Οικισμός της Εποχής του Χαλκού βρέθηκε κάτω από το συγκρότημα των Ρωμαϊκών λουτρών στην Κόρινθο

Θεαματικά ευρήματα από τη θέση Χιλιομόδι της αρχαίας Κορίνθου. Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού


Ένας οικισμός της Εποχής του Χαλκού και ένα κομψό συγκρότημα Ρωμαϊκών λουτρών αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στη θέση της αρχαίας Κορίνθου.

Η ανασκαφή στο Χιλιομόδι Κορινθίας όχι μόνο επιβεβαίωσε την ύπαρξη της εκτεταμένης φύσης των Ρωμαϊκών λουτρών, αλλά αποκάλυψε και την ύπαρξη ενός οικισμού της Εποχής του Χαλκού από κάτω, που μέχρι τότε ήταν άγνωστος στους ερευνητές.

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ανασκαφή υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού χρονολογούν τον αρχικό οικισμό στην Τενέα στην 3η χιλιετία π.Χ. και λένε ότι ήταν από τους πρώτους που δημιουργήθηκαν στη βορειοανατολική Πελοποννησιακή χερσόνησο της Ελλάδας.

Κομψά λουτρά της Ρωμαϊκής εποχής που αντιπαρατίθενται με οικισμό της Εποχής του Χαλκού

Λουτρά από την εποχή του αυτοκράτορα Βεσπασιανού ανακαλύφθηκαν πίσω από την αψίδα του δυτικού caldarium. Υπερυψωμένο δάπεδο από πήλινα πλακίδια και τοιχοποιίες χρησιμοποιήθηκε για την παροχή νερού στη σειρά των λουτρών και την αποστράγγιση των λυμάτων.

Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης οκτώ νομίσματα, ένα εκ των οποίων χρονολογείται από τα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. έως τις αρχές του τρίτου μ.Χ.

Άλλα εντυπωσιακά ευρήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής φέτος περιελάμβαναν ένα χάλκινο δαχτυλίδι της ρωμαϊκής εποχής, ένα πέτρινο πιρούνι, ακόμη και μια ολόκληρη μαρμάρινη κιονοστοιχία.

Ωστόσο, οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν περιελάμβαναν τον οικισμό της Εποχής του Χαλκού που βρίσκεται δίπλα στα Ρωμαϊκά λουτρά. Ένα ολόκληρο κωνικό κελάρι κρασιού που χρονολογείται από τα τέλη του 7ου αιώνα, ήταν ένα από τα πιο ασυνήθιστα ευρήματα.

Στο σημείο βρέθηκε και μια γιγάντια τρύπα που πιθανόν να λειτουργούσε ως κάβα. Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον οικισμό της Εποχής του Χαλκού που βρίσκεται μόλις 45 μέτρα βόρεια του συγκροτήματος των λουτρών, σε βάθος περίπου 2 μέτρων, καλυμμένος από ένα στρώμα πάχους δύο μέτρων από θρυμματισμένη πέτρα και θραύσματα κεραμικής.

Βρέθηκαν οι εσωτερικοί τοίχοι αυτού που οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν μια κάβα σε σχήμα κώνου, που αποτελείται από μεγάλα πήλινα πλακίδια - στο πάνω μέρος υπάρχουν επάλληλα σπειροειδή επίπεδα, τα οποία πιθανότατα επέτρεπαν στους ανθρώπους να κατέβουν και να ανέβουν ξανά από το κελάρι.

Μεταξύ των ευρημάτων της Εποχής του Χαλκού από αυτή τη θέση περιλαμβάνονται ειδώλια κριών, αποθηκευτικά αγγεία, μέρη πήλινων εστιών με εγχάρακτα διακοσμητικά, μέρη πιθανώς από πήλινα τραπέζια με σπειροειδή και εγχάρακτα διακοσμητικά, τρίποδα πόδια, κανάτες, πολλά θραύσματα ανοιχτών αγγείων και μπουκάλια με μαύρο και κόκκινο χρώμα.

Στη θέση του οικισμόυ βρέθηκαν επίσης μεγάλος αριθμός σφονδύλων, καθώς και κομμάτια οψιανού, λεπίδες και λέπια, καθώς και εργαλεία λείανσης.

Η τοποθεσία στην αρχαία Κόρινθο δείχνει την έκταση του Ρωμαϊκού συγκροτήματος λουτρών. Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού


Τα ρωμαϊκά λουτρά στην Κόρινθο περιείχαν ζεστά, κρύα δωμάτια, αποδυτήρια, διαδρόμους

Βόρεια από τα «ζεστά δωμάτια», τα οποία χρησιμοποιούνταν για τα αρχικά, ζεστά λουτρά που απολάμβαναν οι άνθρωποι πριν προχωρήσουν σε πιο δροσερά λουτρά, ανασκάφηκαν επίσης ένα τρίτο πρατήριο των λουτρών, καθώς και αποθηκευτικοί χώροι για τα ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θέρμανση τους.

