Τι σχέση έχει η δαιδαλική Κόρη της Θήρας με την Κυρία της Auxerre στο Λούβρο;

Η Κόρη της Θήρας, άγαλμα του 7ου αιώνα π.Χ., ήρθε στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα.


Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση κάνει η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαριλένα Κασσιμάτη για την «Κόρη της Θήρας» που βρέθηκε, άθικτη σχεδόν στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας και εκτίθεται για πρώτη φορά στο νέο μουσείο της Θήρας.

Την συσχετίζει με την «Κυρία της Auxerre», η οποία βρίσκεται από το 1907 στο Λούβρο― μάλιστα στη συζήτηση που προκαλείται, άλλοι την συσχετίζουν με την Κόρη της Ελεύθερνας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δημιουργός του Μουσείου της Ελεύθερνας, Δημήτρης Σταμπολίδης, θεωρεί ότι ότι η Dame d' Auxerre προέρχεται από την Ελεύθερνα.

Γράφει η κ. Κασσιμάτη στη σελίδα της στο fb:

Η κόρη της Θήρας (αρ.) και η Κυρία της Auxerre (δεξ.)


Η ομοιότητα της "Κόρης της Θήρας" (έργο της πρώιμης αρχαϊκής γλυπτικής, σχεδόν άθικτο, σε υπερφυσικό μέγεθος, που ήρθε στο φως τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας) με την "Κυρία της Auxerre", από το 1907 στο Λούβρο (75 εκ. ύψος) είναι σε εμένα τουλάχιστον προφανής. Το συμβατικό της όνομα το χρωστά στο τοπικό μουσείο της Auxerre (Musée Saint-Germain), ενώ μέχρι σήμερα ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πώς κατέληξε εκεί και μάλιστα σπασμένη σε τρία κομμάτια. Στο Λούβρο αναγνωρίστηκε αμέσως η αξία της, συγκολλήθηκε και δημοσιεύτηκε από Γάλλο αρχαιολόγο το ίδιο έτος.

Η κόρη της Ελεύθερνας


Αυτά και άλλα αγάλματα αντιπροσωπεύουν μια υφολογική φάση στην πρώιμη αρχαϊκή τέχνη που αναφέρεται ως "Δαιδαλική", η οποία επίσης αναφέρεται γενικότερα ως η ανατολίζουσα περίοδος. Το είδος αυτό ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Κρήτη, και νά που τώρα έχουμε και στην Θήρα ανάλογο έργο.

Πηγή: LiFO

Τι σχέση έχει η δαιδαλική Κόρη της Θήρας με την Κυρία της Auxerre στο Λούβρο; Τι σχέση έχει η δαιδαλική Κόρη της Θήρας με την Κυρία της Auxerre στο Λούβρο; Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 08, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.