Μελέτη DNA δείχνει πότε οι αρχαίοι Έλληνες αποίκησαν την Ιταλία

Μια πρόσφατη μελέτη DNA από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων έδειξε πότε οι Αρχαίοι Έλληνες αποίκησαν τη Μεγάλη Ελλάδα στην Ιταλία.

Magna Graecia είναι το όνομα των παράκτιων περιοχών της νότιας Ιταλίας και της Σικελίας που κατοικούνταν εκτενώς από Έλληνες αποίκους.

Οι άποικοι έφεραν μαζί τους τον Eλληνικό πολιτισμό τους, που έμελλε να αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα στην Ιταλία, όπως στον πολιτισμό της αρχαίας Ρώμης.

Ενώ η πολιτιστική συνεισφορά αυτών των Ελλήνων στη νότια Ιταλία είναι ξεκάθαρη, οι ερευνητές υποστηρίζουν για χρόνια τη βιολογική τους συμβολή.

Αρχαίες Eλληνικές αποικίες στη νότια Ιταλία


Μελέτη στο European Journal of Human Genetics υποστήριξε ότι κατάφεραν να προσδιορίσουν πότε και πώς η Ιταλία και η Σικελία αποικίστηκαν από Έλληνες, μέσω ανάλυσης DNA.

«Υπάρχουν σενάρια που κυμαίνονται από μια διαδικασία αποικισμού που βασίζεται σε μικρές ομάδες ανδρών που αναμειγνύονται μέτρια με αυτόχθονες ομάδες έως σημαντικές μεταναστεύσεις από την Ελλάδα και Eλληνική καταγωγή για ένα σημαντικό μέρος του προρωμαϊκού ιταλικού πληθυσμού», σημείωσαν ο επικεφαλής συγγραφέας Sergio Tofanelli και οι συνεργάτες του.

Σύγκριση DNA ανθρώπων στην Ιταλία με δείγματα που ανακτήθηκαν από Έλληνες

Η ομάδα πήρε δείγματα DNA από ανθρώπους που ζουν στη νότια Ιταλία και τη Σικελία και το συνέκρινε με δείγματα που ανακτήθηκαν από Έλληνες στην Εύβοια και την Κόρινθο, από όπου οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι προήλθε το πρώτο κύμα αποικιστών.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα του χρωμοσώματος Υ και μοντελοποίησαν τον τυπικό ρυθμό μετάλλαξης κατά τη διάρκεια των αιώνων, «ανακάλυψαν μια υπογραφή της Eλληνικής συνεισφοράς στη Σικελία κατά την Αρχαϊκή περίοδο» ή μεταξύ του 8ου και του 5ου αιώνα π.Χ.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το κύμα αποίκων πιθανότατα έφτασε πρώτα στην Ανατολική Σικελία και στη συνέχεια διασκορπίστηκε στη Δυτική Σικελία και τη Νότια Ιταλία.

«Παρά τις πολλαπλές εναλλακτικές εξηγήσεις για την ιστορική ροή γονιδίων», γράφουν, «είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ ότι μια υπογραφή που σχετίζεται ειδικά με το νησί Εύβοια στην Ανατολική Σικελία βρέθηκε σταθερά σε διαφορετικά επίπεδα ανάλυσης, σύμφωνα με τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία, που πιστοποιούν μια εκτεταμένη και αριθμητικά σημαντική Ελληνική παρουσία στην περιοχή αυτή».

Οι ιστορικοί και οι δημογράφοι έχουν επίσης συζητήσει πόσο μεγάλος ήταν ο πληθυσμός της μετανάστευσης όταν έφτασαν στη Μεγάλη Ελλάδα.

Ο Walter Scheidel, καθηγητής κλασικών και αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει υπολογίσει από δημογραφική άποψη ότι ο ιδρυτικός πληθυσμός ήταν πιθανότατα περίπου 20.000 με 60.000 άνδρες.

Αλλά αν η υπόθεση των ερευνητών ότι η Ανατολική Σικελία αποικίστηκε πρώτα είναι σωστή, αυτό «δείχνει το χαμηλότερο άκρο του φάσματος μεγεθών που προτείνουν οι ιστορικοί δημογράφοι, με τιμές της τάξης των χιλιάδων ανδρών αναπαραγωγής και [μερικών] εκατοντάδων αναπαραγωγής από γυναίκες», γράφουν.

«Ένας πληθυσμός εποίκων 5.000 αρσενικών, που ζευγαρώνουν με ντόπιες γυναίκες, θα έπρεπε να αυξάνεται περισσότερο από 1% ετησίως για αρκετούς αιώνες», λέει ο Scheidel απαντώντας στα συμπεράσματα του Tofanelli και των συνεργατών του, σύμφωνα με το Forbes.

Αυτό είναι ουσιαστικό και εκτός χαρακτήρα για τον αρχαίο κόσμο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν πολυγαμικοί.

«Ίσως οι ρυθμοί ανάπτυξης να ήταν υψηλότεροι από ότι πιστεύουμε», προτείνει ο Scheidel, «αλλά ο αριθμός των εποίκων τους φαίνεται πολύ μικρός. Αυτό θα μεταφραζόταν σε μόλις μερικές δεκάδες πλοία γεμάτα Έλληνες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα προβληματικό.

«Είναι δύσκολο για μένα να δω πώς μερικές χιλιάδες έποικοι θα μπορούσαν να έχουν δημιουργήσει τον μεγάλο Ελληνικό πληθυσμό που βλέπουμε στη Σικελία μερικούς αιώνες αργότερα», είπε στο Forbes.

Μελέτη DNA δείχνει πότε οι αρχαίοι Έλληνες αποίκησαν την Ιταλία Μελέτη DNA δείχνει πότε οι αρχαίοι Έλληνες αποίκησαν την Ιταλία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Σεπτεμβρίου 18, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.