Τα λουτρά, τα οποία έχουν συνολική έκταση περίπου 800 τετραγωνικών μέτρων (8.611 τετραγωνικά πόδια) περιλαμβάνουν τρία ζεστά δωμάτια (caldaria) με καμάρες επάνω. Οι μικρές τους πισίνες (alvei) είχαν ενδοδαπέδια θέρμανση και θέρμανση τοίχου, χάρη στους ξυλόφουρνους. Υπάρχουν επίσης τρία praefurnia, ή δωμάτια που μοιάζουν με σάουνα, καθώς και δύο κρύα και χλιαρά λουτρά, ένα από τα οποία είναι το piscina frigida.

Το εκτεταμένο, κομψό συγκρότημα Ρωμαϊκών λουτρών περιλαμβάνει επίσης αποδυτήρια και διαδρόμους, μια δεξαμενή φιλτραρίσματος νερού τριών κατευθύνσεων, μια δεξαμενή συλλογής βρόχινου νερού και έναν πύργο νερού.

Ευρήματα της Εποχής του Χαλκού από τη θέση Χιλιμόδι στην αρχαία Κόρινθο. Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού


Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα δημόσια λουτρά στην Τενέα ιδρύθηκαν λίγο πριν από τα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. ακολούθησαν δύο νέες οικοδομικές φάσεις, μια τον τέταρτο μ.Χ. και μια άλλη τον 5ο αιώνα, κατά τις οποίες έγιναν διάφορες επισκευές και επεκτάσεις κτιρίων.

Στα ανατολικά των λουτρών, η εξερεύνηση των εμπορικών περιοχών συνεχίστηκε με τη διάνοιξη νέων τμημάτων, που εκτείνονταν τόσο βόρεια όσο και νότια, τα οποία οριοθετούνταν από δρόμους και λωρίδες.

Τοποθετήθηκαν έξι νέα δωμάτια που φαίνεται να παρείχαν στέγαση στο συγκρότημα των λουτρών. Η ανασκαφή των παραπάνω περιοχών βοήθησε σημαντικά στη χαρτογράφηση του αστικού ιστού της πόλης, που δημιουργείται συνεχώς με ολοένα και μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στη θέση των Ρωμαϊκών λουτρών στην αρχαία Κόρινθο περιλαμβάνουν μια εντυπωσιακή πέτρα από καρνάλιο λαξευμένη με την ομοιότητα ενός νεαρού άνδρα. Εικόνα: Υπουργείο Πολιτισμού


Γυαλί Ρωμαϊκής εποχής, πέτρινες σφραγίδες, δοχεία καλλυντικών που βρέθηκαν στο χώρο των λουτρών

Στην τοποθεσία βρέθηκαν επίσης κεραμικά που υποδηλώνουν εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων γυάλινων και κεραμικών αγγείων καλλυντικών, καρφίτσες και λάμπες Ρωμαϊκής εποχής, καθώς και χώροι αποθήκευσης προϊόντων και συνολικά 179 νομίσματα που χρονολογούνται από τα τέλη του δεύτερου αιώνα μ.Χ. μέσα του έκτου αιώνα μ.Χ.

Περαιτέρω ανασκαφές στην αίθουσα όπου βρέθηκε το 2020 ο θησαυρός των 30 χρυσών νομισμάτων που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας των αυτοκρατόρων Μαρκιανού, Ιουστίνου Α' και Ιουστινιανού, απέδωσαν περισσότερα από 120 νέα νομίσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νομισμάτων στα 202, κάτι που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι υψηλό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας που λάμβανε χώρα κάποτε στην περιοχή αυτή.

Πιο βαθιά, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ένα παλαιότερο κτήριο της ύστερης Ελληνιστικής περιόδου - τα μυστικά του θα ξεκλειδωθούν κατά την επόμενη ανασκαφική περίοδο.

Δύο νέα κτίρια ανασκάφηκαν βορειότερα και νοτιότερα των προαναφερόμενων περιοχών αγοράς, υποδηλώνοντας την επέκταση της πόλης και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οικισμός της Εποχής του Χαλκού βρέθηκε κάτω από το συγκρότημα των Ρωμαϊκών λουτρών στην Κόρινθο Οικισμός της Εποχής του Χαλκού βρέθηκε κάτω από το συγκρότημα των Ρωμαϊκών λουτρών στην Κόρινθο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.