίου του 1661, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Κρόμβελ και δώδεκα χρόνια μετά τον αποκεφαλισμό του Καρόλου Α’, η σορός του πρώτου ξεθάφτηκε από το μνήμα, έπειτα από διαταγή του βασιλιά Καρόλου Β’, και εκτελέστηκε! Ναι πολύ σωστά διαβάσατε: Εκτελέστηκε! Το σώμα του Κρόμβελ - ή καλύτερα ό,τι είχε απομείνει από αυτό - κρεμάστηκε με αλυσίδες στο Tyburn του Λονδίνου και στη συνέχεια το πέταξαν σε ένα λάκκο. Το κεφάλι του κόπηκε και εκτέθηκε σε έναν στύλο έξω από το Westminster Hall όπου παρέμεινε βορά των κοράκων και τεκμήριο ανθρώπινης μωρίας μέχρι το 1685. Αυτό θα πει βασιλική βλακεία!

Χωρίς διάδοχο, μα με πολλά παιδιά...

Το 1661, ο Κάρολος Β' παντρεύτηκε την πορτογαλίδα πριγκίπισσα Αικατερίνη της Μπραγκάνσα, η οποία όπως και η μητέρα του ήταν επίσης Ρωμαιοκαθολική. Η σύζυγος του Καρόλου δεν γέννησε παιδιά, αλλά ο Κάρολος αναγνώρισε τουλάχιστον 12 νόμιμα τέκνα από διάφορες ερωμένες. Καθώς τα νόθα παιδιά αποκλείονταν από τη διαδοχή, τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Ιάκωβος.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, το 1665, το Λονδίνο χτυπήθηκε από επιδημία πανούκλας, τη Μεγάλη Πανούκλα της Ιστορίας, η οποία κράτησε 18 μήνες και σκότωσε σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Λονδίνου. Είχαν προηγηθεί οι γυναίκες… και μετά τον λοιμό ήρθε το πυρ. Η μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου κατέστρεψε τα πάντα… Η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες. Και σιγά, ο Κάρολος μην καθόταν να καεί… Κατέφυγε στο Σάλσμπερι, όπου ενδιαφερόταν περισσότερο να διοργανώσει φιλήδονα και πλούσια πάρτι παρά να κυβερνήσει το βασίλειό του.

Ο Κάρολος ήταν κοινώς γνωστός ως ο Εύθυμος Μονάρχης, τίτλο που κέρδισε επάξια για τις επιδόσεις του στα κρεβάτια και στα γεύματα... Ο βασιλιάς Κάρολος Β' πέθανε το 1685 από αποπληξία σε ηλικία 54 ετών. Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο θάνατός του πρέπει να θεωρείται ύποπτος και αποτέλεσμα δηλητηρίασης, αλλά η σύγχρονη ιατρική έχει καταλήξει ότι πιθανότατα επρόκειτο για ουραιμία, σύνδρομο που σχετίζεται με τη νεφρική δυσλειτουργία.

Και πάει κι αυτός ο Κάρολος και την βασιλεία του ακολούθησε στρατιωτική κυβέρνηση όπως και του προκατόχου πατέρα του. Λέτε ο σημερινός Κάρολος να δει στρατιωτικούς να κόβουν βόλτες στο Μπάκιγχαμ; Μπαααα…

Ο Κάρολος ο Γ... έχει όλη τη ζωή μπροστά του. /copyright Ap Photos

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ τον ονόμασε Κάρολο;

Με τις τραγικές ιστορίες των δύο άλλων βασιλιάδων, που άκουγαν στο όνομα Κάρολος, πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε στον γιο της ένα όνομα – όνειδος της Ιστορίας; Λοιπόν, ενώ ήταν ακόμα πριγκίπισσα η Ελισάβετ απάντησε όταν ρωτήθηκε: «Γιατί έτσι μου άρεσε».

Οι Βρετανοί τώρα, ελπίζουν ότι η βασιλεία του Καρόλου Γ' να κυλήσει λίγο πιο ομαλά από τους δύο Καρόλους που λέρωσαν την αιματοβαμμένη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και με το δικό τους χνάρι και αίμα...

Πηγή: ethnos

Τρόμος στη Βρετανία για τον Κάρολο Γ’: Ποιοι ήταν οι άλλοι δυο βασιλιάδες με το ίδιο όνομα - Το τραγικό τους τέλος και η κακότυχη περίοδός τους Τρόμος στη Βρετανία για τον Κάρολο Γ’: Ποιοι ήταν οι άλλοι δυο βασιλιάδες με το ίδιο όνομα - Το τραγικό τους τέλος και η κακότυχη περίοδός τους Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.